Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Az alapvető jogok biztosa néhány hete tette közzé lesújtó jelentését a Merényi Gusztáv Kórház zárt pszichiátriai osztályán talált döbbenetes állapotokról. Ám kiderült, már korábban is került napvilágra vérlázító ügy ugyanebből a kórházból: egy idős asszony vesztette életét, lánya szerint az ottani bánásmód miatt. Akkor nem lett az ügynek komolyabb következménye.

Úgy tűnik, az ombudsmani vizsgálat során a Merényi pszichiátriáján talált állapotok – elfogadhatatlan higiéniás körülmények, indokolatlan fizikai korlátozások, a betegjogok rendszeres elhanyagolása – nem csupán a közelmúlt termékei. Egy emberjogi szervezet szerint, amely kimondottan a pszichiátriákon történő visszaélések feltárásával foglalkozik, korábban is érkeztek már bejelentések az osztályon található borzasztó ápolási körülményekről. Egy nő évekkel ezelőtt azzal kereste fel az alapítványt, hogy édesanyja, aki gyógyszerfüggőség miatt, de fizikailag egészséges állapotban került be az osztályra, csupán két hónap alatt annyira leépült, hogy végül tüdőgyulladásban életét vesztette.

„Nem minden pénzkérdés. Én elsősorban azt sérelmezem, hogy kikötözve, meztelenül, altatva, etetés, itatás, mosdatás nélkül fektetik az anyukámat, szerintem ez csak hozzáállás kérdése, innentől én ezt embertelennek tartom” – nyilatkozta akkor a pszichiátrián elhunyt asszony lánya.

Bár az ügyben a rendőrség nyomozást indított, a vizsgálatot azzal zárták, hogy nem találtak szakmai hibát a nő kezelésében – ami őszintén szólva még riasztóbb, mintha találtak volna. Mert mit ér az a kezelés, ahol a szakmai szabályok betartása mellett a páciens folyamatosan leépül és végül életét veszti?

Az ombudsmani vizsgálat során találtakra reagálva a fenntartó – annak ellenére, hogy az alapvető jogok biztosa az osztály bezárását indítványozta – igyekszik a felújításhoz szükséges mintegy 30-40 millió forintot biztosítani, ám ez bizonyosan nem fogja megoldani a hanyag és megalázó bánásmódból adódó jogsértéseket. És sajnos nem fog megoldást nyújtani arra a kikerülhetetlen tényre sem, hogy napjaink pszichiátriájának gyógymódjai valójában nem képesek helyreállítani a kezeltek lelki egészségét.

A Budapest rovat további hírei

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó országos csúccsal aranyérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki...
Nádas Péter Budapestje fotópályázat!
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023 tavaszától már a teljes vonalon szerelvények közlekednek majd.
A fájdalom vagy a fáradtság nem lehet kifogás a mozgás ellen
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arra kérte a nagycsaládosokat, hogy a kormányhivatalokban igényeljék a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt,...
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Milánó a biohulladék megfelelő begyűjtésének területén utat mutat számos ország számára.

A címlapról

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf...
Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is...
Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály...
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech