Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Életének 72. évében elhunyt dr. Szívós István olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, sportvezető, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi tagja.

A Ferencvárosi Torna Club fiatal játékosa a nemzeti válogatottban tizennyolc évesen, 1966-ban mutatkozott be. Sportolói életműve az azt követő évtizedekben töretlenül épült.

Tagja volt a montreali olimpián aranyérmet, a müncheni olimpián ezüstérmet, valamint a mexikói és a moszkvai olimpián bronzérmet nyert  válogatottnak. 1973-ban megszerezte a világbajnoki címet, 1974-ben és 1977-ben Európa-bajnokságot nyert, majd 1979-ben világkupa győzelmet szerzett csapatával.  A magyar vízilabda-válogatottban több, mint 300 mérkőzésen küzdött a győzelemért.

Édesapja, id. Szívós István is többször volt a magyar olimpiai bajnokcsapat tagja, míg fia, Márton világbajnok és kétszeres olimpiai helyezett válogatott játékos.

A Szívós család generációkon keresztül sokat tett azért, hogy a magyar vízilabdasport évtizedekig a világ élvonalában maradhasson.

Dr. Szívós István aktív pályafutását követően edzőként és sportvezetőként is nagy hatással volt a sportolók őt követő nemzedékeire. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével ismerték el kivételes eredményeit, majd 2016-ban Papp László Budapest-Sportdíjat kapott.

Szívós István pályafutása példakép minden sportoló és sportszerető ember számára.

Halálával egy élő legendát veszített el az olimpiai- és a vízilabdacsalád és Budapest egész sporttársadalma. A Főváros vezetése osztozik a család és a vízilabdázok közösségének gyászában.

 

Gy. Németh Erzsébet

humán- és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A pénzügyi és a gépkezelő szakmák vezetik a népszerűségi listát a Centrum Oktatóközpont felmérése alapján.
A színházi tao megszűnése úgy látszik nem sokban befolyásolja a Budapesti Showszínház életét: egyre több és egyre jelentősebb előadásokkal jelentkeznek a hazai színházi palettán.
Ismét valódi közösségi térré, hangulatos, színpompás forgataggá és kulturális programok színhelyévé változott a Városháza parkja az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár idejére.
A régi kedvencekkel és több új sztárfellépővel is találkozhatnak az idén a Seniorplus Expo látogatói a megszokott helyszínen, a budapesti BOK (volt SYMA) Konferencia- és Rendezvényközpontban 2019....
A vásárban rengeteg kézműves és egyéb ajándéktárgyat, kézműves élelmiszereket, és sokféle forró téli finomságot kóstolhatnak a kedves érdeklődők.
MINTAMARATON Az építészettől a textilművészeten át a képzőművészetig A Mintázat és dekoráció című kiállításhoz kapcsolódó pályázatra jelentkezett alkotók prezentációja A múzeumban októberben nyílt...
Pál Zoltán 28 évesen már több sikeres vállalkozás felfuttatásán van túl.
A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelmet rejt.
Húszmillió forint ma egyáltalán nem számít jelentős összegnek a fővárosi ingatlanpiacon, de némi kockázatvállalással, akár nagyon jó üzletet is lehet realizálni.
Az Amadinda és a Muzsikás együttes zenei együttműködése öt éve tart.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó