Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Steer Antal

Steer Antal olimpiai- és világbajnok birkózóval készítettünk interjút, a 17. kerület szülöttével, aki jelenleg békésen éli nyugdíjas éveit Rákoscsabán. 

- Mennyire lehetett előre látni gyerekkorában sportolói pályafutását?

- Nem voltam igazán birkózó alkat. 14 évesen 45 kiló voltam. Az osztályban a lányok nagyobbak voltak, mint én. Váltósúlyban, könnyűsúlyban versenyeztem. A pehelysúlyúak többet tudtak lökni, mint én.

- Akkor mégis hogyan vetődött erre az útra?

- 1957. szeptember 3-án mentem le először birkózni az edzőterembe egy barátom unszolására. Attól kezdve 1976-ig birkóztam, majd ezt követően még 4 évig edzősködtem. Eredményeim: világbajnoki ezüstérem, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérem, bronzérem Európa-bajnokságon, több helyezés, olimpiai 6. helyezés.

- Mikor hagyta abba a versenyszerű birkózást?

- 1976-ban egy balesett miatt lovaglóizom szakadásom lett, emiatt 2-3 válogató versenyen nem tudtam indulni, így az olimpiára sem jutottam ki. Pedig még akkor is, 33 évesen, nulla hibaponttal lettem országos bajnok. Ekkor hagytam abba a birkózást. Ezután 2 évig edzősködtem a Fradiban, majd a Vasaban. Volt rá lehetőségem, hogy a kerület testneveléstanárait honoráljam, ezért hozzám irányították az erősebb, mokányabb, küzdőképesebb fiatalokat. 1979-80-ban így sikerült feltöltenem a szakosztályt.

- Miért csak pár évig edzősködött?

- Edzői pályafutásomnak egy személyes konfliktus vetett véget. Összevesztem Hegedűs Csabával, mert nem akarta engedni Toma Mihályt az olimpiára. Misinek jól ismertem a képességeit, világbajnokságon 3. helyezést ért el, megérdemelte volna a lehetőséget. Helyette olyasvalakit akartak kivinni, akit szintén én edzettem, és tisztában voltam vele, hogy a közelébe sem ér Misinek. Akkor azt mondtam, ha nem viszik ki Misit, abbahagyom az edzőséget. Később, miután eljöttem, Toma Misit mégis kénytelenek voltak kivinni, mert sorra nyerte a válogatókat. De nem voltak hajlandóak edzőtáborba elhívni, így nem azt a terhelést kapta, mint a többiek. Végül 6. helyezést ért el úgy, hogy egy bolgárral birkózott a döntőért, és 20 másodperccel a befejezés előtt fogyott el az ereje. Ha kibírja azt a 20 másodpercet, 3. lett volna.

- Nem bánta meg később, hogy abbahagyta az edzői pályát?

- Próbáltak visszahívni, de nem mentem, mert nem az én hatásomra vitték ki Misit, hanem mert nem tehettek mást. Fölöslegesnek tartottam a csatározást. Volt egy szakma a kezemben és megmutattam, hogy meg tudok élni birkózás nélkül is. Pékséget nyitottam, amit most már az utódaim vezetnek nagy sikerrel.

A Budapest rovat további hírei

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni orrspray, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat.
Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a válogatott három versenyzőjének van esélye döntőbe jutni a sportág 50. világbajnokságán, amit hétfőtől vasárnapig rendeznek Kitakjúsúban,...
Sok a tévhit a magyarok körében a házastársakra és az élettársakra vonatkozó öröklési szabályokkal kapcsolatban. Az emberek alig egyharmada tudja csak például, hogy nem feltétlenül örököl mindent a...
Számos nemzetközi és magyar szerző részvételével, magyar és világirodalmi könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, Könyves Sétákkal és egyéb programokkal várja a közönséget az idén tízéves Margó...
Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.
Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
A szüreti időszak hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól Simon-Júdás napjáig.
A V4-ek és Szlovénia polgárai szerint a digitális fizetési lehetőségek segítették a járvány elleni védekezést: a régió lakosságának 83 százaléka örül a készpénzmentes fizetési lehetőségek...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozásáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-,...
Árprésben a malomipar: a növekvő energiaárak és a bérköltségek emelkedése miatt októberben már szinte biztos a sütőipari áremelés, januárban pedig a liszt is drágulhat.

A címlapról

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.
A brit Time Out magazin 27 ezer városlakó és helyi szakértők...

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech