Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Bemutatkoztak a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb lakói. A két fiatal jegesmedve a Moszkvai Állatkertből érkezett, és látható örömmel vették birtokba új otthonukat. Különösen a medence tetszett nekik, szinte azonnal a vízbe vetették magukat, és önfeledt pancsolásba, játékba kezdtek. Közben elkezdődött a szezon az állatkertben. Rengeteg állatkölyökkel és fiókákkal, sok programmal, újdonságokkal várják a közönséget az idei esztendőben.

Kedden délelőtt tartották a hivatalos szezonnyitót a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseményen az intézmény főigazgatója, prof. dr. Persányi Miklós részletesen ismertette a kerti idei programkínálatát, és bemutatkoztak az állatkert nemrégiben érkezett új jegesmedvéi is.

Az új jegesmedvék

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nagy múltja van a jegesmedvék tartásának. Alkalmilag már a XIX. század végén is láthatott ilyen állatokat a budapesti közönség, 1912 után pedig rendszeressé vált a tartásuk. Az első eredményesen felcseperedett bocs 1933-ban született, így a magyar főváros állatkertjében az elsők között sikerült szaporítani ezt az állatfajt. A második világháború után pedig 1950 és 2013 között folyamatosan éltek jegesmedvék Budapesten.

Most érkezett jegesmedvék egyazon alomból született testvérek, mindketten hímek és 2015. november 28-án jöttek a világra a Moszkvai Állatkertben. Onnan is érkeztek repülővel. Nem egészen másfél éves életkorukkal igen fiatal állatoknak számítanak: ugyan bocsnak már nem lehet őket nevezni, de még évekig növekedni fognak, az ivarérettséget nagyjából 5, a tenyészérett kort pedig 7-8 éves korukban fogják elérni.

Az orosz fővárosban a Belij (Белый = Fehér) és Szerij (Серый = Szürke) neveket kapták, és ezek maradnak használatban Budapesten is. Az elnevezés persze csak részben találó, mert igaz ugyan, hogy a jegesmedvék bundája sárgásfehér színű, ha pedig a nagy játékban beszennyeződik, kissé szürkés árnyalatú is lehet, de egyáltalán nem állandó az az állapot, hogy kettejük közül éppen melyikük a fehérebb.

Az új jegesmedvék viselkedéséből annyi már kiderült, hogy nagyon erős közöttük a testvéri szeretet, s a gondozók szerint eléggé jó természetű állatoknak tűnnek. Igen játékosak is, ami ilyen fiatal állatoknál persze egyáltalán nem meglepő. Új otthonukat nagy szorgalommal fedezték fel, s különösen tetszett nekik a nagy medence, amelybe hatalmas hasasokat és fejeseket ugrottak.

Mint ismeretes, a jegesmedvék számára még 1912-ben épült férőhelyet az állatkert 2006-ban korszerűsítette. A férőhely alapterülete akkor háromszorosára nőtt, s régi, 18 m3-es mártózó medence helyett pedig egy 350 m3-es úszómedencét alakítottak ki (a régi medencét földdel töltötték fel, ásási lehetőséget biztosítva az állatoknak). A medence kialakítása olyan, hogy egy 55 milliméter vastag üvegfalon át a közönség a víz alatt is láthatja a jegesmedvéket.

Belij és Szerij a jegesmedvék összehangolt állatkerti tenyészprogramja (EEP) keretében kerültek Budapestre. A programon belül nemcsak a megfelelő tenyészpárok, vagy -triók fenntartása fontos, hanem gondoskodni kell a tenyészállat-utánpótlásról is. A fenntartató apaállat-gazdálkodáshoz pedig a jövőben is szükség lesz megfelelő hím állatokra. Szerij és Belij már túl nagyok voltak ahhoz, hogy továbbra is Moszkvában maradjanak, de apaállatként csak négy-öt év múlva lehet velük leghamarabb számolni. A tenyészprogram szempontjából tehát nagy segítséget jelent, hogy a magyar főváros állatkertje erre az időre el tudja helyezni az állatokat. Ráadásul az időzítés az intézmény fejlesztése szempontjából is szerencsés, mert a középtávú tervek szerint éppen akkor lesz lehetőség a jegesmedvék férőhelyének további bővítésére, amikor a két állat megfelelő korba kerül ahhoz, hogy arra alkalmas nőstényekkel összepárosítsák őket.

A jegesmedvék bemutatkozásának részeként a Magyar Jégkorong Szövetség a Belij nevű állatot jelképesen örökbe is fogadta. Az erről szóló oklevelet az intézmény főigazgatója, valamint Montskó Éva, a Budapest Állatkertért Alapítvány elnöke adta át dr. Kolbenheyer Zsuzsannának, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnökének. Mint ismeretes, a szövetségnek, illetve a DVTK Jegesmedvék csapatának is a fehér bundás ragadozó a kabalaállata.

Indul a szezon

A Fővárosi Állat- és Növénykert az idei szezonban is számtalan látnivalót kínál a nagyközönségnek. Jelenleg 785 állatfaj 7601 egyedét és 110 tenyészetét, a Margitszigeti Kisállatkertben pedig 25 állatfaj 145 egyedét mutatják be.

Igen sok állatnál jelenleg is kölykök, illetve fiókák cseperednek. A zsiráfoknál például idén három borjú is napvilágot látott, az orangutánoknál valóságos „óvodában" gyönyörködhet a közönség (ezek a kölykök ugyan korábban születtek, de az emberszabásúaknál lassú az egyedfejlődés), és egyre önállóbb Bejgli, a sörényes hangyász kölyök is. A közelmúltban volt szaporulat az indiai antilopoknál, és szépen gyarapodnak a Nagy-tó partján álló fákon fészkelő kormoránok fiókái is. Az év során további állatoknál is várhatók kölykök, majmoknál, makiknál, patásoknál és több madárfajnál is lehet számítani újabb kisállatokra. A legnagyobb szenzáció azonban várhatóan az elefántborjú lesz: Angele, az anyaelefánt várhatóan késő ősszel, vagy a tél elején hozza világra második utódját.

Több meglévő állatfajnál vérfrissítésekre, új tenyészállatok érkezésére kerül sor. A sisakos kazuároknál a közelmúltban érkezett egy fiatal tojó, a vízidisznóknál három új tenyészállatot szereztek be, a kuszkuszokhoz csütörtökön érkezett Bristolból egy új nőstény, s nemsokára egy nőstény komodói varánusz is érkezik majd. Lesznek olyan új fajok is, amelyeket eddig még sosem mutattak be Budapesten. A gila nevű ritka mérges gyíkok hamarosan láthatóak lesznek a Mérgesházban, s várhatóan még az idén mexikói viperagyíkok is érkeznek.

Az állatok mellett érdemes megemlíteni a növényeket is, hiszen a botanikai gyűjtemény mintegy négyezer növényfajból, fajtából és változatból áll. Közülük számos jelenleg is virágzik (téltemető, kikeleti hóvirág, tőzike, odvas keltike, ligeti csillagvirág, salátaboglárka, hússzínű hanga, a sáfrányok több faja stb.).

A szezon programjai közül érdemes kiemelni az úgynevezett „légyott programokat". Ez a programegyüttes látványetetésekből, fókatréningből, elefánttréningből és egyéb, előre meghirdetett időpontban történő eseményekből áll. Délelőtt 10-től délután 4-ig minden egész és félórában vannak ilyen programok, a kezdési időpontok a kihelyezett táblákon, a bejáratnál elvehető térképen, illetve az intézmény honlapján is szerepelnek, így minden látogató maga tervezheti meg, hogy melyik eseményen szeretne részt venni.

További változatos programkínálattal készül az állatkert a Föld napjához kapcsolódó Föld Fesztiválra (április), az Állatkertek Éjszakájára (augusztus 25.) és az Állatszeretet Fesztiválra (október) is. Idén is folytatódik a Zenés állatkerti esték koncertsorozat hagyománya, a koncertekre ebben az esztendőben is júniusban, illetve augusztusban kerül sor.

Megtartják a társadalmi felelősségvállalás körébe tartozó hagyományos rendezvényeket is. Ezek közül a március 27-i Gyermekvédelmi Nap van a legközelebb, júniusban a hagyományos Áloméj az állatkertben programon krónikusan beteg gyermekek számára szerveznek programot, szeptemberben pedig a Sérült Gyermekek Napjára kerül majd sor.

A 2017-es év újdonságai közé tartozik még a megújuló energiákat bemutató Energia játszótér, illetve a hozzá kapcsolódó „Energia Rally" állomások. Ez a fejlesztés a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány (DBU) társfinanszírozásával, illetve a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete együttműködésével valósult meg. Áprilistól a hétvégi napokon már üzemelni fog a régi vurstliból megmaradt klasszikus „falovas" körhinta is: ez az Állatkerti körútról közvetlenül közelíthető meg. A körhinta forgópódiumának figuráit, így a falovacskákat, a hintókat és a gondolákat az állatkert a tél folyamán teljesen felújította, sőt, a játék új hajtásrendszert is kapott.

Az egykori Vidámpark területén zajló fejlesztések közül várhatóan az idei év második felében készül el a Mesepark-Mesevár munkacímet viselő bemutatóhely, amely a kisgyermekes családok igényeihez igazított, a mesékből ismerős állatokat felvonultató, játszóházzal kiegészített létesítmény-együttes lesz.

 

​Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A Budapest rovat további hírei

Egy lakásvásárlással, felújítással kapcsolatos döntésnek fontos része, hogy tájékozódunk arról, milyen forrásokra, segítségre számíthatunk.
Átfogó szemléletformáló kampányt indít 2022-ben a Budapesti Közlekedési Központ az Európai Unió által finanszírozott VEKOP kerékpáros beruházásokhoz kapcsolódóan.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
Készíts egy barátaidnak szóló meggyőző, maximum 3 perces videót arról, hogy miért legyenek ők is az internet ászai!
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
A turné igazi ünnepnek ígérkezik mind Justin, mind a rajongói számára, akik már türelmetlenül várják az új showkat.
Idén harmadik alkalommal írta ki a Ludwig Múzeum a díjpályázatot, amelyre olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok jelentkezését várta, akik a saját területükön...
Napjainkban a stressz, a rendszertelen életmód, az étkezési szokások és számos egyéb tényező hatására sokan szenvednek valamilyen emésztési problémától, amelynek gyökerét orvosi vizsgálatok által...
A koronavírus-járvány 4. hulláma során ismét kulcskérdéssé vált, hogy ki és mikor veszi észre magán a Covid tüneteit, és mikor tudja diagnosztizálni azt.
A magyar családi patikák országos hálózatát működtető Kulcs Patikák az SOS Gyermekfalvak támogatásával indítja el hosszútávú jótékonysági programját.

A címlapról

Egy lakásvásárlással, felújítással kapcsolatos döntésnek fontos...
A nagy sikerre való tekintettel egy héttel meghosszabbította a...
Átfogó szemléletformáló kampányt indít 2022-ben a Budapesti...
A kerület több pontján is adventi és hanukai gyertyákat gyújtottak...
A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb...
Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy a...

Könyvajánló

Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.
Ha miattuk újabb lezárásokra kényszerül az ország, lesz irgum-burgum!

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech