Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Szerintem a minimálbér-emelés egy olyan titkos fegyver, amivel úgy lehet újabb bőrt lehúzni rólunk, hogy nem vesszük észre. Paranoiás vagyok? Lehet, de azért gondolkodjunk el a következőkön:

A teljes bérköltség kb. 43  százalékát az állam teszi zsebre. Táblázat forrása: konyvelescentrum.hu

A bruttó minimálbér felét (kb. 50) az állam teszi zsebre. Táblázat forrása: https://konyvelescentrum.hu/

A teljes bérköltség kb. 43  százalékát az állam teszi zsebre. Táblázat forrása: konyvelescentrum.hu

  • Állításom: a béreket a gyakorlatban a munkaadó és a munkavállaló közötti megállapodás határozza meg, és nem feltétlenül a mindenkori minimálbér mértéke.
  • A béreket terhelő adók és járulékok - szerintem erkölcstelenül - magas* szintje miatt az állam jelentőset kaszál a minimálbér-emelésen, amit a munkaadók kénytelenek megfizetni.**
  • Sajnos az emelést a vállalkozásoknak ki kell termelniük, ez pedig a szolgáltatások és termékek árának emelésével jár.
  • Ha az emberek tömegesen több fizetést kapnak, az elvileg nagyobb fogyasztást eredményez, a megnövekedett kereslet pedig szintén árfelhajtó hatást vált ki a gazdaságban.
  • Valójában azonban a béremelés az áremelkedés által fellépő hiányunk betömésére elegendő. Ha mégis növekszik a fogyasztás, az szintén általánosan áremelkedést gerjesztő hatás.
  • Összességében tehát a minimálbér emelése inflációt növelő tényező, aminek szintén az állam a nyertese, hiszen az árak emelkedésével növekszik az ÁFA-bevétel, amit magánszemélyként és vállalkozásként egyaránt kénytelenek vagyunk megfizetni a boltban vagy egy szolgáltatás megrendelésekor.
  • Azok a kisvállalkozások pedig, amelyeknek a működési stabilitását veszélyezteti a minimálbér-emelés, az ellehetetlenülés felé sodródva szürke-fekete gazdaság felé taszítódnak. Az őket jogszerűen (de erkölcsileg kifogásolható módon) ellenőrző hatóság pedig bírságokkal szintén az államkasszát gyarapítják.***

Összefoglalva: nem túlzás azt állítani, hogy a minmálbér-emelés a rejtett adóztatás csodafegyvere, fő nyertese az államgépezet és nem az emberek.

- - - - -

* A történelem során talán soha nem volt olyan magas az adók szintje, mint napjainkban. Diktatúrák sem mertek 20%-nál többet behajtani, mert az emberek meglincselték az adószedőket.

** A kisvállalkozó, akinek a létét fenyegeti egy ilyen kötelezettség, kiskapukat fog keresni: más foglalkoztatási forma, órabéres, megbízásos, kényszervállalkozásos, szürke-fekete megoldást.

*** Saját vállalkozást soha nem vezetett sztárközgazdászok ilyenkor felvetik: ha valaki a minimálbért nem tudja kitermelni, az ne vállalkozzon. Ezen a szemléleten jól látszik, hogy a hétköznapi valósággal ezek az emberek nemigen találkoztak. Sok kisvállalkozó, vállalkozás nem önként, hanem kényszerből vállalja ezt a működési formát. Tudjuk, hogy ez nem jó, de ők tehetnek róla?


Nem ért egyet? Máshogy látja? Tévedek? Mondja el hozzászólásban!

Még több írás a blog rovatból

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.
Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.
Ha miattuk újabb lezárásokra kényszerül az ország, lesz irgum-burgum!
A külföldi tulajdonú élelmiszerláncok magyar vásárló retteghetnek mit hoz a nagy reform.
Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver - az állami hiány ellen.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech