Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Spalding Gray olyan hollywoodi művész, akinek neve ha nem is cseng mindenki számára egyformán ismerősen, művészetével  sokat adott mindannyiunknak. 

Sajnos halálának sok köze van a pszichiátriai tudatmódosító szerek egészségkárosító hatásaihoz - ahogyan az számos más művésszel is megtörtént már.


Spalding Gray író-színész 1987-ben vált híressé "Úszás Kambodzsába"  című filmje kapcsán. 38 filmben szerepelt, utoljára 2001-ben a Kate és Leopold című romantikus vígjáték
Dr. Geisler-jeként tűnt fel, Meg Ryan és Hugh Jackman oldalán.

Élete nagy részében az "örökletes depresszió" hamis diagnózisa ellen harcolt, annak ellenére, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy a depresszió genetikai, illetve örökletes állapot lenne.

2001-ben, miután majdnem lebénult egy autóbalesetben, Gray 31 hónapig lábadozott. De annak ellenére, hogy -- ahogy azt barátai elmondták -- koponyatörést szenvedett és fizikai trauma érte, a pszichiáterek depressziót diagnosztizáltak nála, és egy tudatmódosító szerekből álló koktélt írtak fel neki. A kezelési kísérletek kudarcát követően elkerülhetetlenül beutalták pszichiátriai intézményekbe, amit öngyilkossági kísérlet követett. Mivel az újabb pszichiátriai szerek és terápiák kudarcot vallottak, a lehúzó örvény egyre mélyebbre rántotta.

"Ez az ember, aki soha nem szedett antidepresszánsokat egész életében" --  mondta a felesége --, "és aztán öt különböző pirulából álló koktélt szedett be minden reggel... feladta. Egyszerűen azt mondta: Semmi sem működik."

2004. január 10-én Gray elhagyta otthonát és családját, és soha nem tért vissza. Testvére, Rockwell Gray szerint, Spalding elég zavart állapotban volt, amikor utoljára karácsony tájékán találkoztak.

Március 7-én az East Riverben találtak rá a művész testére, feltételezhetően öngyilkosságot követett el.

És bár az ember könnyen azt gondolhatja, hogy a művészek élete annyira viharos és a siker nyomása annyira igénybe veszi őket, hogy az ilyesfajta sors elkerülhetetlen, mára már bebizonyosodott, hogy számos pszichiátriai szer okozhat mellékhatásként öngyilkossági késztetést vagy erőszakos gondolatokat. Olyan emberekben, akiknek a lelke eleve érzékenyebb, az ilyen hatás sokkal pusztítóbb lehet.

Chick Corea, 20-szoros Grammy-díjas jazz-zenész így írt erről: "A fájdalomról, zűrzavarról és az összetört művészi álmokról szóló igaz történet, amit a pszichiátria... hozott a művészvilágba, olyan történet, amit el kell mondani és fel kell ismerni."

Több infó a pszichiátria művészetre kifejtett negatív hatásáról.

A Budapest rovat további hírei

Palik László három évad és 303 epizód után búcsúzik az Exatlon Hungarytől és a TV2-től.
Történelmi pillanatokat élünk, mert ezekben a napokban hallottunk először zenét a Magyar Zene Háza már befejezett nagyteremében, az eredmény pedig minden várakozásomat felülmúlta – mondta Batta...
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni orrspray, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat.
Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a válogatott három versenyzőjének van esélye döntőbe jutni a sportág 50. világbajnokságán, amit hétfőtől vasárnapig rendeznek Kitakjúsúban,...
Sok a tévhit a magyarok körében a házastársakra és az élettársakra vonatkozó öröklési szabályokkal kapcsolatban. Az emberek alig egyharmada tudja csak például, hogy nem feltétlenül örököl mindent a...
Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.
Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
A V4-ek és Szlovénia polgárai szerint a digitális fizetési lehetőségek segítették a járvány elleni védekezést: a régió lakosságának 83 százaléka örül a készpénzmentes fizetési lehetőségek...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozásáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-,...
Árprésben a malomipar: a növekvő energiaárak és a bérköltségek emelkedése miatt októberben már szinte biztos a sütőipari áremelés, januárban pedig a liszt is drágulhat.

A címlapról

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a...
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech