Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Budapesti Kínai Kulturális Központ jövőbeni székhelye(Fotó: China Media Group)

Mennyire áll közel egymáshoz a magyar és a hagyományos kínai kultúra?

Kóstolt már tipikus kínai teát, vagy kipróbálta a kínai kalligráfiát, úgy hogy nem is tudta, mit ír? Számos ezekhez hasonló élményhez juthat a magyar hatóságnál 2020 júniusában regisztrált Budapesti Kínai Kulturális Központban, amelyet a kínai kulturális és turisztikai tárca a Szucsou városi kormányzat közreműködésével tervezett meg. A budapesti Városliget mellett hamarosan megnyíló ötemeletes fehér épület a magyarok a tradicionális kínai, különösen a Jangce folyó deltája kultúrájához való közeledését szolgálja majd.

Hszü Weirong, a szucsoui Kultúra-, Rádió-,Televízió- és Idegenforgalomügyi Hivatal (KRTIH) alelnöke a CMG tudósítójának elmondta, hogy a Kulturális és Turisztikai Minisztérium 2016 márciusában írta alá a megállapodást a városi kormányzattal a Budapesti Kínai Kulturális Központ létrehozásáról. Mindez meglátása szerint azért figyelemreméltó, mert a nemzeti hatóság első ízben kötött várossal ehhez hasonló megállapodást. A megállapodás szerint Szucsou város a központ dekorációjáért és működtetéséért, valamint a munkatársak kiküldéséért lesz felelős.

Hszü Weirong, a szucsoui Kultúra-, Rádió-, Televízió- és Idegenforgalomügyi Hivatal alelnöke    Fotó: China Media Group
Hszü Weirong, a szucsoui Kultúra-, Rádió-, Televízió- és Idegenforgalomügyi Hivatal alelnöke Fotó: China Media Group

Hogy miért pont a Jangce folyó deltájában fekvő Szucsout jelölték ki erre a feladatra, és a városnak milyen előnye kínálkozik a hagyományos kínai kultúra terjesztéséből?

Csen Gao, a városi kormányzat külügyi irodájának vezetője válaszolt: „Európában 48 testvérvárosunk jött létre. Mint ismert, 2015-ben Kína és a közép- és kelet-európai országok IV. csúcstalálkozójának városunk adott otthont. Szucsou legismertebb jellegzetességei világhírű kertjei, amelyek bár területüket tekintve nem számítanak nagynak, tartalmilag viszont gazdagok. Ráadásul a nyitottság és befogadás a szucsoui kultúra kiemelt jellegzetessége, a mai világ fejlődési tendenciájával megegyezően.”

Szucsouról a kínaiak többségének rendszerint egy kis folyó két partján zöld növényzet által övezett elegáns, fekete tetejű és fehér falú házak képe ugrik be. A keskeny folyó melletti teázóból az utcára a lágy ütemű helyi opera hangja szűrődik ki, amely gyakran ősi történetet mesél. Szucsou, mint 2500 éves múltú város, a Jangce folyó deltája kultúrájának egyik fontos bölcsője.

Csen Gao szerint a város kultúrájában mind a hagyományos művészetek, mind a klasszikus operák helyet kapnak. A hagyományokat és modern fejlettséget egyaránt ötvöző város az olívamag faragásról és a kalligráfiáról is híres. A szenvedélyes magyar nép, és világos vonásokkal rendelkező kultúrája jól kiegészíti a szocsui, illetve a Jangce folyó deltájának kultúráját – emelte ki a külügyi iroda vezetője.

Hszü Weirong, a szucsoui KRTIH alelnöke szerint a kulturális központ a hatósági regisztrációt követően már bizonyos programokat meg is szervezett, például a tavalyi tavaszünnep során helyi kulturális szervezetek közreműködésével holdsütemény-készítést szervezett a budapestieknek. „Tervünk alapján 2022 júniusára befejeződhet a dekorációs munka, és év végére meg is nyílhat központunk a magyar látogatók számára. 2025-ig három éven keresztül a Budapesti Kínai Kulturális Központ sokféle funkciót lát majd el az oktatás, kultúracsere, turisztika területén” - jelentette be az alelnök.

Pingjiang utca, Szucsou város egyik legjellegzetesebb antik utcája   Fotó: China Media Group
Pingjiang utca, Szucsou város egyik legjellegzetesebb antik utcája Fotó: China Media Group

A központ fejlesztése kapcsán bizakodó várakozásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy: „a Budapesti Kínai Kulturális Központ az ’Övezet és Út’ kezdeményezés alapján kedvező szerepet játszhat a közép- és kelet-európai országokban, hogy elsőosztályú kulturális intézetté fejlődik Magyarországon.”

Csen Gao pedig ekként vázolta fel a központ jövőképét: „azt tűzzük ki célul, hogy a kulturális központban a Jangce folyó deltája kultúrájának színe-java hódítsa meg a magyar közösséget. Az operaénekeseket és szellemi kulturális hagyaték továbbörökítőit tervezzük meghívni Kínából a központba, hogy élőben mutassák be a kínai kultúra vonzerejét és közvetítsék jó kívánságunkat magyar barátainknak. Jóllehet a munkatársak már a napokban megérkeztek Magyarországra, a COVID-19 járvány miatt még nem tudták hivatalosan megkezdeni munkájukat, de már nagyon várjuk.” 

Qin Liang

A Budapest rovat további hírei

A különleges írói stílussal rendelkező, kissé titokzatos Bucsi Mariann írónőt egy rendhagyó interjú keretén belül kérdezte több ismert és elismert ember, így közelebbről is megismerhetjük hazánk...
Élesítsd az IGAZI VEZETŐT magadban az 5 KRAFT-vezetői minőség mozgósításával.
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével eddigi legnagyszabásúbb, négy estén át...
A BKV eddig már jól bevált hagyományait követve – egy élőzenei koncertnek helyet adva – ismét zenével kedveskedik az M4 utasainak.
Emlékeink 65 címmel készül jubileumi gálaműsorra a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Táncszínházban május 18-án, ahol meglepetés vendégekkel idézik meg az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb pillanatait.
A levegőminőség mérése egyre fontosabb környezetvédelmi kérdés a világ nagyvárosaiban, és nincs ez másként Budapesten sem.
Közel 100 előadóval és több mint 1000 résztvevővel, idén immár hetedik alkalommal rendezik meg május 11-12-én Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítást.
Az intimlézerről mára sokan tudják, hogy megoldás az inkontinencia és a kellemetlen hüvelyszárazság kezelésére, de arról kevesebbet hallani, hogy esztétikai okokból is választják a nők ezt a...
Az ünnepélyes eredményhirdetést pénteken délelőtt tartották a Főpolgármesteri Hivatal udvarán.
Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: egész Európában nőnek az árak, amelynek elsődleges oka a háború, és amíg a háború nem ér véget, addig az árak emelkednek.

A címlapról

A Fővárosi Közgyűlés 1999-ben, 2008-ban és 2011-ben - tehát utoljára...
Nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációval várja a...
Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...

Könyvajánló

A különleges írói stílussal rendelkező, kissé titokzatos Bucsi Mariann írónőt egy rendhagyó interjú keretén belül kérdezte több ismert és elismert ember, így közelebbről is megismerhetjük hazánk egyik feltörekvő szerzőjének életét.
Élesítsd az IGAZI VEZETŐT magadban az 5 KRAFT-vezetői minőség mozgósításával.
"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech