Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

MI AZ A SHELTER PROJEKT?

A SHELTER*, “Támogatás és tanácsadás a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak az egészségügyi rendszeren keresztül” egy olyan nemzetközi projekt melyet az Európai Unió Jogérvényesítési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága finanszíroz. Célja fejleszteni a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak ellátását, védelmét, valamint hozzáférésüket olyan erőforrásokhoz és hálózatokhoz, amelyek segítik őket a bejelentés megtétele során, és segítséget valamint célzott támogatást biztosítanak számukra az egészségügyi szférában.

A projekt a Castilla – La Mancha-i Egyetem vezetésével egyetemek és civil szervezetek együttműködésében valósul meg 4 európai országban: Magyarországon, Máltán, Cipruson és Spanyolországban.  A MI MUNKÁNK A projektmunka négy különböző tevékenységi körre épül: Kutatást végzünk annak érdekében, hogy feltérképezzük az áldozatok betegellátását az egészségügyi rendszerben. Egészségügyi szakembereket képzünk azért, hogy megtanulják, hogyan ismerhetik fel az esetleges gyűlölet-bűncselekmények áldozatait, illetve segítünk abban, hogy az áldozatok ellátásának színvonala fejlődjön és a gyűlölet-bűncselekmények jelentve legyenek. Olyan egészségügyi- és közszolgálati intézményekből építünk nemzetközi hálózatot, melyeknek célja, hogy speciális támogatást nyújtsanak gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak. Ezen hálózat tagjai a ’Stop hate damages” című minősítési tanúsítvánnyal lesznek ellátva. Figyelemfelhívó tevékenységeket végzünk. 

MIT JELENT A GYŰLÖLETBŰNCSELEKMÉNY FOGALMA? 

A gyűlölet-bűncselekmény definíciója: „Bűntett, aminek indítéka bizonyos emberi csoportokkal szemben támasztott előítéletek.” (EBESZ – ODIHR)Egy bűntett akkor kerül gyűlölet-bűncselekményként nyilvántartásba, ha az alábbi két állítás igaz rá: egyrészt, a tett támadásnak számít a bűnügyi törvény alapján, másrészt, a tett motivációja mögött előítélet áll.  Az EBESZ definíciója alapján az előítéletes motiváció nagyvonalakban meghatározva jelenthet előre megalkotott negatív véleményt, sztereotip feltételezést, intoleranciát vagy egy bizonyos csoport ellen irányuló gyűlöletet, mely csoportot egy olyan közös tulajdonságok kötnek össze, mint a „rassz”, etnikum, nyelv, vallás, nemzetiség, szexuális irányultság, nem vagy egyéb alapvető jellemzők. Fogyatékossággal élő emberek is eshetnek gyűlölet-bűncselekmények áldozatává.A gyűlölet-bűncselekmény fogalma az egészségügyi használatban egyedi jelentést kapott, mely Egészségügyi Világszervezet (WHO) értelmezése szerint „a fizikai erő vagy hatalom szándékos használata egy személy vagy egy embercsoport ellen, ami okoz vagy okozhat sérülést, halált, lelki sérülést, fejlődési rendellenességet vagy károsodást azonnali vagy hosszú távon, és melynek indítéka az áldozat valós vagy vélt kapcsolódása egy adott csoporthoz vagy közösséghez.”

 MI A TEENDŐ, HA GYŰLÖLET MOTIVÁLTA AGRESSZIÓT SZENVEDETT EL?

Azonnal menjen el egy egészségügyi intézménybe. Kérjen orvosi leletet a sérülésekről, és hangsúlyozza, hogy annak részletesnek kell lennie annak érdekében, hogy a rendőrségi jelentésben felhasználható legyen. Bizonyosodjon meg róla, hogy a tanúk neve és elérhetősége, valamint a bűntett részletes leírása fel van tüntetve benne, illetve gyűjtse össze az összes orvosi bizonyítékot. Fontos, hogy az esetet jelentse a rendőrségnek.

Felveheti a kapcsolatot szakemberekkel (szociális munkásokkal, jogi képviselőkkel, stb.), valamint áldozatokat támogató civil szervezetekkel az alábbi elérhetőségeken keresztül:Rendőrség:

112 Áldozatsegítő Szolgálat (0-24): 06-80-225-225, Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.           

Bizonyos társadalmi csoport vagy csoport tagja ellen elkövetett bűncselekmény esetén elérhető jogsegélyszolgálat: Háttér Társaság (LGBTQI+): 06-1-329-3380 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület Egyesület (nő): 06-80-505-101 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.ász Egyesület (hajléktalan):06-20-282-3616, Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Budapes; Blaha Lujza tér, péntek, 15:00-17:00TASZ – Társaság a Szabadságjogokért (roma/cigány): 06-1-279-2235 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Helsinki Bizottság (külföldi, menekült): 06-1-321-4323 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége: 06-1-388-2387 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.ÉFOÉSZ – Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége: 06-1-411-1356 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (zsidó): 06-1-413-5562 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Tett és Védelem Alapítvány: 06-1-510-0000 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Iszlám Jogvédő Egyesület (muszlim): Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.ív Értékek Alapítvány: http://report2me.szubjektiv.org/#/

 *A Shelter program Magyarországon a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében valósul meg.

A Budapest rovat további hírei

Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.
Ismét lesz Dombosfest, június 30-július 3. között. Várnak mindenkit Kishegyesen!
Egy ház tetőszerkezete omlott le Budapest belvárosában hétfő délelőtt.
Augusztus 4-7. között rendezik meg 50 helyszínen több mint 800 programmal számos magyarországi fellépővel a gyergyói EGYFESZT-et, amellyel a térséget ismét felhelyezik a Kárpát-medence kulturális...
Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel.
Oktatóanyagokkal, pályázatokkal és versenyekkel szólítják meg a fiatalokat
A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az...
Az iskolai szünet kezdetével összehangolt forgalmi változások kezdődnek Budapesten, amelynek részeként június 20-tól közel két hónapra, augusztus közepéig lezárják a budai alsó rakpart egy szakaszát...
A magyar labdarúgó-válogatott kedden 4–0-ra nyert Anglia vendégeként a Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában, így 69 év után diadalmaskodott újra a szigetországban, sikerével pedig a...
2023. nyár elején a kétszeres Oscar®-díjas Hans Zimmer nagysikerű turnéjával visszatér Európába.

A címlapról

A négy hónapja tartó ukrajnai háborúban a gyors tűzszünet Európa...
Háromnapos NATO csúcs kezdődött Madridban, az ülésen Magyarországot...
A rendőrség közzétett egy figyelemfelkeltő videót arról, hogy...
Köztudott, hogy kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga...
A család, az oktatás és a kultúra is erőforrás az ország számára –...
Egy európai kutatás szerint Magyarországon és Olaszországban a...

Könyvajánló

Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.
Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel.
A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek elnevezésére.
A különleges írói stílussal rendelkező, kissé titokzatos Bucsi Mariann írónőt egy rendhagyó interjú keretén belül kérdezte több ismert és elismert ember, így közelebbről is megismerhetjük hazánk egyik feltörekvő szerzőjének életét.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech