Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Bemutatkoztak a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb lakói. A két fiatal jegesmedve a Moszkvai Állatkertből érkezett, és látható örömmel vették birtokba új otthonukat. Különösen a medence tetszett nekik, szinte azonnal a vízbe vetették magukat, és önfeledt pancsolásba, játékba kezdtek. Közben elkezdődött a szezon az állatkertben. Rengeteg állatkölyökkel és fiókákkal, sok programmal, újdonságokkal várják a közönséget az idei esztendőben.

Kedden délelőtt tartották a hivatalos szezonnyitót a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseményen az intézmény főigazgatója, prof. dr. Persányi Miklós részletesen ismertette a kerti idei programkínálatát, és bemutatkoztak az állatkert nemrégiben érkezett új jegesmedvéi is.

Az új jegesmedvék

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nagy múltja van a jegesmedvék tartásának. Alkalmilag már a XIX. század végén is láthatott ilyen állatokat a budapesti közönség, 1912 után pedig rendszeressé vált a tartásuk. Az első eredményesen felcseperedett bocs 1933-ban született, így a magyar főváros állatkertjében az elsők között sikerült szaporítani ezt az állatfajt. A második világháború után pedig 1950 és 2013 között folyamatosan éltek jegesmedvék Budapesten.

Most érkezett jegesmedvék egyazon alomból született testvérek, mindketten hímek és 2015. november 28-án jöttek a világra a Moszkvai Állatkertben. Onnan is érkeztek repülővel. Nem egészen másfél éves életkorukkal igen fiatal állatoknak számítanak: ugyan bocsnak már nem lehet őket nevezni, de még évekig növekedni fognak, az ivarérettséget nagyjából 5, a tenyészérett kort pedig 7-8 éves korukban fogják elérni.

Az orosz fővárosban a Belij (Белый = Fehér) és Szerij (Серый = Szürke) neveket kapták, és ezek maradnak használatban Budapesten is. Az elnevezés persze csak részben találó, mert igaz ugyan, hogy a jegesmedvék bundája sárgásfehér színű, ha pedig a nagy játékban beszennyeződik, kissé szürkés árnyalatú is lehet, de egyáltalán nem állandó az az állapot, hogy kettejük közül éppen melyikük a fehérebb.

Az új jegesmedvék viselkedéséből annyi már kiderült, hogy nagyon erős közöttük a testvéri szeretet, s a gondozók szerint eléggé jó természetű állatoknak tűnnek. Igen játékosak is, ami ilyen fiatal állatoknál persze egyáltalán nem meglepő. Új otthonukat nagy szorgalommal fedezték fel, s különösen tetszett nekik a nagy medence, amelybe hatalmas hasasokat és fejeseket ugrottak.

Mint ismeretes, a jegesmedvék számára még 1912-ben épült férőhelyet az állatkert 2006-ban korszerűsítette. A férőhely alapterülete akkor háromszorosára nőtt, s régi, 18 m3-es mártózó medence helyett pedig egy 350 m3-es úszómedencét alakítottak ki (a régi medencét földdel töltötték fel, ásási lehetőséget biztosítva az állatoknak). A medence kialakítása olyan, hogy egy 55 milliméter vastag üvegfalon át a közönség a víz alatt is láthatja a jegesmedvéket.

Belij és Szerij a jegesmedvék összehangolt állatkerti tenyészprogramja (EEP) keretében kerültek Budapestre. A programon belül nemcsak a megfelelő tenyészpárok, vagy -triók fenntartása fontos, hanem gondoskodni kell a tenyészállat-utánpótlásról is. A fenntartató apaállat-gazdálkodáshoz pedig a jövőben is szükség lesz megfelelő hím állatokra. Szerij és Belij már túl nagyok voltak ahhoz, hogy továbbra is Moszkvában maradjanak, de apaállatként csak négy-öt év múlva lehet velük leghamarabb számolni. A tenyészprogram szempontjából tehát nagy segítséget jelent, hogy a magyar főváros állatkertje erre az időre el tudja helyezni az állatokat. Ráadásul az időzítés az intézmény fejlesztése szempontjából is szerencsés, mert a középtávú tervek szerint éppen akkor lesz lehetőség a jegesmedvék férőhelyének további bővítésére, amikor a két állat megfelelő korba kerül ahhoz, hogy arra alkalmas nőstényekkel összepárosítsák őket.

A jegesmedvék bemutatkozásának részeként a Magyar Jégkorong Szövetség a Belij nevű állatot jelképesen örökbe is fogadta. Az erről szóló oklevelet az intézmény főigazgatója, valamint Montskó Éva, a Budapest Állatkertért Alapítvány elnöke adta át dr. Kolbenheyer Zsuzsannának, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnökének. Mint ismeretes, a szövetségnek, illetve a DVTK Jegesmedvék csapatának is a fehér bundás ragadozó a kabalaállata.

Indul a szezon

A Fővárosi Állat- és Növénykert az idei szezonban is számtalan látnivalót kínál a nagyközönségnek. Jelenleg 785 állatfaj 7601 egyedét és 110 tenyészetét, a Margitszigeti Kisállatkertben pedig 25 állatfaj 145 egyedét mutatják be.

Igen sok állatnál jelenleg is kölykök, illetve fiókák cseperednek. A zsiráfoknál például idén három borjú is napvilágot látott, az orangutánoknál valóságos „óvodában" gyönyörködhet a közönség (ezek a kölykök ugyan korábban születtek, de az emberszabásúaknál lassú az egyedfejlődés), és egyre önállóbb Bejgli, a sörényes hangyász kölyök is. A közelmúltban volt szaporulat az indiai antilopoknál, és szépen gyarapodnak a Nagy-tó partján álló fákon fészkelő kormoránok fiókái is. Az év során további állatoknál is várhatók kölykök, majmoknál, makiknál, patásoknál és több madárfajnál is lehet számítani újabb kisállatokra. A legnagyobb szenzáció azonban várhatóan az elefántborjú lesz: Angele, az anyaelefánt várhatóan késő ősszel, vagy a tél elején hozza világra második utódját.

Több meglévő állatfajnál vérfrissítésekre, új tenyészállatok érkezésére kerül sor. A sisakos kazuároknál a közelmúltban érkezett egy fiatal tojó, a vízidisznóknál három új tenyészállatot szereztek be, a kuszkuszokhoz csütörtökön érkezett Bristolból egy új nőstény, s nemsokára egy nőstény komodói varánusz is érkezik majd. Lesznek olyan új fajok is, amelyeket eddig még sosem mutattak be Budapesten. A gila nevű ritka mérges gyíkok hamarosan láthatóak lesznek a Mérgesházban, s várhatóan még az idén mexikói viperagyíkok is érkeznek.

Az állatok mellett érdemes megemlíteni a növényeket is, hiszen a botanikai gyűjtemény mintegy négyezer növényfajból, fajtából és változatból áll. Közülük számos jelenleg is virágzik (téltemető, kikeleti hóvirág, tőzike, odvas keltike, ligeti csillagvirág, salátaboglárka, hússzínű hanga, a sáfrányok több faja stb.).

A szezon programjai közül érdemes kiemelni az úgynevezett „légyott programokat". Ez a programegyüttes látványetetésekből, fókatréningből, elefánttréningből és egyéb, előre meghirdetett időpontban történő eseményekből áll. Délelőtt 10-től délután 4-ig minden egész és félórában vannak ilyen programok, a kezdési időpontok a kihelyezett táblákon, a bejáratnál elvehető térképen, illetve az intézmény honlapján is szerepelnek, így minden látogató maga tervezheti meg, hogy melyik eseményen szeretne részt venni.

További változatos programkínálattal készül az állatkert a Föld napjához kapcsolódó Föld Fesztiválra (április), az Állatkertek Éjszakájára (augusztus 25.) és az Állatszeretet Fesztiválra (október) is. Idén is folytatódik a Zenés állatkerti esték koncertsorozat hagyománya, a koncertekre ebben az esztendőben is júniusban, illetve augusztusban kerül sor.

Megtartják a társadalmi felelősségvállalás körébe tartozó hagyományos rendezvényeket is. Ezek közül a március 27-i Gyermekvédelmi Nap van a legközelebb, júniusban a hagyományos Áloméj az állatkertben programon krónikusan beteg gyermekek számára szerveznek programot, szeptemberben pedig a Sérült Gyermekek Napjára kerül majd sor.

A 2017-es év újdonságai közé tartozik még a megújuló energiákat bemutató Energia játszótér, illetve a hozzá kapcsolódó „Energia Rally" állomások. Ez a fejlesztés a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány (DBU) társfinanszírozásával, illetve a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete együttműködésével valósult meg. Áprilistól a hétvégi napokon már üzemelni fog a régi vurstliból megmaradt klasszikus „falovas" körhinta is: ez az Állatkerti körútról közvetlenül közelíthető meg. A körhinta forgópódiumának figuráit, így a falovacskákat, a hintókat és a gondolákat az állatkert a tél folyamán teljesen felújította, sőt, a játék új hajtásrendszert is kapott.

Az egykori Vidámpark területén zajló fejlesztések közül várhatóan az idei év második felében készül el a Mesepark-Mesevár munkacímet viselő bemutatóhely, amely a kisgyermekes családok igényeihez igazított, a mesékből ismerős állatokat felvonultató, játszóházzal kiegészített létesítmény-együttes lesz.

 

​Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A Budapest rovat további hírei

Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.
Ismét lesz Dombosfest, június 30-július 3. között. Várnak mindenkit Kishegyesen!
Egy ház tetőszerkezete omlott le Budapest belvárosában hétfő délelőtt.
Augusztus 4-7. között rendezik meg 50 helyszínen több mint 800 programmal számos magyarországi fellépővel a gyergyói EGYFESZT-et, amellyel a térséget ismét felhelyezik a Kárpát-medence kulturális...
Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel.
Oktatóanyagokkal, pályázatokkal és versenyekkel szólítják meg a fiatalokat
A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az...
Az iskolai szünet kezdetével összehangolt forgalmi változások kezdődnek Budapesten, amelynek részeként június 20-tól közel két hónapra, augusztus közepéig lezárják a budai alsó rakpart egy szakaszát...
A magyar labdarúgó-válogatott kedden 4–0-ra nyert Anglia vendégeként a Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában, így 69 év után diadalmaskodott újra a szigetországban, sikerével pedig a...
2023. nyár elején a kétszeres Oscar®-díjas Hans Zimmer nagysikerű turnéjával visszatér Európába.

A címlapról

A négy hónapja tartó ukrajnai háborúban a gyors tűzszünet Európa...
Háromnapos NATO csúcs kezdődött Madridban, az ülésen Magyarországot...
A rendőrség közzétett egy figyelemfelkeltő videót arról, hogy...
Köztudott, hogy kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga...
A család, az oktatás és a kultúra is erőforrás az ország számára –...
Egy európai kutatás szerint Magyarországon és Olaszországban a...

Könyvajánló

Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.
Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel.
A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek elnevezésére.
A különleges írói stílussal rendelkező, kissé titokzatos Bucsi Mariann írónőt egy rendhagyó interjú keretén belül kérdezte több ismert és elismert ember, így közelebbről is megismerhetjük hazánk egyik feltörekvő szerzőjének életét.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech