Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A kép illusztráció

Hiába végzett az alapvető jogok biztosa februárban rajtaütésszerű vizsgálatot a Merényi Gusztáv kórház pszichiátriai osztályán – amely borzasztó higiénés és emberi jogi állapotokat tárt fel –, úgy tűnik, a visszaélések a vizsgálat után is folytatódtak. 

Egy budapesti nőt júniusban vittek be és tartottak benn akarata ellenére a Merényi pszichiátriai osztályán, ahol – tapasztalata szerint – még mindig lesújtó állapotok vannak. A nőért, miután lányával veszekedett, jött ki a mentő, és hamarosan a pszichiátrián találta magát  – annak ellenére, hogy állapota nem volt veszélyeztető, sőt, orvos sem volt a mentőben, aki megvizsgálja; mindkettő egyébként alapvető feltétele a kényszerbeszállításnak.

A kórházban a nőt nem találták veszélyeztető állapotúnak, ennek ellenére benn tartották. Pszichiátriai kényszerbeszállítás esetében törvényi előírás, hogy a kórház értesíti az illetékes bíróságot annak érdekében, hogy sor kerüljön bírói szemlére: ez hivatott ellenőrizni, hogy a beszállítás jogos volt-e.

Ám a dokumentumok tanúsága és a nő beszámolója szerint a kórház a bíróságot nem értesítette időben, jogi képviselőjével a nő nem is találkozott, a bírói szemle pedig formaság volt csupán, ahol futószalagon elrendelték az illető pszichiátriai kezelését. Akarata ellenére volt kénytelen a nő hat napot a pszichiátrián tölteni.

Hiába történt ombudsmani vizsgálat februárban, a nő még mindig megdöbbentő állapotokat tapasztalt az osztályon: „koedukált” fürdőhelyiségek, se WC-papír, se szappan, a páciensek személyes holmijait – igazolványok, saját ruha, mobiltelefon – pedig elvették és elzárták. Az emberi jogi szervezet, amelytől a nő segítséget kért, több hatóság mellett panasszal fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához is.

Az ügyben a vizsgálatok már elindultak.

További információ:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.: 06 1 342 6355 
Mobil: 06 70 330 5384 
E-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Budapest rovat további hírei

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó országos csúccsal aranyérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki...
Nádas Péter Budapestje fotópályázat!
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023 tavaszától már a teljes vonalon szerelvények közlekednek majd.
A fájdalom vagy a fáradtság nem lehet kifogás a mozgás ellen
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arra kérte a nagycsaládosokat, hogy a kormányhivatalokban igényeljék a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt,...
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Milánó a biohulladék megfelelő begyűjtésének területén utat mutat számos ország számára.

A címlapról

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf...
Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is...
Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály...
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech