Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

MI AZ A SHELTER PROJEKT?

A SHELTER*, “Támogatás és tanácsadás a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak az egészségügyi rendszeren keresztül” egy olyan nemzetközi projekt melyet az Európai Unió Jogérvényesítési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága finanszíroz. Célja fejleszteni a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak ellátását, védelmét, valamint hozzáférésüket olyan erőforrásokhoz és hálózatokhoz, amelyek segítik őket a bejelentés megtétele során, és segítséget valamint célzott támogatást biztosítanak számukra az egészségügyi szférában.

A projekt a Castilla – La Mancha-i Egyetem vezetésével egyetemek és civil szervezetek együttműködésében valósul meg 4 európai országban: Magyarországon, Máltán, Cipruson és Spanyolországban.  A MI MUNKÁNK A projektmunka négy különböző tevékenységi körre épül: Kutatást végzünk annak érdekében, hogy feltérképezzük az áldozatok betegellátását az egészségügyi rendszerben. Egészségügyi szakembereket képzünk azért, hogy megtanulják, hogyan ismerhetik fel az esetleges gyűlölet-bűncselekmények áldozatait, illetve segítünk abban, hogy az áldozatok ellátásának színvonala fejlődjön és a gyűlölet-bűncselekmények jelentve legyenek. Olyan egészségügyi- és közszolgálati intézményekből építünk nemzetközi hálózatot, melyeknek célja, hogy speciális támogatást nyújtsanak gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak. Ezen hálózat tagjai a ’Stop hate damages” című minősítési tanúsítvánnyal lesznek ellátva. Figyelemfelhívó tevékenységeket végzünk. 

MIT JELENT A GYŰLÖLETBŰNCSELEKMÉNY FOGALMA? 

A gyűlölet-bűncselekmény definíciója: „Bűntett, aminek indítéka bizonyos emberi csoportokkal szemben támasztott előítéletek.” (EBESZ – ODIHR)Egy bűntett akkor kerül gyűlölet-bűncselekményként nyilvántartásba, ha az alábbi két állítás igaz rá: egyrészt, a tett támadásnak számít a bűnügyi törvény alapján, másrészt, a tett motivációja mögött előítélet áll.  Az EBESZ definíciója alapján az előítéletes motiváció nagyvonalakban meghatározva jelenthet előre megalkotott negatív véleményt, sztereotip feltételezést, intoleranciát vagy egy bizonyos csoport ellen irányuló gyűlöletet, mely csoportot egy olyan közös tulajdonságok kötnek össze, mint a „rassz”, etnikum, nyelv, vallás, nemzetiség, szexuális irányultság, nem vagy egyéb alapvető jellemzők. Fogyatékossággal élő emberek is eshetnek gyűlölet-bűncselekmények áldozatává.A gyűlölet-bűncselekmény fogalma az egészségügyi használatban egyedi jelentést kapott, mely Egészségügyi Világszervezet (WHO) értelmezése szerint „a fizikai erő vagy hatalom szándékos használata egy személy vagy egy embercsoport ellen, ami okoz vagy okozhat sérülést, halált, lelki sérülést, fejlődési rendellenességet vagy károsodást azonnali vagy hosszú távon, és melynek indítéka az áldozat valós vagy vélt kapcsolódása egy adott csoporthoz vagy közösséghez.”

 MI A TEENDŐ, HA GYŰLÖLET MOTIVÁLTA AGRESSZIÓT SZENVEDETT EL?

Azonnal menjen el egy egészségügyi intézménybe. Kérjen orvosi leletet a sérülésekről, és hangsúlyozza, hogy annak részletesnek kell lennie annak érdekében, hogy a rendőrségi jelentésben felhasználható legyen. Bizonyosodjon meg róla, hogy a tanúk neve és elérhetősége, valamint a bűntett részletes leírása fel van tüntetve benne, illetve gyűjtse össze az összes orvosi bizonyítékot. Fontos, hogy az esetet jelentse a rendőrségnek.

Felveheti a kapcsolatot szakemberekkel (szociális munkásokkal, jogi képviselőkkel, stb.), valamint áldozatokat támogató civil szervezetekkel az alábbi elérhetőségeken keresztül:Rendőrség:

112 Áldozatsegítő Szolgálat (0-24): 06-80-225-225, Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.           

Bizonyos társadalmi csoport vagy csoport tagja ellen elkövetett bűncselekmény esetén elérhető jogsegélyszolgálat: Háttér Társaság (LGBTQI+): 06-1-329-3380 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület Egyesület (nő): 06-80-505-101 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.ász Egyesület (hajléktalan):06-20-282-3616, Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Budapes; Blaha Lujza tér, péntek, 15:00-17:00TASZ – Társaság a Szabadságjogokért (roma/cigány): 06-1-279-2235 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Helsinki Bizottság (külföldi, menekült): 06-1-321-4323 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége: 06-1-388-2387 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.ÉFOÉSZ – Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége: 06-1-411-1356 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Z (zsidó): 06-1-413-5562 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Tett és Védelem Alapítvány: 06-1-510-0000 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Iszlám Jogvédő Egyesület (muszlim): Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.tív Értékek Alapítvány: http://report2me.szubjektiv.org/#/

 *A Shelter program Magyarországon a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében valósul meg.

A Budapest rovat további hírei

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően...
Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően...
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének! – állapítja meg Judy Samuelson, akinek az Aspen Intézet üzleti és társadalmi programjáért...
Az olvasóknak maguknak kell megtalálniuk a hiányzó részt
Mesélő hangjegyek címmel rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyermekeknek a Liszt Ferenc Kamarazenekar.
Az idén a legsportosabb munkahely vagy tanintézmény címért mérhetik össze teljesítményüket a Kihívás Napja alkalmából a versengést kedvelő dolgozók, valamint óvodások, iskolások és egyetemisták.
Gyepgazdálkodási munkacsoportot hozott létre az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége részvételével és kezdeményezésére annak érdekében, hogy...
A magyar tejágazat jövője érdekében meg kell akadályozni, hogy a belföldön készülő termékek kiszoruljanak a saját piacukról - közölte a Tej Terméktanács szerdán az MTI-vel.
Gazdag Dániel lett a legjobb játékos a labdarúgó OTP Bank Liga vasárnap befejeződött 2020/21-es idényében, amelyben az ő egyik gólját választották a szurkolók a legszebbnek.
Május 23-ig nyújthatják be a kutatás, fejlesztés, innováció (KFI) területén dolgozó munkavállalóik után bértámogatási kérelmeiket a munkáltatók - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai...

A címlapról

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) május 22-től bezárja a Móricz...
Hússzor annyi mikroműanyagot juttat a szervezetébe egy évben, aki...
A bajnok Ferencváros kapta a Fair Paly-díjat a vasárnap befejeződött...
A gyalogosok biztonsága érdekében balesetmegelőzési ellenőrzést tart...
Humor, lazaság, kiegyensúlyozottság, örök fiatalság – ezek a...
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pandémia miatti lezárás az...

Könyvajánló

Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének! – állapítja meg Judy Samuelson, akinek az Aspen Intézet üzleti és társadalmi programjáért felelős ügyvezető igazgatójaként kivételes rálátása van e folyamatokra.
Az olvasóknak maguknak kell megtalálniuk a hiányzó részt
Pokrovenszky Gergely szerzőpáros ötödik könyveként jelent meg a 13 valós történet elmesélő, segítségnyújtásnak szánt könyve.
Csodamódszerek helyett tudatosságra van szükség

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.