Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A klímaválsággal kapcsolatos széleskörű tájékoztatás szükségessége, az épületenergetikai beruházások támogatása és a forgalomcsillapítási, illetve fenntartható közlekedési beavatkozások használata - többek között ezek a témák kerülnek bele a Fővárosi Önkormányzat első, közösségi klímavédelmi javaslatcsomagjába.

A javaslatcsomag elkészítésére összehívott közösségi gyűlésen véletlenszerűen kiválasztott budapestiek a klímavészhelyzettel kapcsolatban az általuk legsürgetőbbnek tartott problémákra dolgoztak ki intézkedéseket.

Klímavészhelyzet van, mit tegyen Budapest? - ebben a kérdéskörben várt javaslatokat a Fővárosi Önkormányzat a fővárosi Városháza első közösségi gyűlésének résztvevőitől. A közösségi gyűlésen közel 50 olyan véletlenszerűen kiválasztott budapesti polgár vett részt, akik nemüket, végzettségüket, életkorukat tekintve leképezik a város összetételét. A résztvevők vállalták, hogy szeptemberben két hétvégén keresztül nyitottan, különböző álláspontokat meghallgatva, majd azokról beszélgetve véleményeket, javaslatokat formálnak a klímaügy budapesti vonatkozásairól.  

A gyűlés megnyitóján Dorosz Dávid, Budapest klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettese hangsúlyozta, hogy a budapestiek a mindennapokban érezhetik a klímakatasztrófa hatását hiszen a hőhullámok idején megnő a halálozások száma, és az idei nyáron is megtapasztalhattuk a villámárvizek okozta károkat a fővárosban. Ezért volt fontos, hogy biztosítva a függetlenséget és megismerve a budapestiek véleményét, közösségi módon készüljön el Budapest klímastratégiája. A közösségi gyűlést a Fővárosi Önkormányzat egy független civil szervezet, a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolította le.  

Az első hétvégén szakértők a klímavészhelyzettel kapcsolatos tudnivalókról tartottak előadásokat a résztvevőknek, majd a résztvevők kérdezhettek, a hallottakat pedig asztaltársaságokban vitatták meg a beszélgetéseket segítő facilitátorok segítségével. Most hétvégén, a közösségi gyűlés második hétvégéjén pedig a gyűlés tagjai ajánlásokat fogalmaztak meg arra nézve, hogy a városvezetés mit tegyen a klímavészhelyzet kezelésére. Ezek az ajánlások bekerülnek majd Budapest klímastratégiájába is, amelyet a Fővárosi Közgyűlés fogad el. 

A járványhelyzetre való tekintettel a budapesti Városháza három nagy termében, távolságtartás mellett és videó-hívásos körkapcsolással vitatták meg és véglegesítették a résztvevők a javaslatokat. A klímaválságra adott válaszlépéseket három körben válogatták le, majd finomították részletekbe menően a gyűlés tagjai. Végül pedig nyolc témakört emeltek ki, amelyekkel kapcsolatban a leginkább várják az intézkedéseket a Fővárosi Önkormányzattól a budapestiek. 

Ezek a témakörök az épületenergetika, a közlekedés, a klímaválság kommunikációja és tudatosítása, illetve a zöld-kék infrastruktúra, azaz a vízgazdálkodás és zöldfelületek problémái. 

A részletes javaslatcsomagot a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Fővárosi Önkormányzat közös esemény alkalmával október folyamán hozza nyilvánosságra. A Fővárosi Önkormányzatban Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére alakítottak ki klímavédelemmel foglalkozó szakértői csapatot, ők azok, akik ezeket a javaslatokat beépítik az önkormányzat most készülő, új klímastratégiájába, ami a tervek szerint még idén a Fővárosi Közgyűlés elé kerül.

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

Forrás: budapest.hu

A Budapest rovat további hírei

Magyarországon minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás.
A nehéz tehergépjárművek forgalomkorlátozása az óraátállítás miatt is megszakítás nélkül 49 órán át lenne érvényben a mindenszentekkel háromnaposra hosszabbodó hétvégén.
A koronavírus világjárványt megelőző években nem volt megszokott, hogy a magyar bankok rendszeresen emeljék a számlacsomagjaikhoz kötödő díjaikat.
Üzent a MOL, KORLÁTOZZÁK az üzemanyageladást: ezért hozták meg a drasztikus döntést
Az albérletekkel kapcsolatban főleg az állandóan ingadozó árakról van szó, ám az sem elhanyagolható, hogy az elmúlt években mennyit változott az, hogy kik és miért keresnek kiadó lakásokat...
Az elmúlt években hihetetlen mértékű digitális átalakulást vezényelt le a NAV – kezdve a pénztárgépek 2013-as online bekötésével –, hogy mára olyan adatvagyonnal rendelkezzen, amivel szinte valós...
Töretlenül szárnyal a lakáshitelezés Magyarországon, de nem azért, mert sokkal többen vennének fel hitelt, mint korábban, hanem mert harmadával nagyobb összeget vesz fel egy átlagos hitelfelvevő,...
A modern dízelmotorok működéséhez nélkülözhetetlen AdBlue folyadék napok alatt hiánycikk lett Magyarországon.
Méltatlanul szorult háttérbe a magyarok által gyakran és változatosan fogyasztott zöldségek palettáján a karalábé. Nem éppen kedvenc, ezért legfőbb ideje, hogy újra felfedezzük magunknak, hiszen...
Egyre rögösebb az európai gazdasági fellendüléshez vezető út: ha nem lenne elég az ipar működéséhez nélkülözhetetlen energiaforrás, a földgáz hiánya és a csillagos egekbe szökkenő árazása, továbbá...

A címlapról

A barna tajkártyásokat érinti a változás.
Üzent a MOL, KORLÁTOZZÁK az üzemanyageladást: ezért hozták meg a...
Ködös, csípős reggelek, napsütéses őszi délutánok várnak ránk jövő...
A modern dízelmotorok működéséhez nélkülözhetetlen AdBlue folyadék...
A fővárosi hétköznapok és a hétvégi kirándulások alkalmával mind a...
Az október 23-i megemlékezések, illetve politikai rendezvények miatt...

Könyvajánló

Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.
Hogyan lehetetleníti el a hatékony vezetést a gőg, és mit tehetünk ez ellen?
Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A címből talán kiderül, hogy én nem tartozom közéjük. Nézzük miért gondolom így!
Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech