Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Bő fél évszázada az emberek legtöbbjénél még fel sem merülhetett, hogy túlontúl keveset mozog, hiszen a munka és a közlekedés egyben napi tréninggel is szolgált.

Ezzel szemben, mára lényegében az ülés vált civilizációnk domináns testhelyzetévé: így dolgozunk, szórakozunk, (e)sportolunk...

A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es összefoglalója szerint a magyarok 40 százaléka nagyrészt ül a munkahelyén, 11 százalékuk egyhelyben áll, 42 százalékuk többnyire sétál, és csupán 7 százalékuk végez nehéz fizikai munkát. Az utóbbi pár évtized nem csak a gyárak és irodák világát formálta át. A szabadidő eltöltését is már a három képernyő uralja: a televízióké, a számítógépeké és az okostelefonoké.

2021 tavaszán a magyar élelmiszer-hatóság (NÉBIH) egy kis kutatást szervezett, amelyben az ülve töltött időre is rákérdeztek. Eszerint a magyar felnőttek 38 százaléka 8 óránál is többet, míg 31 százaléka 5-8 órát ücsörög egy átlagos napon.

Tombol az ülésjárvány

A világméretű ülésjárvány mára a gyerekeket is elérte, sőt, náluk még drámaibb a helyzet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint míg a felnőttek mintegy negyedének elégtelen a fizikai aktivitása, addig a tinédzserek között ez az arány már négyötöd. Látványos következmény a túlsúly mind koraibb megjelenése, és nyomában a 2-es típusú diabétesz terjedése már a tizenévesek között is.

A WHO annyira súlyosnak ítélte a helyzetet, hogy 2019-ben ajánlást adott ki a legkisebbek megmozgatására. Az 5 év alattiaknak (és a szüleiknek) szóló üzenet egyszerű: üljenek kevesebbet, játsszanak többet! "A kora gyermekkor a gyors fejlődés időszaka, és az akkor meghonosodó jó viselkedésminták nagy egészségnyereséget hozhatnak" - érvelt ajánlásuk mellett akkoriban dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

Mennyit mozogjon a gyermek?

Az ajánlás már a legkisebbek esetében is fontosnak tartja, hogy ne legyenek soha egy óránál tovább passzivitásra kényszerítve – bekötve gyerekülésbe, etetőszékbe, vagy akár az anyjuk hátára rögzítve. Egyéves kor alatt pedig kifejezetten kerülendőnek tartják, hogy a gyermek képernyő előtt töltse az idejét.

Az 1-3 éveseknél kívánatos, hogy a nap folyamán legalább 3 órányit rendesen mozogjanak. Nem baj, ha kimelegszenek. Ebben a korban a képernyő – a tévé, a videojáték, a számítógép, az okostelefon – még mindig nem az egészség barátja. Az ajánlás fontosnak tartja, hogy az 1-2 évesek legalább ne üljenek le hozzá, a 2-3 évesek pedig legfeljebb 1 órányit ücsörögjenek egy nap monitor előtt. De jobb, ha annál is kevesebbet!

A 3-4 éveseknek sem tesz jót az ennél hosszabb képernyőnézegetés. Viszont náluk is ajánlott a minél kevesebb ülés és a minél több fizikai aktivitás. Utóbbiról azt is megjegyzik, hogy jó, ha a napi legalább három órányi mozgásból minimum egy közepes-magas intenzitású elfoglaltság. Azaz: futkározzanak is eleget.

Szülők: karosszékből fel!

Persze nehéz a gyerekeknek igazán aktívvá válniuk ott, ahol a szüleiktől mást látnak. Pedig a család középkorú tagjai maguk sem keveset kockáztatnak a parttalan ücsörgéssel.

Erre hozott példát dr. Raed A. Joundi a minap a Stroke című szaklapban. A Calgary Egyetem kutatója munkatársaival 40 és 60 év közöttiek esetében vizsgálta, hogy a mindennapi aktivitásnak milyen hatása van az agyvérzés rizikójára. Azt találták, hogy akik napi 8 óránál többet töltenek ülve, és ezt nem is ellentételezik plusz mozgással, azok 4,5-szer akkora eséllyel kapnak sztrókot, mint akik legfeljebb 4 órát ülnek egy nap. Sokaknál a 8 óra egyébként már a munkában, iskolában és a közlekedés során összejön, így a szabadidős ücsörgés számukra extra méreg. Az OTSZ Online idézte a kutatók tanácsát is: ha már mindenképpen ülnünk kell a szabadidőnkben, rendszeres időközönként álljunk fel, mozgassuk meg a lábainkat, végezzünk karkörzéseket. Mint megjegyezték: az sem ördögtől való, ha valaki szobakerékpárról vagy futópadról nézi a tévét, esetleg gimnasztikázik vagy táncol közben.

Forrás: csalad.hu

A Budapest rovat további hírei

2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével eddigi legnagyszabásúbb, négy estén át...
A BKV eddig már jól bevált hagyományait követve – egy élőzenei koncertnek helyet adva – ismét zenével kedveskedik az M4 utasainak.
Emlékeink 65 címmel készül jubileumi gálaműsorra a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Táncszínházban május 18-án, ahol meglepetés vendégekkel idézik meg az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb pillanatait.
A levegőminőség mérése egyre fontosabb környezetvédelmi kérdés a világ nagyvárosaiban, és nincs ez másként Budapesten sem.
Közel 100 előadóval és több mint 1000 résztvevővel, idén immár hetedik alkalommal rendezik meg május 11-12-én Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítást.
Az intimlézerről mára sokan tudják, hogy megoldás az inkontinencia és a kellemetlen hüvelyszárazság kezelésére, de arról kevesebbet hallani, hogy esztétikai okokból is választják a nők ezt a...
Az ünnepélyes eredményhirdetést pénteken délelőtt tartották a Főpolgármesteri Hivatal udvarán.
Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: egész Európában nőnek az árak, amelynek elsődleges oka a háború, és amíg a háború nem ér véget, addig az árak emelkednek.
Az alábbi cikk az eseménymenedzser oldalán jelent meg.
Magyarország európai uniós csatlakozásának 18. évfordulója alkalmából ismét különleges, ingyenes, 18 kilométeres futás lesz Budapesten május 8-án.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech