Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

A Peter Cerny Alapítvány közel három évtizedes magyarországi tevékenysége során mintegy 68 000 újszülött mentésében vett részt. A „Mindennapi Bajnokaink" címmel meghirdetett pályázat kertében olyan hajdani koraszülöttek történeteit várta a szervezet, amelyek példát mutathatnak nemcsak a koraszülött társaiknak, hanem a társadalom valamennyi tagjának.

Milyen következménye lehet annak, ha valaki kórházi helyhiány miatt a pszichiátriai osztályra kerül? Az alábbi történet főszereplője a saját bőrén tapasztalta meg, hová fajulhatnak a dolgok pszichiátriai kezelés címen.

 

A Bács-Kiskun megyei férfi életét alaposan megkeserítette a bal lábában kialakult ideggyulladás. Mivel beteg lábán nem tudott rendesen megállni, saját házának udvarán esett össze, szomszédja hívta ki a mentőt. A kórházban azonban nem volt üres hely sem a sürgősségen, sem a neurológián, így a férfit – kényszermegoldás gyanánt – a pszichiátriai osztályra fektették be. Itt kezdődött a kálvária.

 

„A zárt osztály rosszabb a lidércnyomásnál – írta a férfi. – Éjjel lekötöztek az ágyhoz, bepelenkáztak, nappal a társaimmal együtt egész nap kikötöztek egy műanyag székre meg a radiátorhoz, és ott kellett lenni egész nap. … Minden este meztelenül tolókocsiban vittek fürödni. Sajnos két ízben előfordult, hogy az ápoló megcsúszott a betonon és kiborított. Két helyen eltörött a bal vállam, ami azóta sem működik rendesen.”

 

„Élettársam naponta jött – folytatta a férfi –, de sokszor sírva távozott, mert a tudatmódosító gyógyszerek hatására őt sem ismertem fel.” Amikor a család már naponta telefonált a kórházba, hogy nyomást gyakoroljon a férfi kiengedése érdekében, a kórház gondnoksági eljárást kezdeményezett a férfival szemben.

 

A jogi procedúra során persze bebizonyosodott, hogy a férfinak semmi szüksége gondnokra, hiszen önellátó, így az eljárást rövid úton ejtették.

 

A férfi azonban – érthető módon – nehezen tudott napirendre térni az őt ért sérelmek és megaláztatások felett, így panaszával egy olyan emberjogi szervezethez fordult, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő sérelmek feltárására szakosodott.

 

A szervezet szerint a férfi esete nem egyedi, abban a tekintetben legalábbis, hogy a kikötözés, a tudattompító gyógyszerezés és más megalázó eljárások sajnos napjaink pszichiátriai kezeléseinek szerves részét képezik.

 

A budapesti üzletember számára csak a válópere során derült ki, hogy évekkel korábban egy pszichiáter – tudta nélkül – közveszélyesnek minősítette.

Megint a pszichiátriáról pattant ki a botrány. 

Világszerte kutatják a szakemberek a matematika oktatás új módjait.

 

Csupán másfél nap kellett ahhoz, hogy a 21 éves D. Árpád a pszichiátriai osztályon életét veszítse. A tragédia nem volt előjel nélküli, ugyanis a fiú állapota a zárt osztályra kerülés után drámai romlásnak indult. 

A JDC-MAZS Alapítvány által működtetett adományközpont küldetésének középpontjában nehéz helyzetben lévő, kiemelten gyermeket nevelő családok támogatása áll.

Tíz hónappal ezelőtt párbeszédet kezdeményeztünk a Várért. Arra igyekeztünk felhívni a figyelmet, hogy a kormány a társadalom véleményét semmibe véve – mi több, annak megismerésére kísérletet sem téve – fog bele a budai Vár építészeti és funkcionális átalakításába.

Curt Cobain. Fotó: rollingstone.com

Az egész világ döbbenten fogadta Kurt Cobain hirtelen és sokkoló halálhírét 1994-ben.

A címlapról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3

hirdetés

Könyvajánló

  • 1
  • 2