Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

A pszichiátriai kényszerbeszállítások száma Magyarországon megdöbbentően magas, és számos esetben nem is indokolt, ez a tapasztalata annak az emberjogi szervezetnek, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő jogsértések feltárásával foglalkozik.

Ne gondoljuk azt, hogy a pszichiátriai kényszerbeszállítás hazánkban ritka gyakorlat: hivatalos adatok alapján pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelésének elrendelésére például 2014-ben 25 907 esetben (!) került sor. („Elrendelésről” akkor van szó, amikor a kényszerkezelés az illető akarata ellenére történik.)

Vajon tényleg az a helyzet, hogy évente több tízezernyi ember viselkedése válik olyan súlyosan veszélyeztetővé, hogy nincs más lehetőség, mint azonnali alapon megfosztva őket a szabadságuktól a pszichiátriára szállítani? Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű jogvédő szervezet nagyon sok olyan esettel találkozott már, amikor családi vita, gyermekelhelyezési ügy, vagyoni vagy örökösödési vita miatt kezdeményezték a sürgősségi pszichiátriára szállítást – tehát szó sem volt arról, hogy a beszállított egyén súlyosan veszélyeztető lett volna, ám így „pszichiátriai kórtörténete” miatt máris hátránnyal indult a vitás ügyben.

Tény, hogy vannak olyan esetek, amikor valaki ön- vagy közveszélyes, és ezért el kell különíteni a környezetétől, hogy ne tegyen kárt másokban. A gond ott kezdődik, hogy sok esetben a beutalót az orvos úgy állítja ki, hogy nem is látta az illetőt, ezért meg sem tudta állapítani, hogy tényleg veszélyeztetően viselkedett-e.

A legfrissebb médiahírek szerint ötödik napja tartják a pomázi Gálfi Béla kórház zárt osztályán Hüvelyes Lajost, a terézvárosi lakásából péntek délután rendőri akcióval, bilincsbe verve kilakoltatott 72 éves rokkantat - remek példa a pszichiátriai kényszerbeutalások sokszor igazságtalan és megalázó gyakorlatára. És az eset korántsem egyedi: a ligetvédők és a kilakoltatások kapcsán úgyszintén hallhattunk gyanús körülmények között történt kényszerű pszichiátriára szállításokról. A számos olyan esetről már nem is beszélve, amelyek soha nem kerülnek a nyilvánosság elé.

Sok még a tennivaló annak érdekében, hogy az elmeegészségügy olyan terület legyen, amely mentes az emberi jogok rendszeres megsértésétől – és ez elsősorban nem pénzkérdés. A pszichiátriai kényszerbeszállítások tekintetében Magyarországon is elkelne egy alapos törvénymódosítás, amely elejét venné a visszaéléseknek.

 

---------------------------

További információ:

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
06 (1) 342-6355
06 (70) 330-5384
Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ossza meg az információt:

A kép illusztráció

Mi tagadás, a püspökladányi férfi felöntött a garatra...

Ossza meg az információt:

„Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha” - írta Hemingway Az öreg halász és a tengerben, mégis, 1961. július 2-án önkezével vetett véget életének.

 

Ossza meg az információt:

Számos zenész, énekes ment tönkre vagy vesztette életét káros pszichiátriai kezelések miatt.

Ossza meg az információt:

Örömmel osztjuk meg a hírt, hogy új Waldorf óvoda és iskola nyílik a környéken.

Ossza meg az információt:

A héten vitatja meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa Genfben a nők elleni erőszakkal és diszkriminációval foglalkozó munkacsoport jelentését.

Ossza meg az információt:

A szexuális kizsákmányolás nem szabadna, hogy bárki munkájává váljon.

Ossza meg az információt:

Közös feladatunk az Alapítványok önfeláldozó munkáját segíteni, hogy a rászorulók számára boldog pillanatokat szerezzünk.

Ossza meg az információt:

A kép illusztráció

Milyen következménye lehet annak, ha valaki kórházi helyhiány miatt a pszichiátriai osztályra kerül? Az alábbi történet főszereplője a saját bőrén tapasztalta meg, hová fajulhatnak a dolgok pszichiátriai kezelés címen.

Ossza meg az információt:

A Peter Cerny Alapítvány közel három évtizedes magyarországi tevékenysége során mintegy 68 000 újszülött mentésében vett részt. A „Mindennapi Bajnokaink" címmel meghirdetett pályázat kertében olyan hajdani koraszülöttek történeteit várta a szervezet, amelyek példát mutathatnak nemcsak a koraszülött társaiknak, hanem a társadalom valamennyi tagjának.

Ossza meg az információt:

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3

Álláshirdetések - Budapest és környéke

 • Alap
 • Cím szerint
 • Dátum szerint
 • Véletlenszerűen
>>> MÉG TÖBB BETÖLTÉSE (SHIFT+kattintás: összes betöltése) Összes betöltése

Könyvajánló

 • Kert – híd a város és természet között

  Kert – híd a város és természet között

  A kertészkedést érdemes csoportos ültetéssel kezdeni. Ez a tevékenység összekovácsolja a résztvevőket, s ráirányítja figyelmüket a növényekre. A gyermekek itt azt is >>>
 • A Gresham a nácik ellen

  A Gresham a nácik ellen

  A budapesti Lánchíd pesti hídfőjénél álló Gresham-palotát mindannyian jól ismerjük - legalábbis kívülről. De tudjuk-e, miféle titkokat rejtett egykor az impozáns >>>
 • Nincs kapcsolat - Hová lettek a férfiak?

  Hová lettek a férfiak?

  Rekordszámú fiatal férfi képtelen boldogulni a tanulmányaival, nem tud szót érteni a lányokkal, és szexuálisan is kudarcot vall a nőkkel. >>>
 • Gyerekek érzelmi intelligenciája

  Gyerekek érzelmi intelligenciája

  A gyerekek élete éppolyan nehéz, mint a miénk: nemcsak az iskolában kell teljesíteniük, de azt is meg kell tanulniuk, hogyan >>>
 • A digitális nemzedék nevelése

  A digitális nemzedék nevelése

  Mennyi képernyő előtt töltött idő számít túl soknak? Mivel és milyen mértékben ellensúlyozzuk a technika és a tömegkultúra kínálta lehetőségeket? >>>
 • 1
 • 2