Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

MI AZ A SHELTER PROJEKT?

A SHELTER*, “Támogatás és tanácsadás a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak az egészségügyi rendszeren keresztül” egy olyan nemzetközi projekt melyet az Európai Unió Jogérvényesítési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága finanszíroz. Célja fejleszteni a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak ellátását, védelmét, valamint hozzáférésüket olyan erőforrásokhoz és hálózatokhoz, amelyek segítik őket a bejelentés megtétele során, és segítséget valamint célzott támogatást biztosítanak számukra az egészségügyi szférában.

A projekt a Castilla – La Mancha-i Egyetem vezetésével egyetemek és civil szervezetek együttműködésében valósul meg 4 európai országban: Magyarországon, Máltán, Cipruson és Spanyolországban.  A MI MUNKÁNK A projektmunka négy különböző tevékenységi körre épül: Kutatást végzünk annak érdekében, hogy feltérképezzük az áldozatok betegellátását az egészségügyi rendszerben. Egészségügyi szakembereket képzünk azért, hogy megtanulják, hogyan ismerhetik fel az esetleges gyűlölet-bűncselekmények áldozatait, illetve segítünk abban, hogy az áldozatok ellátásának színvonala fejlődjön és a gyűlölet-bűncselekmények jelentve legyenek. Olyan egészségügyi- és közszolgálati intézményekből építünk nemzetközi hálózatot, melyeknek célja, hogy speciális támogatást nyújtsanak gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak. Ezen hálózat tagjai a ’Stop hate damages” című minősítési tanúsítvánnyal lesznek ellátva. Figyelemfelhívó tevékenységeket végzünk. 

MIT JELENT A GYŰLÖLETBŰNCSELEKMÉNY FOGALMA? 

A gyűlölet-bűncselekmény definíciója: „Bűntett, aminek indítéka bizonyos emberi csoportokkal szemben támasztott előítéletek.” (EBESZ – ODIHR)Egy bűntett akkor kerül gyűlölet-bűncselekményként nyilvántartásba, ha az alábbi két állítás igaz rá: egyrészt, a tett támadásnak számít a bűnügyi törvény alapján, másrészt, a tett motivációja mögött előítélet áll.  Az EBESZ definíciója alapján az előítéletes motiváció nagyvonalakban meghatározva jelenthet előre megalkotott negatív véleményt, sztereotip feltételezést, intoleranciát vagy egy bizonyos csoport ellen irányuló gyűlöletet, mely csoportot egy olyan közös tulajdonságok kötnek össze, mint a „rassz”, etnikum, nyelv, vallás, nemzetiség, szexuális irányultság, nem vagy egyéb alapvető jellemzők. Fogyatékossággal élő emberek is eshetnek gyűlölet-bűncselekmények áldozatává.A gyűlölet-bűncselekmény fogalma az egészségügyi használatban egyedi jelentést kapott, mely Egészségügyi Világszervezet (WHO) értelmezése szerint „a fizikai erő vagy hatalom szándékos használata egy személy vagy egy embercsoport ellen, ami okoz vagy okozhat sérülést, halált, lelki sérülést, fejlődési rendellenességet vagy károsodást azonnali vagy hosszú távon, és melynek indítéka az áldozat valós vagy vélt kapcsolódása egy adott csoporthoz vagy közösséghez.”

 MI A TEENDŐ, HA GYŰLÖLET MOTIVÁLTA AGRESSZIÓT SZENVEDETT EL?

Azonnal menjen el egy egészségügyi intézménybe. Kérjen orvosi leletet a sérülésekről, és hangsúlyozza, hogy annak részletesnek kell lennie annak érdekében, hogy a rendőrségi jelentésben felhasználható legyen. Bizonyosodjon meg róla, hogy a tanúk neve és elérhetősége, valamint a bűntett részletes leírása fel van tüntetve benne, illetve gyűjtse össze az összes orvosi bizonyítékot. Fontos, hogy az esetet jelentse a rendőrségnek.

Felveheti a kapcsolatot szakemberekkel (szociális munkásokkal, jogi képviselőkkel, stb.), valamint áldozatokat támogató civil szervezetekkel az alábbi elérhetőségeken keresztül:Rendőrség:

112 Áldozatsegítő Szolgálat (0-24): 06-80-225-225, Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.           

Bizonyos társadalmi csoport vagy csoport tagja ellen elkövetett bűncselekmény esetén elérhető jogsegélyszolgálat: Háttér Társaság (LGBTQI+): 06-1-329-3380 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület Egyesület (nő): 06-80-505-101 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.ász Egyesület (hajléktalan):06-20-282-3616, Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Budapes; Blaha Lujza tér, péntek, 15:00-17:00TASZ – Társaság a Szabadságjogokért (roma/cigány): 06-1-279-2235 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Helsinki Bizottság (külföldi, menekült): 06-1-321-4323 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége: 06-1-388-2387 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.ÉFOÉSZ – Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége: 06-1-411-1356 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Z (zsidó): 06-1-413-5562 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Tett és Védelem Alapítvány: 06-1-510-0000 Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Iszlám Jogvédő Egyesület (muszlim): Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.tív Értékek Alapítvány: http://report2me.szubjektiv.org/#/

 *A Shelter program Magyarországon a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében valósul meg.

A Budapest rovat további hírei

Egy lakásvásárlással, felújítással kapcsolatos döntésnek fontos része, hogy tájékozódunk arról, milyen forrásokra, segítségre számíthatunk.
Átfogó szemléletformáló kampányt indít 2022-ben a Budapesti Közlekedési Központ az Európai Unió által finanszírozott VEKOP kerékpáros beruházásokhoz kapcsolódóan.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
Készíts egy barátaidnak szóló meggyőző, maximum 3 perces videót arról, hogy miért legyenek ők is az internet ászai!
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
A turné igazi ünnepnek ígérkezik mind Justin, mind a rajongói számára, akik már türelmetlenül várják az új showkat.
Idén harmadik alkalommal írta ki a Ludwig Múzeum a díjpályázatot, amelyre olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok jelentkezését várta, akik a saját területükön...
Napjainkban a stressz, a rendszertelen életmód, az étkezési szokások és számos egyéb tényező hatására sokan szenvednek valamilyen emésztési problémától, amelynek gyökerét orvosi vizsgálatok által...
A koronavírus-járvány 4. hulláma során ismét kulcskérdéssé vált, hogy ki és mikor veszi észre magán a Covid tüneteit, és mikor tudja diagnosztizálni azt.
A magyar családi patikák országos hálózatát működtető Kulcs Patikák az SOS Gyermekfalvak támogatásával indítja el hosszútávú jótékonysági programját.

A címlapról

Egy lakásvásárlással, felújítással kapcsolatos döntésnek fontos...
A nagy sikerre való tekintettel egy héttel meghosszabbította a...
Átfogó szemléletformáló kampányt indít 2022-ben a Budapesti...
A kerület több pontján is adventi és hanukai gyertyákat gyújtottak...
A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb...
Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy a...

Könyvajánló

Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.
Ha miattuk újabb lezárásokra kényszerül az ország, lesz irgum-burgum!
A külföldi tulajdonú élelmiszerláncok magyar vásárló retteghetnek mit hoz a nagy reform.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech