Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Az idős hölgyet rosszullét miatt vitték kórházba, ahonnan rövid úton pszichiátriára került. Itt ideiglenes gondokság alá helyezték, majd gondnoka a hölgyet – akarata ellenére – pszichiátriai otthonba helyeztette át néhány hónap után, a néni lakását pedig eladta.

Az otthonban az idős hölgynek havonta 136 500 forintot kell fizetnie a sivár körülményekért és a kétséges ellátásért. Amikor angyalföldi lakásában az idős nő rosszul lett és kórházba vitték, még nem sejtette, milyen kálvária vár rá a következő hónapokban.

Nevét a kórházban rosszulléte miatt nem tudta megmondani, de ezt nem vették figyelembe: egyszeriben demenciával (időskori elbutulással) diagnosztizálták, emiatt azután hónapokat volt kénytelen a pszichiátriai osztályon tölteni -- ráadásul, elindították a gondnokság alá helyezését is.

Idén februárban a kirendelt ideiglenes gondnok az idős hölgyet – akarata ellenére – váratlanul egy budapesti pszichiátriai otthonba helyeztette át, a lakását pedig eladta, miközben a gondnokság alá helyezési bírósági eljárás még le sem zárult.

Ekkor a néni lakóházának közös képviselője és a házban lakók – megelégelve a lakótársukkal történő méltatlan bánásmódot – egy emberi jogi szervezethez fordultak segítségért. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány azonnal vizsgálni kezdte az ügyet, egyik első lépésként pedig, a lakótársakkal együtt, meglátogatta a nénit a pszichiátriai otthonban.

A látogatáskor ott talált körülmények lehangolóak voltak: a folyosókon terjengő vizeletszag, a nejlonnal behúzott ágymatrac, a közös férfi–női WC és zuhanyzó, a zárt teraszra napközben kizárt idős emberek, a sok helyütt elhanyagolt környezet komoly kétséget ébresztettek a jogvédőkben, vajon a 136 500 forint, amit a néninek – akarata ellenére – minden hónapban ki kell fizetnie, megéri-e a kapott ellátást.

A nappali–étkezőben egy nő – akinek teste félig lelógott a földre, amint a helyiség kopott kanapéján hevert – a néni tréningruháját viselte. Látogatói, miközben az idős hölgyet átöltöztették, arra lettek figyelmesek, hogy a néni lába tele van fekélyes sebekkel, bokái duzzadtak, lilák, kezelésnek pedig nyoma sincs.

Emellett mellkasán, hátán és karjain is számos gyulladt, mély sebet találtak – dagadt, lila bokáival és nagyon piros arcával együtt mindezek keringési elégtelenségről tanúskodtak. Az otthonba kerülése előtt az idős hölgynek ilyen jellegű bőrbetegsége nem volt, és gyógyszerekkel keringését is rendben tartották.

A lakótársak és a jogvédők ott-járta óta az ideiglenes gondnok mindenki számára szigorúan megtiltotta a néni látogatását az otthonban. A jogvédők több hatósághoz is panasszal fordultak, az ügy vizsgálata folyamatban van.

További információ:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.: 06 1 342 6355
Mobil: 06 70 330 5384
E-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Budapest rovat további hírei

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó országos csúccsal aranyérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki...
Nádas Péter Budapestje fotópályázat!
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023 tavaszától már a teljes vonalon szerelvények közlekednek majd.
A fájdalom vagy a fáradtság nem lehet kifogás a mozgás ellen
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arra kérte a nagycsaládosokat, hogy a kormányhivatalokban igényeljék a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt,...
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Milánó a biohulladék megfelelő begyűjtésének területén utat mutat számos ország számára.

A címlapról

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf...
Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is...
Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály...
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech