Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Ünnepi készülődés az Ország Nyuszijával, Zsigóné Katival

Húsvét alkalmával a tojásnak a szokásosnál nagyobb szerep jut, de nem csak az ételek között. A tojásfestésnek a pandémia időszaka alatt még nagyobb hangot kell adni, ugyanis amellett, hogy összehozza a családot, a gyerekeknek olyan élményt nyújt, amit később is szívesen emlegetnek majd – vallja Zsigóné Kati világhírű Népi Iparművész.

Több neves díjat is bezsebelt már a „Tojásdíszítés Királynője”, így ha valaki, akkor ő jól tudja, hogy mennyire fontos a tojásfestés élménye. Már több tízezer tojást készített el, különböző technikákat alkalmazva, amelyek már szinte a világ minden tájára eljutottak.

„Azt veszem észre, hogy sok ember nem tudja, hogy mi a tojás jelentősége húsvétkor azon kívül, hogy megesszük. A tojás az élet kezdetét és a világmindenséget jelképezi, ami a díszítés miatt húsvétkor még nagyobb szerepet kap. Ez egy egyetemes szimbólum, mivel sok nép életében jelen van, de a magyar kultúrában még nagyobb jelentőséggel bír. Most, a pandémia időszaka alatt azért kell még nagyobb hangsúlyt fektetni a tojás díszítésére, mivel ez az elfoglaltság az asztalhoz gyűjti a közeli családot” – mondta Zsigóné Kati, aki maga is másképp ünnepli a húsvétot a pandémia miatt.
A locsolók náluk sem adják egymásnak a kilincset, de a családja – a lánya, az unokája és a férje – ugyanúgy fognak tojást díszíteni. A „Tojáskészítés Királynője” szerint a pandémia alatt is fontos, hogy húsvétkor a szűk családi kör együtt hangolódjon, készüljön az ünnepre - természetesen a vírusvédelmi óvintézkedések betartásával.
„A hölgyek szedjék össze a szűk családot, egymásra vigyázva, üljenek le együtt, és nyugalomban, szeretetben, töltsenek el együtt pár olyan órát, amire később a gyermekek is szívesen emlékeznek majd” - tanácsolja Zsigóné.

Több mint 30 díszítési mód

Kati jól tudja, milyen a díszes hímes tojás, ugyanis a több tízezer tojása mellett hét olyan munkája is van, amelyek kiemelkedő alkotások, egyediek, ebből kettő viszont felbecsülhetetlen értékkel bír.
"Közel 30 díszítési móddal dolgozom, amiből kettő még számomra is igen nehéz, a többi 28-at viszont játszva megcsinálom. Több ezer tojást készítettem már, melyeket a külföldiek és magyarok is szép számmal megvásárolták” – mondta Zsigóné Kati, akit a világ 5 legjobbja között tartanak számon, Európában viszont ő a legjobb.

A művész a pandémia után tervezi bemutatni új alkotását, amit mondanivalója szempontjából élete fő művének tart. Az egyelőre még leplezett alkotást összesen három éven át készítette, amiből az első két év az elméleti munkára, gondos tervezésre épült.

Élete másik legbecsesebb műve a Magyar Nemzet tojása még várja gazdáját, aki majd méltó helyére juttatja. Ez az alkotás elmondása szerint felbecsülhetetlen értékű és világszínvonalú: strucctojásból készült, 79 minta van rajta, összesen 11 díszítési technikával készült, 16 darab tiszta arany patkó is ékesíti, s az ország történelmét mutatja be.

 

A Budapest rovat további hírei

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 15-i adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka.
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjeszti a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak – közölte Németh Szilárd rezsicsökkentés...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal drágábban, de újra használható a Lánchíd decembertől.
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a Városligeti Műjégpálya.
Jó hírről számolt be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter: a szakértői várakozások felett, 4,1 %-kal erősödött a magyar gazdaság a harmadik negyedévben.
A közönség voksai alapján kétszer lett a kontinens legjobb karácsonyi vására a budapesti adventi ünnep a Bazilikánál az elmúlt három évben.
Nyitva tart a Fellegvár és a Bobpálya, egész télen megrendezik a lovagi tornákat, horgászhatunk a pisztrángos tavakban, sőt wellnessezhetünk is.
Megújítják az útburkolatot az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán a Szerencs utcánál, ezért több busz is módosított útvonalon közlekedik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)...
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Közel 20 ingyenes koncerttel készül karácsonyig a Together Gospel Singers azokon a Pest megyei településeken, ahol az önkormányzat a közösségi tereket, művelődési házakat vagy könyvárakat hétvégén...

A címlapról

Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal...
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a...
Jó hírről számolt be közösségi oldalán Varga Mihály...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech