Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Bő fél évszázada az emberek legtöbbjénél még fel sem merülhetett, hogy túlontúl keveset mozog, hiszen a munka és a közlekedés egyben napi tréninggel is szolgált.

Ezzel szemben, mára lényegében az ülés vált civilizációnk domináns testhelyzetévé: így dolgozunk, szórakozunk, (e)sportolunk...

A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es összefoglalója szerint a magyarok 40 százaléka nagyrészt ül a munkahelyén, 11 százalékuk egyhelyben áll, 42 százalékuk többnyire sétál, és csupán 7 százalékuk végez nehéz fizikai munkát. Az utóbbi pár évtized nem csak a gyárak és irodák világát formálta át. A szabadidő eltöltését is már a három képernyő uralja: a televízióké, a számítógépeké és az okostelefonoké.

2021 tavaszán a magyar élelmiszer-hatóság (NÉBIH) egy kis kutatást szervezett, amelyben az ülve töltött időre is rákérdeztek. Eszerint a magyar felnőttek 38 százaléka 8 óránál is többet, míg 31 százaléka 5-8 órát ücsörög egy átlagos napon.

Tombol az ülésjárvány

A világméretű ülésjárvány mára a gyerekeket is elérte, sőt, náluk még drámaibb a helyzet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint míg a felnőttek mintegy negyedének elégtelen a fizikai aktivitása, addig a tinédzserek között ez az arány már négyötöd. Látványos következmény a túlsúly mind koraibb megjelenése, és nyomában a 2-es típusú diabétesz terjedése már a tizenévesek között is.

A WHO annyira súlyosnak ítélte a helyzetet, hogy 2019-ben ajánlást adott ki a legkisebbek megmozgatására. Az 5 év alattiaknak (és a szüleiknek) szóló üzenet egyszerű: üljenek kevesebbet, játsszanak többet! "A kora gyermekkor a gyors fejlődés időszaka, és az akkor meghonosodó jó viselkedésminták nagy egészségnyereséget hozhatnak" - érvelt ajánlásuk mellett akkoriban dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

Mennyit mozogjon a gyermek?

Az ajánlás már a legkisebbek esetében is fontosnak tartja, hogy ne legyenek soha egy óránál tovább passzivitásra kényszerítve – bekötve gyerekülésbe, etetőszékbe, vagy akár az anyjuk hátára rögzítve. Egyéves kor alatt pedig kifejezetten kerülendőnek tartják, hogy a gyermek képernyő előtt töltse az idejét.

Az 1-3 éveseknél kívánatos, hogy a nap folyamán legalább 3 órányit rendesen mozogjanak. Nem baj, ha kimelegszenek. Ebben a korban a képernyő – a tévé, a videojáték, a számítógép, az okostelefon – még mindig nem az egészség barátja. Az ajánlás fontosnak tartja, hogy az 1-2 évesek legalább ne üljenek le hozzá, a 2-3 évesek pedig legfeljebb 1 órányit ücsörögjenek egy nap monitor előtt. De jobb, ha annál is kevesebbet!

A 3-4 éveseknek sem tesz jót az ennél hosszabb képernyőnézegetés. Viszont náluk is ajánlott a minél kevesebb ülés és a minél több fizikai aktivitás. Utóbbiról azt is megjegyzik, hogy jó, ha a napi legalább három órányi mozgásból minimum egy közepes-magas intenzitású elfoglaltság. Azaz: futkározzanak is eleget.

Szülők: karosszékből fel!

Persze nehéz a gyerekeknek igazán aktívvá válniuk ott, ahol a szüleiktől mást látnak. Pedig a család középkorú tagjai maguk sem keveset kockáztatnak a parttalan ücsörgéssel.

Erre hozott példát dr. Raed A. Joundi a minap a Stroke című szaklapban. A Calgary Egyetem kutatója munkatársaival 40 és 60 év közöttiek esetében vizsgálta, hogy a mindennapi aktivitásnak milyen hatása van az agyvérzés rizikójára. Azt találták, hogy akik napi 8 óránál többet töltenek ülve, és ezt nem is ellentételezik plusz mozgással, azok 4,5-szer akkora eséllyel kapnak sztrókot, mint akik legfeljebb 4 órát ülnek egy nap. Sokaknál a 8 óra egyébként már a munkában, iskolában és a közlekedés során összejön, így a szabadidős ücsörgés számukra extra méreg. Az OTSZ Online idézte a kutatók tanácsát is: ha már mindenképpen ülnünk kell a szabadidőnkben, rendszeres időközönként álljunk fel, mozgassuk meg a lábainkat, végezzünk karkörzéseket. Mint megjegyezték: az sem ördögtől való, ha valaki szobakerékpárról vagy futópadról nézi a tévét, esetleg gimnasztikázik vagy táncol közben.

Forrás: csalad.hu

A Budapest rovat további hírei

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 15-i adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka.
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjeszti a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak – közölte Németh Szilárd rezsicsökkentés...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal drágábban, de újra használható a Lánchíd decembertől.
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a Városligeti Műjégpálya.
Jó hírről számolt be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter: a szakértői várakozások felett, 4,1 %-kal erősödött a magyar gazdaság a harmadik negyedévben.
A közönség voksai alapján kétszer lett a kontinens legjobb karácsonyi vására a budapesti adventi ünnep a Bazilikánál az elmúlt három évben.
Nyitva tart a Fellegvár és a Bobpálya, egész télen megrendezik a lovagi tornákat, horgászhatunk a pisztrángos tavakban, sőt wellnessezhetünk is.
Megújítják az útburkolatot az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán a Szerencs utcánál, ezért több busz is módosított útvonalon közlekedik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)...
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Közel 20 ingyenes koncerttel készül karácsonyig a Together Gospel Singers azokon a Pest megyei településeken, ahol az önkormányzat a közösségi tereket, művelődési házakat vagy könyvárakat hétvégén...

A címlapról

A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal...
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech