Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Nem is gondolnánk, hogy milyen mértékben szennyezzük a vizeinket, ami jól látszik a több kerületen átfolyó Mogyoródi-patakon és Szilas-patakon is.

Szerdán az utóbbi élővíz medrének egy szakaszát tisztították meg Újpesten. A különleges akció során 4,8 köbméter szemetet szedtek össze egy 1270 méteres szakaszon. A hulladékok között volt például műfogsor, melltartó, de antik gyertyatartó és temérdek csomagolóanyag is. A szemétszedés és medertakarítás célja nem csak egy élhetőbb fővárosi környezet megteremtése, hanem a patakok élővilágának megóvása és megvédése.

Újpesten két patak is található. Az egyik a 24 km hosszú Szilas-patak, amely a Gödöllői dombságból indul és átfolyik több városon, valamint Budapest egyes kerületein, így 3,41 km hosszúságban a IV. kerületen is, és itt torkollik a Dunába. A másik a Mogyoródi-patak, amely a Hungaroring környékéről indul, 12,5 folyamkilométer hosszú, és több várost és kerületet szel át, így a  IV. kerületet is, itt torkollik a Szilas-patakba.
„Fontos megmenteni a belterületi vizeink élővilágából, ami még megmaradt, mert ha nem takarítjuk ki a több kerületen átívelő Szilas-patakot és Mogyoródi-patakot, akkor nemcsak az itteni élővilág fullad bele a szemétbe, de végül mi emberek is belefulladunk a saját szemetünkbe. Ezért kezdeményeztem és vettem fel a Fővárosi Csatornázási Művekkel a kapcsolatot, hogy együtt, közösen kezdjünk bele egy szemétszedési akcióba, megtisztítva a Szilas-patak egy szakaszát. Hiszen, nemcsak a közterületeken fontos a szemétszedési harc, hanem a patakparton és a patak mederben is” – mondta el Trippon Norbert, Újpest alpolgármestere.

Bizarr tárgyak lelőhelye
Megdöbbentő volt a látvány az első akción, amely még áprilisban valósult meg a Szilas-patak Farkaserdő utca és a Szilágyi út közötti mederszakaszán. A körülbelül egy kilométeres részen 5 köbméter szemetet szedtek össze az Újpesti Városgondnokság munkatársai: italos üvegek, sörös dobozok, cipők és ruhák, melltartó, gyógyszeres tégelyek, dísztárcsa, sőt még egy műfogsort is találtak a takarítás alkalmával.
A júniusi akció során sem volt hiány bizarr tárgyakból. A derék fölé érő védőfelszerelésbe öltözött medertisztítók mások mellett kávéfőzőt, lemezeket, útjelző lámpát is kihalásztak. Egyesek a személyes tárgyaiktól szabadultak meg: számos megunt ruhadarab, melltartó és bugyi is került a patakba. Nem beszélve bankkártyáról, játékbabáról, autógumiról és a temérdek csomagolási hulladékról.
„A mostani második akciót azért szervezte meg közösen Újpest Önkormányzata, az Újpesti Városgondnokság és a Fővárosi Csatornázási Művek, hogy megmutassuk és kézzelfoghatóvá tegyük, hogy mit is tesznek egyes honfitársaink természeti értékeinkkel, melyeket inkább óvni kellene, mint tönkre tenni” - mondta el Etter Márk, az Újpesti Városgondnokság ügyvezetője.

Ökológiai folyosó nyílik
Mindezek mellett figyelemreméltó, hogy az élet még így is utat tör magának. A patakban ugyanis élő kagylót is találhatunk, a vadkacsák előszeretettel elidőznek itt, a betonelemek közül pedig hajt ki a vegetáció is, számos növény található a patakpart mentén, például lándzsás levelű útifű, széleslevelű útifű, réti boglárka, pásztortáska, de már a Mogyoródi-patak partján kihajtott az idei, friss nád is. Így nemcsak medertakarításban működik együtt Újpest Önkormányzata a Fővárosi Csatornázási művekkel, hanem abban is, hogy közösen létrehoztak egy úgynevezett ökológiai folyosót. Az együttműködés keretében körülbelül 1 méter szélességben nem kaszálja le a Csatornázási Művek a patakparti növénysávot, így biztosítva egy keskeny ökológiai ösvényt a vízparti élőlények számára. Mindkét patak partja kibetonozott rézsűvel szegélyezett, a víz pedig beton, úgynevezett U-szelvényekben folyik. Az ökológiai folyosót az Újpesti Városgondokság tartja rendben.

Nyilvánossá teszik a víz minőségét
“Hosszú távon szeretnénk több kerület összefogásával hagyományt teremteni, közösen takarítani a patakmedreket. Mindemellett a Szilas-patakban elhelyeztünk kísérleti jelleggel egy 12-es és 18-as szemétfogó rácsot, melyet rendszeresen ellenőrzünk. A kihelyezés után gumiabroncs, üvegek és háztartási flakonok akadtak fent ezen a szemétfogó rácson. Továbbá mostantól folyamatosan fogjuk vizsgálni a víz és üledék minőségét, melyet közzé is fogunk tenni nyilvánosan” – teszi hozzá Trippon Norbert alpolgármester, aki maga is gumicsizmát ragadva, a patakban szemetet halászva vett részt a medertakarításon.

A szerdai akció alkalmával összesen 4,8 köbméter szemetet szedtek össze a Szilas-patak 1270 méteres szakaszán.

(alternativenergia.hu)

A Budapest rovat további hírei

Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Esős, rossz időjárási körülmények közt, a lakótelepi lakása ablakából vezette ki a hosszabbítót, amellyel a parkolóban álló autóját töltötte egy III. kerületi lakos.
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Ritkaság, hogy egy jazzt és progresszív rockot ötvöző anyag manapság ilyen szintű érdeklődést generáljon a fiatal generáció körében is.
Egy átlagos áruházi dolgozó havi bére akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja már Magyarországon belépés után, ami néhány év után akár a félmillió forintos határt is elérheti.
Legendás musical zeneszerzőkkel, színészekkel és egy dal ősbemutatójával várnak!
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy...
Megszűntek a Szép-kártya-zsebek. Ez azt jelenti, hogy csak egy számla maradt, amelyen összeadódtak a korábban feltöltött összegek, amelyek immár szabadon felhasználhatók.

A címlapról

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...
A Primark első magyarországi üzlete Budapesten, az Arena Mall...
Az utasforgalom előtt kora délután nyitják meg a két állomást, azt...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech