Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Köztudott, hogy kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga nélkül nem szabad autósként részt venni a közúti közlekedésben, a koronavírus azonban ezt is megbolygatta.

A veszélyhelyzet alatt lejárt műszakira türelmi időt kaptak az autósok, amely 2022. június 30-ával azonban véget ér.
Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban és mire készülhetnek az autósok:

Hogyan szabad használni a lejárt műszakis gépjárművet?

A válasz egyszerű, sehogy! Bár sokan azt gondolják, hogy a lejárat dátuma után még van egy bizonyos türelmi idő a megújításra, azonban ilyenről szó sincs. A vizsgáról még a lejárat előtt gondoskodni kell, különben a jármű nem vehet részt a forgalomban. A moratórium időszaka (2020.03.11 – 2022.05.31) egy különleges eset volt, amely szerint az ez idő alatt lejárt okmányok 2022.06.30-ig érvényesek maradnak, így a hatóságoknak és a biztosítóknak is el kell azokat fogadniuk. Az okmányokba nem tartozik bele a kötelező biztosítás, annak folyamatosan érvényesnek kell lennie.

A tulajdonosnak a mentesség végéig gondoskodnia kell a műszaki vizsgáról, vagy foglalnia kell vizsgaidőpontot. Utóbbi esetén a sofőrnek igazolnia kell, hogy mikor kerül vizsgáztatásra az autó, azonban június 30-a után így is legfeljebb 30 napig közlekedhet jogszerűen. Ha a lefoglalt időpont 30 napon túl van, akkor az okmányirodában külön útvonalengedélyt kell kérnie ahhoz, hogy a jármű eljusson a vizsgaállomásra. Az igényléshez szükség van a személyes okmányokra, az autó eredeti forgalmijára, valamint a kötelező biztosítás igazolására is.

Amennyiben úgy dönt, hogy lejárt okmányokkal mégis kimegy a forgalomba, akkor nem csak, hogy büntetésre számíthat egy esetleges igazoltatásnál, de ha balesetet okoz és a jármű műszaki állapota nem megfelelő, akkor akár milliós nagyságrendű visszkeresetre számíthat a biztosítótól.
Az elhanyagolt műszaki állapot veszélyeiről itt >> olvashat.

Ki kell-e vonatni a forgalomból az autót?

Amíg az autó otthon áll a garázsban, addig közlekedési szempontból nem okoz gondot, hogy lejárt a műszakija, azonban ettől még ugyanúgy kell fizetni utána az adót és a kötelező biztosítást.
Abban az esetben, ha a tulajdonos nem fizeti be a biztosítást, mondván, hogy nem is használja az érvénytelen okmánnyal rendelkező autót, a biztosító felbontja vele a szerződést, majd az újbóli megkötéskor visszamenőlegesen fedezetlenségi díjat is számol, ami a biztosítás díjának sokszorosa lehet.

Itt azt is fontos megjegyezni, hogy hatóság jelzéssel nem rendelkező járművet nem, vagy csak limitált ideig lehet az utcán tárolni: főúton egyáltalán nem, míg mellékúton maximum 10 napig állhat az autó.
Tehát a ház előtti közterületen parkoló autót nem lehet csak úgy otthagyni, amíg eldől a sorsa.
Az előreláthatóan hónapokig nem használt autót érdemesebb ideiglenesen kivonni a forgalomból, hiszen ez idő alatt nem kell megfizetni a kötelező járulékokat.

Milyen büntetésre számíthat, aki lejárt műszakival közlekedik?

A rendőri igazoltatás során pénzbírságra és a jármű forgalomból való kivonására számíthat a szabálysértő autós. A bírság mértéke függ attól, hogy mikor járt le a műszaki érvényessége: 3 hónapot nem meghaladó lejáratnál az intézkedést végző rendőr dönt a helyszíni bírság mértékéről (minimum 5000 Ft), 3-6 hónap között viszont 20.000 Ft helyszíni bírságra és további 40.000 Ft pénzbírságra is lehet számítani*.

A pénzbüntetés mellett a rendőr kezdeményezheti a jármű forgalomból való kivonását, így az újbóli használathoz nem lehet megúszni a vizsgáztatást és a kötelező biztosítást is újra meg kell kötni. A jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának az okmányirodában kérelmet kell benyújtania a forgalomba helyezéshez, valamint magával kell vinnie az érvénytelenített forgalmiját, a műszaki adatlapot, igazolást az eredetvizsgálatról, a kötelező biztosítást meglétét igazoló kötvényt, valamint a rendszámtábla érvényesítő matricát. Amint látható az ügyintézés nem csak hosszadalmas, de költséges is, hiszen az illetékeket is ki kell majd fizetni.

A műszaki vizsgáztatásról nem érdemes lekésni, hiszen az esetleges büntetések jóval nagyobb összegre rúghatnak, mint maga a vizsgáztatás díja, ami egyébként hatósági áras.

*: KRESZ 5. § (1) bekezdés

A kötelező biztosítás ajánlatokat megnézheti online kalkulátorunkban:

Kötelező biztosítás >>   (www.clb.hu)

A Budapest rovat további hírei

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó országos csúccsal aranyérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki...
Nádas Péter Budapestje fotópályázat!
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023 tavaszától már a teljes vonalon szerelvények közlekednek majd.
A fájdalom vagy a fáradtság nem lehet kifogás a mozgás ellen
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arra kérte a nagycsaládosokat, hogy a kormányhivatalokban igényeljék a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt,...
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Milánó a biohulladék megfelelő begyűjtésének területén utat mutat számos ország számára.

A címlapról

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf...
Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is...
Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály...
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech