Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Budapesti Kínai Kulturális Központ jövőbeni székhelye(Fotó: China Media Group)

Mennyire áll közel egymáshoz a magyar és a hagyományos kínai kultúra?

Kóstolt már tipikus kínai teát, vagy kipróbálta a kínai kalligráfiát, úgy hogy nem is tudta, mit ír? Számos ezekhez hasonló élményhez juthat a magyar hatóságnál 2020 júniusában regisztrált Budapesti Kínai Kulturális Központban, amelyet a kínai kulturális és turisztikai tárca a Szucsou városi kormányzat közreműködésével tervezett meg. A budapesti Városliget mellett hamarosan megnyíló ötemeletes fehér épület a magyarok a tradicionális kínai, különösen a Jangce folyó deltája kultúrájához való közeledését szolgálja majd.

Hszü Weirong, a szucsoui Kultúra-, Rádió-,Televízió- és Idegenforgalomügyi Hivatal (KRTIH) alelnöke a CMG tudósítójának elmondta, hogy a Kulturális és Turisztikai Minisztérium 2016 márciusában írta alá a megállapodást a városi kormányzattal a Budapesti Kínai Kulturális Központ létrehozásáról. Mindez meglátása szerint azért figyelemreméltó, mert a nemzeti hatóság első ízben kötött várossal ehhez hasonló megállapodást. A megállapodás szerint Szucsou város a központ dekorációjáért és működtetéséért, valamint a munkatársak kiküldéséért lesz felelős.

Hszü Weirong, a szucsoui Kultúra-, Rádió-, Televízió- és Idegenforgalomügyi Hivatal alelnöke    Fotó: China Media Group
Hszü Weirong, a szucsoui Kultúra-, Rádió-, Televízió- és Idegenforgalomügyi Hivatal alelnöke Fotó: China Media Group

Hogy miért pont a Jangce folyó deltájában fekvő Szucsout jelölték ki erre a feladatra, és a városnak milyen előnye kínálkozik a hagyományos kínai kultúra terjesztéséből?

Csen Gao, a városi kormányzat külügyi irodájának vezetője válaszolt: „Európában 48 testvérvárosunk jött létre. Mint ismert, 2015-ben Kína és a közép- és kelet-európai országok IV. csúcstalálkozójának városunk adott otthont. Szucsou legismertebb jellegzetességei világhírű kertjei, amelyek bár területüket tekintve nem számítanak nagynak, tartalmilag viszont gazdagok. Ráadásul a nyitottság és befogadás a szucsoui kultúra kiemelt jellegzetessége, a mai világ fejlődési tendenciájával megegyezően.”

Szucsouról a kínaiak többségének rendszerint egy kis folyó két partján zöld növényzet által övezett elegáns, fekete tetejű és fehér falú házak képe ugrik be. A keskeny folyó melletti teázóból az utcára a lágy ütemű helyi opera hangja szűrődik ki, amely gyakran ősi történetet mesél. Szucsou, mint 2500 éves múltú város, a Jangce folyó deltája kultúrájának egyik fontos bölcsője.

Csen Gao szerint a város kultúrájában mind a hagyományos művészetek, mind a klasszikus operák helyet kapnak. A hagyományokat és modern fejlettséget egyaránt ötvöző város az olívamag faragásról és a kalligráfiáról is híres. A szenvedélyes magyar nép, és világos vonásokkal rendelkező kultúrája jól kiegészíti a szocsui, illetve a Jangce folyó deltájának kultúráját – emelte ki a külügyi iroda vezetője.

Hszü Weirong, a szucsoui KRTIH alelnöke szerint a kulturális központ a hatósági regisztrációt követően már bizonyos programokat meg is szervezett, például a tavalyi tavaszünnep során helyi kulturális szervezetek közreműködésével holdsütemény-készítést szervezett a budapestieknek. „Tervünk alapján 2022 júniusára befejeződhet a dekorációs munka, és év végére meg is nyílhat központunk a magyar látogatók számára. 2025-ig három éven keresztül a Budapesti Kínai Kulturális Központ sokféle funkciót lát majd el az oktatás, kultúracsere, turisztika területén” - jelentette be az alelnök.

Pingjiang utca, Szucsou város egyik legjellegzetesebb antik utcája   Fotó: China Media Group
Pingjiang utca, Szucsou város egyik legjellegzetesebb antik utcája Fotó: China Media Group

A központ fejlesztése kapcsán bizakodó várakozásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy: „a Budapesti Kínai Kulturális Központ az ’Övezet és Út’ kezdeményezés alapján kedvező szerepet játszhat a közép- és kelet-európai országokban, hogy elsőosztályú kulturális intézetté fejlődik Magyarországon.”

Csen Gao pedig ekként vázolta fel a központ jövőképét: „azt tűzzük ki célul, hogy a kulturális központban a Jangce folyó deltája kultúrájának színe-java hódítsa meg a magyar közösséget. Az operaénekeseket és szellemi kulturális hagyaték továbbörökítőit tervezzük meghívni Kínából a központba, hogy élőben mutassák be a kínai kultúra vonzerejét és közvetítsék jó kívánságunkat magyar barátainknak. Jóllehet a munkatársak már a napokban megérkeztek Magyarországra, a COVID-19 járvány miatt még nem tudták hivatalosan megkezdeni munkájukat, de már nagyon várjuk.” 

Qin Liang

A Budapest rovat további hírei

Kluge a sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Közép- és Kelet-Európában, valamint Nyugat-Európa több országában újra terjedőben a járvány. A múlt héten a Covid-19-es megbetegedések száma 9...
Szijjártó Péter a videóban kiemelte: a koronavírus elleni vakcinákat szállító kamionok már átlépték a határt, és amikor a Nemzeti Népegészségügyi Központ úgy dönt, az oltóanyagok azonnal...
Egy nappal korábban 114 751 575 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 549 260, a gyógyultaké 64 903 591 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van...
Kifejtette: a vakcinák segítenek, de védettség csak 2-3 hét után alakul ki. Még sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a hatásukat jelentősen éreztessék, most pedig "helyzet van" -...
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az előző évhez hasonlóan 150 millió forinttal segíti a 2024-es, párizsi olimpiai kvalifikáció megszerzése érdekében a magyar lovassportot.
Magyarországon a személygépkocsik száma 2010 és 2019 között 28 százalékkal, 828 ezerrel, 3,8 millióra emelkedett, miközben az autók átlagos életkora három évvel meghosszabbodott - közölte a GKI...
A budapesti Cervantes Intézet a Typotex kiadóval együttműködésben bemutatja Martín Olmos művének magyarra fordítását, a Fekete panoptikum ot.
Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget...
Megfigyelhetjük, hogy az ingatlan árak az elmúlt években megnövekedtek. Ezeket a piackutatásokat, amik például ezt is kimutatja, az amerikaiak csinálták, mivel itt nem tizedelte meg az...
Újabb nemzetközi kupamérkőzés lesz a Puskás Arénában: a norvég Molde és a spanyol Granada nyolcaddöntőjének március 18-i visszavágóját rendezik Budapesten a labdarúgó Európa-ligában.

A címlapról

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó...
Fuss, túrázz, evezz és bringázz a GeoGO több mint 600 virtuális...
Óvatosságra inti a túrázókat az Agrárminisztérium (AM) a vaddisznók...
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet...
A Covid–19-fertőzés a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket sújtja...
Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén...

Könyvajánló

Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal.
Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal.
Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán
Mindenki bűnös és ártatlan egyszerre Törteli Eszter új könyvében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Online konferencia a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából
Mi az Írópalánta Műhely? Az Írópalánta Műhely célja az örömszerző, kreatív írás népszerűsítése és a tehetséges írni szerető gyerekek felfedezése.
Újszülöttek segítése finn mintára. Mert minden gyermek egyenlő!
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására, a válogatás a 2021-es programba online zajlott.