Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Az idős hölgyet rosszullét miatt vitték kórházba, ahonnan rövid úton pszichiátriára került. Itt ideiglenes gondokság alá helyezték, majd gondnoka a hölgyet – akarata ellenére – pszichiátriai otthonba helyeztette át néhány hónap után, a néni lakását pedig eladta.

Az otthonban az idős hölgynek havonta 136 500 forintot kell fizetnie a sivár körülményekért és a kétséges ellátásért. Amikor angyalföldi lakásában az idős nő rosszul lett és kórházba vitték, még nem sejtette, milyen kálvária vár rá a következő hónapokban.

Nevét a kórházban rosszulléte miatt nem tudta megmondani, de ezt nem vették figyelembe: egyszeriben demenciával (időskori elbutulással) diagnosztizálták, emiatt azután hónapokat volt kénytelen a pszichiátriai osztályon tölteni -- ráadásul, elindították a gondnokság alá helyezését is.

Idén februárban a kirendelt ideiglenes gondnok az idős hölgyet – akarata ellenére – váratlanul egy budapesti pszichiátriai otthonba helyeztette át, a lakását pedig eladta, miközben a gondnokság alá helyezési bírósági eljárás még le sem zárult.

Ekkor a néni lakóházának közös képviselője és a házban lakók – megelégelve a lakótársukkal történő méltatlan bánásmódot – egy emberi jogi szervezethez fordultak segítségért. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány azonnal vizsgálni kezdte az ügyet, egyik első lépésként pedig, a lakótársakkal együtt, meglátogatta a nénit a pszichiátriai otthonban.

A látogatáskor ott talált körülmények lehangolóak voltak: a folyosókon terjengő vizeletszag, a nejlonnal behúzott ágymatrac, a közös férfi–női WC és zuhanyzó, a zárt teraszra napközben kizárt idős emberek, a sok helyütt elhanyagolt környezet komoly kétséget ébresztettek a jogvédőkben, vajon a 136 500 forint, amit a néninek – akarata ellenére – minden hónapban ki kell fizetnie, megéri-e a kapott ellátást.

A nappali–étkezőben egy nő – akinek teste félig lelógott a földre, amint a helyiség kopott kanapéján hevert – a néni tréningruháját viselte. Látogatói, miközben az idős hölgyet átöltöztették, arra lettek figyelmesek, hogy a néni lába tele van fekélyes sebekkel, bokái duzzadtak, lilák, kezelésnek pedig nyoma sincs.

Emellett mellkasán, hátán és karjain is számos gyulladt, mély sebet találtak – dagadt, lila bokáival és nagyon piros arcával együtt mindezek keringési elégtelenségről tanúskodtak. Az otthonba kerülése előtt az idős hölgynek ilyen jellegű bőrbetegsége nem volt, és gyógyszerekkel keringését is rendben tartották.

A lakótársak és a jogvédők ott-járta óta az ideiglenes gondnok mindenki számára szigorúan megtiltotta a néni látogatását az otthonban. A jogvédők több hatósághoz is panasszal fordultak, az ügy vizsgálata folyamatban van.

További információ:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.: 06 1 342 6355
Mobil: 06 70 330 5384
E-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Budapest rovat további hírei

Az elmúlt hetekben jó híreket kaptak a téli sportok szerelmesei, ugyanis egyre több helyről lehetett hallani, hogy a népszerű síparadicsomokban idén nem marad el a szezon, sőt, a külföldieket is...
A koronavírus-betegség súlyosságát elsősorban a szervezet általános állapota és az immunrendszer fertőzések elleni védekezőképessége határozza meg, ezért korántsem mindegy, hogy milyen állapotban...
Április 3-ára írta ki az országgyűlési képviselők választását Áder János köztársasági elnök, a választás kitűzésével azonban hivatalosan még nem kezdődött meg a kampány, mert az a választást...
2021. január 1-jén lépett érvénybe a kormány új támogatási akciója, amellyel a gyermeket nevelő családok otthonteremtését segítik. Az otthonfelújítási támogatás néven híressé vált kezdeményezést...
Weboldal készítés Budapest - Ezt a három szót beírva a google keresőjébe sokkal több találat van, mint Magyarország bármely városával együtt beírva a weboldal készítést. (x)
A 2022-es választás tétje, hogy a globalisták hazai képviselői kezébe kerül az államhatalom vagy megmarad azoknál, akik az itt élő polgárok javára és érdekében használják azt – többek között erről...
A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított...
Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó: megvalósult a bírák és az ügyészek béremelése! - írta az igazságügyi miniszter keddi Facebook-bejegyzésében.
Elkészült a 2022. évi fővárosi kéményellenőrzési ütemterv.
Ünnepeink sok mindenről szólhatnak, de azért valljuk be, az evés mindig központi szerepet játszik bennük. Ebből kifolyólag minden ünnepnek meg is vannak a sajátos ételei, és bár a karácsonyi fogások...

A címlapról

Január 17-én, hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben a fokozott...
Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig...
A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a...
Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...
​Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Kerpel-Fronius Gábor...
​​Tájékoztató a településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.29.)...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech