Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Mi a szelektív hulladékgyűjtés?

Amikor a fogyasztás és gyártás során keletkezett hulladékok bizonyos fajtáit elkülönítve gyűjtjük, hogy ezzel megkönnyítsük az újbóli felhasználásukat.

Mit és hol gyűjthetünk szelektíven?

Több módon is gyűjthetünk szelektíven hulladékot. A fővárosban bevezetett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés lehetővé teszi, hogy háztartásunkban, kényelmesen szelektálhassuk a hulladékokat. A műanyagot és fémet kék fedelű kukákba, a papírt pedig sárga fedelű kukákba dobhatjuk. Ezzel máris háromféle hulladékot tudunk minimális energia befektetéssel gyűjteni.

A színes és fehér üveget továbbra is a korábban megszokott szelektív hulladékgyűjtő szigeteken lehet kidobni.

Hulladékudvarok

A hulladékgyűjtő udvarok a háztartásokban keletkező települési szilárd és veszélyes hulladékok átvételére, az elszállításig elkülönített módon történő tárolásra szolgáló, felügyelettel ellátott, önálló, zárt átvevőhelyek. Az elhelyezett anyagokat az udvarban átmenetileg tárolják, majd az előírásoknak megfelelően újrahasznosításra, feldolgozásra, illetve a veszélyes anyagok egy részét ártalmatlanító helyre szállítják.

Zöldhulladékgyűjtés

Az FKF Nonprofit Zrt.a kerti zöldhulladék begyűjtését jelenleg Budapest zöldövezettel rendelkező kerületeinek kijelölt részein végezi, de zöldhulladék külön erre a célra rendszeresített hulladékzsákban leadható a hulladékudvarokban. Komposztálható zöldhulladék például a lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, kaszálék, gyom. A begyűjtött kerti zöldhulladék a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba kerül komposztálásra. Van lehetőség a házi komposztálásra is, melyhez komposztáló edényeket bocsát rendelkezésre az FKF Nonporofit Zrt.

Mi a szerepe a rendszerben?

A szelektív hulladékgyűjtés az újrahasznosítást megelőző lépés. Ha nincs elegendő szelektált hulladék, akkor a hulladékgazdálkodási rendszer nem lehet hatékony. A fővárosban az FKF Nonprofit Zrt. gondoskodik az eszközökről, az elszállításról, a feldolgozásról és nem utolsó sorban a folyamatos fejlesztésekről. A lakosság – ahogy jelentős része eddig is tette – a hulladékok szelektív gyűjtésével járulhat hozzá, hogy ezek az anyagok újra bekerülhessenek a körforgásba.

Miért gyűjtsünk hulladékot szelektíven?

Egy nyomós érv a háztartásoknak a szelektív gyűjtés mellett: A kommunális (vegyes) hulladék elszállításáért továbbra is kell fizetni, míg a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési közszolgáltatás a lakosság számára díjmentes. Tehát minél több hulladék kerül a szelektív gyűjtőkbe, annál kisebb és olcsóbb kuka kell a kommunális hulladékgyűjtésre.

Széchenyi

Közösségi haszna sokkal jelentősebb

  • Minél kevesebb kommunális hulladék keletkezik, annál kisebbek lesznek a hulladéklerakók.
  • Minél több a szelektív hulladék, annál több környezetbarát és olcsóbb újratermék gyártható.

KEOP-1.1.1/B/10-11-2013-0002 

 
 
 

A Budapest rovat további hírei

Magyarországon is egyre többen próbálnak átállni az egészséges életmódra, aminek szerves részét képezi a helyes táplálkozás is.
A takarmányárak világszintű emelkedése nehéz helyzetbe hozta az állattartókat, a hús drágulása elkerülhetetlen - mondták a Portfolio keddi online konferenciáján részt vevő termelői szervezetek és...
Több mint négymillió forint értékű hamis ruházati termékeket foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy Hegyeshalomnál ellenőrzött török teherautóból.
Várjon Dénes online szólóestjével folytatódik kedden az MVM Koncertek - A Zongora-sorozat.
Magyar dalszövegeket népszerűsítő rendezvénnyel várják az érdeklődőket május 25-én a fővárosi Muzikumba. A Mai Dal című kezdeményezéshez kapcsolódva dalszövegírói versenyt is hirdetnek.
A magyar miniszterelnök üdvözli az UEFA, a labdarúgás európai szervezetének azon álláspontját, amely határozottan kiáll az európai Szuperliga létrehozására irányuló törekvések ellen, és hitet tesz a...
Összegyűlt kellő számú, 15 750 aláírás Magyarországról a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! címmel létrehozott európai polgári kezdeményezéshez - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége az...
Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyt rendez a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara a magyarországi és a Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények hallgatóinak.
Fintech Design Versenyt hirdet a Digitális Jólét Program (DJP) a felsőoktatásban tanulók számára, a megmérettetésre április 30-ig lehet jelentkezni, és május 31-ig kell benyújtani a pályázatokat -...
Az Anne Frank naplója című monooperát közvetíti a Budapesti Operettszínház pénteken, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.

A címlapról

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal próbálják kicsalni a...
Február elején fontos új funkciókkal bővült a Személyreszabott...
A Nagyvásárcsarnok lesz a központi közösségi tere a Diákvárosnak,...
A szolgáltatók sokéves gyakorlata alapján a távfűtési szezon április...
Megérkezett a tavasz, előkerülnek a garázsokból a motorok és...
A hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok 5-8. évfolyamai a jelenlegi...

Könyvajánló

A csapathatékonyság hét összetevője
Egy család története mutatja meg, hogy az autizmus nem csapás, hanem lehetőség
Hat lépés a tisztánlátás felé egy komplex világban
Velence idén március 25-én ünnepli 1600. születésnapját.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.
36 hónapja tartó egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében. A szerdai egyeztetésen a tervező csapat és az önkormányzat mellett az alábbi szervezetek képviselői vettek részt
A gyerekvállalás bátorítására indított petíciót a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szerdán; a kívánt gyerekek megszületéséért tevékenykedő civil szervezet nyilatkozatát online írhatják alá a támogatók.