Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Szeptembertől a párizsi utak többségében bevezetik a harmincas sebességkorlátozást, a limitet támogató szövetség szerint Európában már több mint 200 városban él ez a szabályozás. Budapesten is felmerült már az ötlet.

Franciaország városai páros lábbal lépnek a fékre abban az értelemben, hogy viharos gyorsasággal bővítik a 30 kilométer per órás sebességkorlátozást - derül ki a a The Local angol nyelvű francia hírportál összesítéséből. Az egyik említett példa az ország déli részén fekvő Montpellier, amelynek belvárosa amúgy is sétálóutcák hálózatává vált. A városban augusztus elejétől már csak néhány olyan főút maradt, amelyen megengedett a harmincas tempónál gyorsabb haladás. 

A Ville 30 nevű szövetség - amely sebességkorlátozások kiszélesítéséért lobbizik - azt mondja, 219 olyan kisebb-nagyobb város van Európában, ahol elterjedt a 30 kilométer per órás sebességkorlátozás. Montpellier-ben a legfontosabb utakon maximum 50 kilométer per órával lehet haladni, ezeken kívül a harmincas korlát él. A városvezetés nem titkoltan korlátozni akarja a forgalmat, ugyanis az 50 és a 30 közti különbség 20 százalékkal növeli a menetidőt, ami arra ösztönözheti az embereket, hogy átszálljanak a tömegközlekedésre.

Emellett értelmetlenné teszi, hogy az autósok egérútnak használják a mellékutcákat, amikor a főutak eldugulnak. Összességében ez a megoldás azt a felismerést tükrözi, hogy a harmincas korlátot kiterjedten kell alkalmazni, mert enélkül csak arra jó, hogy más utakra terelje az autóforgalmat. Mindez kiegészítik új biciklisávok és buszsávok kijelölésével, és javították a villamoshálózatot, sőt 2025-ig egy új vonalat is építenek.

Az autósok persze nem meglepő módon nem igazán lelkesednek a változásért. Szakmai szervezeteik azzal érvelnek, hogy a harmincas övezetek veszélyzónákká váltak, mert korábban, ha egy ilyen útra hajtottak a vezetők, óvatosabbá váltak, ám ha mindenütt 30 a szabály, akkor elalszik a figyelmük. Ezzel eddig nem sikerült meghatniuk az önkormányzatokat, amelyek - legalábbis a francia vidéken és szeptembertől Párizsban is - egyre nagyobb területeken vezetik be a harmincas sebességkorlátozást.

Forrás: napi.hu

A Budapest rovat további hírei

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni orrspray, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat.
Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a válogatott három versenyzőjének van esélye döntőbe jutni a sportág 50. világbajnokságán, amit hétfőtől vasárnapig rendeznek Kitakjúsúban,...
Sok a tévhit a magyarok körében a házastársakra és az élettársakra vonatkozó öröklési szabályokkal kapcsolatban. Az emberek alig egyharmada tudja csak például, hogy nem feltétlenül örököl mindent a...
Számos nemzetközi és magyar szerző részvételével, magyar és világirodalmi könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, Könyves Sétákkal és egyéb programokkal várja a közönséget az idén tízéves Margó...
Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.
Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
A szüreti időszak hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól Simon-Júdás napjáig.
A V4-ek és Szlovénia polgárai szerint a digitális fizetési lehetőségek segítették a járvány elleni védekezést: a régió lakosságának 83 százaléka örül a készpénzmentes fizetési lehetőségek...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozásáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-,...
Árprésben a malomipar: a növekvő energiaárak és a bérköltségek emelkedése miatt októberben már szinte biztos a sütőipari áremelés, januárban pedig a liszt is drágulhat.

A címlapról

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.
A brit Time Out magazin 27 ezer városlakó és helyi szakértők...

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech