Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Ünnepi készülődés az Ország Nyuszijával, Zsigóné Katival

Húsvét alkalmával a tojásnak a szokásosnál nagyobb szerep jut, de nem csak az ételek között. A tojásfestésnek a pandémia időszaka alatt még nagyobb hangot kell adni, ugyanis amellett, hogy összehozza a családot, a gyerekeknek olyan élményt nyújt, amit később is szívesen emlegetnek majd – vallja Zsigóné Kati világhírű Népi Iparművész.

Több neves díjat is bezsebelt már a „Tojásdíszítés Királynője”, így ha valaki, akkor ő jól tudja, hogy mennyire fontos a tojásfestés élménye. Már több tízezer tojást készített el, különböző technikákat alkalmazva, amelyek már szinte a világ minden tájára eljutottak.

„Azt veszem észre, hogy sok ember nem tudja, hogy mi a tojás jelentősége húsvétkor azon kívül, hogy megesszük. A tojás az élet kezdetét és a világmindenséget jelképezi, ami a díszítés miatt húsvétkor még nagyobb szerepet kap. Ez egy egyetemes szimbólum, mivel sok nép életében jelen van, de a magyar kultúrában még nagyobb jelentőséggel bír. Most, a pandémia időszaka alatt azért kell még nagyobb hangsúlyt fektetni a tojás díszítésére, mivel ez az elfoglaltság az asztalhoz gyűjti a közeli családot” – mondta Zsigóné Kati, aki maga is másképp ünnepli a húsvétot a pandémia miatt.
A locsolók náluk sem adják egymásnak a kilincset, de a családja – a lánya, az unokája és a férje – ugyanúgy fognak tojást díszíteni. A „Tojáskészítés Királynője” szerint a pandémia alatt is fontos, hogy húsvétkor a szűk családi kör együtt hangolódjon, készüljön az ünnepre - természetesen a vírusvédelmi óvintézkedések betartásával.
„A hölgyek szedjék össze a szűk családot, egymásra vigyázva, üljenek le együtt, és nyugalomban, szeretetben, töltsenek el együtt pár olyan órát, amire később a gyermekek is szívesen emlékeznek majd” - tanácsolja Zsigóné.

Több mint 30 díszítési mód

Kati jól tudja, milyen a díszes hímes tojás, ugyanis a több tízezer tojása mellett hét olyan munkája is van, amelyek kiemelkedő alkotások, egyediek, ebből kettő viszont felbecsülhetetlen értékkel bír.
"Közel 30 díszítési móddal dolgozom, amiből kettő még számomra is igen nehéz, a többi 28-at viszont játszva megcsinálom. Több ezer tojást készítettem már, melyeket a külföldiek és magyarok is szép számmal megvásárolták” – mondta Zsigóné Kati, akit a világ 5 legjobbja között tartanak számon, Európában viszont ő a legjobb.

A művész a pandémia után tervezi bemutatni új alkotását, amit mondanivalója szempontjából élete fő művének tart. Az egyelőre még leplezett alkotást összesen három éven át készítette, amiből az első két év az elméleti munkára, gondos tervezésre épült.

Élete másik legbecsesebb műve a Magyar Nemzet tojása még várja gazdáját, aki majd méltó helyére juttatja. Ez az alkotás elmondása szerint felbecsülhetetlen értékű és világszínvonalú: strucctojásból készült, 79 minta van rajta, összesen 11 díszítési technikával készült, 16 darab tiszta arany patkó is ékesíti, s az ország történelmét mutatja be.

 

A Budapest rovat további hírei

Április 3-ára írta ki az országgyűlési képviselők választását Áder János köztársasági elnök, a választás kitűzésével azonban hivatalosan még nem kezdődött meg a kampány, mert az a választást...
2021. január 1-jén lépett érvénybe a kormány új támogatási akciója, amellyel a gyermeket nevelő családok otthonteremtését segítik. Az otthonfelújítási támogatás néven híressé vált kezdeményezést...
Weboldal készítés Budapest - Ezt a három szót beírva a google keresőjébe sokkal több találat van, mint Magyarország bármely városával együtt beírva a weboldal készítést. (x)
A 2022-es választás tétje, hogy a globalisták hazai képviselői kezébe kerül az államhatalom vagy megmarad azoknál, akik az itt élő polgárok javára és érdekében használják azt – többek között erről...
A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított...
Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó: megvalósult a bírák és az ügyészek béremelése! - írta az igazságügyi miniszter keddi Facebook-bejegyzésében.
Elkészült a 2022. évi fővárosi kéményellenőrzési ütemterv.
Ünnepeink sok mindenről szólhatnak, de azért valljuk be, az evés mindig központi szerepet játszik bennük. Ebből kifolyólag minden ünnepnek meg is vannak a sajátos ételei, és bár a karácsonyi fogások...
A kormány megbecsüli és elismeri a kulturális dolgozókat, s ezt nagymértékű béremeléssel is kifejezi - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.
A Grammy-díjas énekesnő arról számolt be, hogy 11 éves korától fogva már nézett pornót és nemcsak hogy függő lett, de rémálmai voltak miatta és randizási „szokásaira” is rányomta bélyegét.

A címlapról

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...
​Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Kerpel-Fronius Gábor...
​​Tájékoztató a településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.29.)...
Január 12-től már utalják és kézbesítik az első idei, öt százalékkal...
A koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet miatt újabb egy...
A Városháza Park tervpályázatának kihirdetésekor vállalták, hogy a...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech