Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

​A budapesti városvezetés ma a tankerületekkel és a kerületi polgármesterekkel egyeztetett arról, hogyan segíthet a város és a kerületek az idősgondozás és a gyermekétkeztetés feladatainak ellátásában a járványveszély idején.

További korlátotó intézkedések is születtek annak érdekében, hogy védjük a budapestieket a vírustól, csökkentve a szociális érintkezéseket számát. A fővárosi városvezetés továbbra is arra a kéri a budapestieket, aki teheti, maradjon otthon, vigyázzunk az idősebbekre, a családban és környezetünkben is.

A kerületek polgármestereivel a fővárosi operatív törzs az idősgondozási feladatokról egyeztetett. A 70 évnél idősebbek ellátását az önkormányzatokra bízta a kormány, de ehhez forrást és védőfelszerelést eddig nem adott az önkormányzati dolgozóknak. Ezügyben a kormányhoz fordulunk, a védőfelszerelések, maszkok hiánya több kerület számára akut gondot okoz. A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság és a kéményseprők több mint 40 autóval állnak rendelkezésre a kerületek számára, hogy a Budapesten élő idősek ellátást segítsék.

Minden kerületben működik ügyeletes konyha, a rászorulók hozzájutnak a napi meleg ételhez. A hátrányos helyzetű ás halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáról Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a tankerületek vezetőivel egyeztetett. A főváros, a kerületekkel közösen mindent elkövet annak érdekében, hogy a gyerekek hozzájussanak az ellátáshoz. Ennek érdekében szükségesnek látszik azon kormányrendelet módosítása, amely jelenleg megtiltja az ügyeleti felügyelet alatt lévő gyerekek számára a tanintézményben történő étkeztetést.

A tömegközlekedésben folyamatosan csökken az utasszám, egy átlagos nap forgalmának kevesebb mint fele használta március 17-én a BKV járatait. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy aki teheti, maradjon otthon, ha nem tud, lehetőség szerint alternatív közlekedési formát keressen. Csütörtökön üzemkezdéstől a BKV járatai szünidei menetrend szerint közlekednek, erről folyamatosan tájékoztatnak a BKK Futáron, és egyéb felületeken keresztül. A járatsűrűségben az utasszám-adatok vizsgálata alapján történhet további változás. A buszokon tilos az első ajtón való felszállás, a buszvezetők egészségét szalagkorlát védi, mindenkit kérünk ennek figyelembevételére. A fővárosi közösségi kerékpár-rendszer árát a technológiailag lehetséges legalacsonyabb összegre, havi 100 forintre csökkentettük.

A parkolás ügyében sok kérdést, igényt kapunk. Parkolás ügyében is minden döntésünket az emberi élet védelmének, a szükségtelen kontaktusok elkerülésének rendelünk alá. Folyamatosan vizsgáljuk a közúti forgalmi és a parkolási adatokat is. A kerületi polgármesterekkel egyetértésben úgy döntöttünk, hogy mivel jelenleg is több autó van a városban, mint parkoló, a parkolók számát bővíteni rövidtávon nem tudjuk, az autóforgalom növekedése tumultust, ezzel fokozott járványveszélyt okozhat, ezért a lakossági parkolási díjak tekintetében változást nem javaslunk. Ugyanakkor megteremtjük annak feltételeit, hogy a járvány ellen az első frontban harcolók, mindenekelőtt az egészségügyben dolgozók a veszélyhelyzet idején ingyen parkolhassanak Budapesten.

A kerületi polgármesterek több kerület korábban meghozott döntése nyomán egységesen úgy döntöttek, hogy a zárható játszótereket lezárják, a többi játszótér esetén felhívják a szülők figyelmét arra, hogy a találkozások elkerülése érdekében a játszótereket átmenetileg ne használják.

A fővárosi törzs továbbra is annak rendeli alá döntéseit, hogy a működőképessége legvégső határig kifeszített egészségügyi rendszert a lehetőségeink szerint megóvjuk a további terheléstől. Több információt és segítséget várunk a kormányzati operatív törzstől. Több kerület számára például ellátási gondokat okoz a 65 feletti orvosok és ápolók betegtalálkozásainak tiltása. Nagyon súlyos gond, hogy sem az egészségügyi dolgozók, sem a város működtetésében kulcsszerepet játszó, fokozott vírusveszélynek kitett dolgozóink nem jutnak hozzá védőfelszereléshez. A főváros a saját forrásaiból, saját beszerzési csatornák keresésével igyekszik enyhíteni ezeket a gondokat, de e terén sürgős kormányzati beavatkozást kér.

Budapest, 2020. március 17.

Főpolgármesteri Hivatal

Sajtókapcsolati Csoport

Az alábbi linken megtekinthető Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes mai élő Fb-bejelentkezése:

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

(forrás: budapest.hu)

A Budapest rovat további hírei

Hogyan védi magát a szervezetünk a kórokozóktól? Mi az az immunmemória? Hogyan segítenek a védőoltások a küzdelemben? A Semmelweis Egyetem animációs filmünje ezekre a kérdésekre is választ ad.
A 2019-es kvangdzsui világbajnokság óta először indulhattak nemzetközi versenyen a magyar szinkronúszók, akik a hétvégén a Duna Arénában rendezett világkupa-viadalon bizonyíthattak.
Otthonról is bárki számára online elérhető, ingyenes mozgásnépszerűsítő programokkal, tudás- és videótárral pezsdíti fel a tavaszt a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT).
Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyakat mutat be a Fátyolüveg - Egy korszak üvegbe formált karaktere, elfeledett szabadalom című kiállítás, amely péntektől látható a Kiskép...
A Semmelweis egyetem animációs filmjéből megérthetjük hogyan hozzák működésbe a védőoltások az immunrendszerünket.
Online rendezik az Egy nap népviseletben - Népviselet napja programot április 24-én.
Áprilisban csaknem egymillió adag Pfizer-BioNTech vakcina várható.
A kerékpáros szervezetek kérésére módosíthatják a KRESZ-t - mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.
Október végéig kötöttek ideiglenes szerződést.
A londoni Serpentine Galleries kreatív igazgatója, Hans Ulrich Obrist a BarabásiLab igazgatójával, a fizikus Barabási Albert-Lászlóval és a CAMP szellemiműhely-stúdió alapítójával, a képzőművész...

A címlapról

A hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok 5-8. évfolyamai a jelenlegi...
Otthonról is bárki számára online elérhető, ingyenes...
A 2021/2022. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozás...
Országos pályázat indul a falfelületek megújítására, az óvodák,...
A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti...
Áprilisban csaknem egymillió adag Pfizer-BioNTech vakcina várható.

Könyvajánló

Egy család története mutatja meg, hogy az autizmus nem csapás, hanem lehetőség
Hat lépés a tisztánlátás felé egy komplex világban
Velence idén március 25-én ünnepli 1600. születésnapját.
Könyvet írt a tömény szenvedéséről Benkovics Péter

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.
36 hónapja tartó egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében. A szerdai egyeztetésen a tervező csapat és az önkormányzat mellett az alábbi szervezetek képviselői vettek részt
A gyerekvállalás bátorítására indított petíciót a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szerdán; a kívánt gyerekek megszületéséért tevékenykedő civil szervezet nyilatkozatát online írhatják alá a támogatók.
A gyermekjogokat is érinti a járványhelyzet – A Hintalovon Alapítvány összefoglalója a törvényi változásokról