Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Köztudott, hogy kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga nélkül nem szabad autósként részt venni a közúti közlekedésben, a koronavírus azonban ezt is megbolygatta.

A veszélyhelyzet alatt lejárt műszakira türelmi időt kaptak az autósok, amely 2022. június 30-ával azonban véget ér.
Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban és mire készülhetnek az autósok:

Hogyan szabad használni a lejárt műszakis gépjárművet?

A válasz egyszerű, sehogy! Bár sokan azt gondolják, hogy a lejárat dátuma után még van egy bizonyos türelmi idő a megújításra, azonban ilyenről szó sincs. A vizsgáról még a lejárat előtt gondoskodni kell, különben a jármű nem vehet részt a forgalomban. A moratórium időszaka (2020.03.11 – 2022.05.31) egy különleges eset volt, amely szerint az ez idő alatt lejárt okmányok 2022.06.30-ig érvényesek maradnak, így a hatóságoknak és a biztosítóknak is el kell azokat fogadniuk. Az okmányokba nem tartozik bele a kötelező biztosítás, annak folyamatosan érvényesnek kell lennie.

A tulajdonosnak a mentesség végéig gondoskodnia kell a műszaki vizsgáról, vagy foglalnia kell vizsgaidőpontot. Utóbbi esetén a sofőrnek igazolnia kell, hogy mikor kerül vizsgáztatásra az autó, azonban június 30-a után így is legfeljebb 30 napig közlekedhet jogszerűen. Ha a lefoglalt időpont 30 napon túl van, akkor az okmányirodában külön útvonalengedélyt kell kérnie ahhoz, hogy a jármű eljusson a vizsgaállomásra. Az igényléshez szükség van a személyes okmányokra, az autó eredeti forgalmijára, valamint a kötelező biztosítás igazolására is.

Amennyiben úgy dönt, hogy lejárt okmányokkal mégis kimegy a forgalomba, akkor nem csak, hogy büntetésre számíthat egy esetleges igazoltatásnál, de ha balesetet okoz és a jármű műszaki állapota nem megfelelő, akkor akár milliós nagyságrendű visszkeresetre számíthat a biztosítótól.
Az elhanyagolt műszaki állapot veszélyeiről itt >> olvashat.

Ki kell-e vonatni a forgalomból az autót?

Amíg az autó otthon áll a garázsban, addig közlekedési szempontból nem okoz gondot, hogy lejárt a műszakija, azonban ettől még ugyanúgy kell fizetni utána az adót és a kötelező biztosítást.
Abban az esetben, ha a tulajdonos nem fizeti be a biztosítást, mondván, hogy nem is használja az érvénytelen okmánnyal rendelkező autót, a biztosító felbontja vele a szerződést, majd az újbóli megkötéskor visszamenőlegesen fedezetlenségi díjat is számol, ami a biztosítás díjának sokszorosa lehet.

Itt azt is fontos megjegyezni, hogy hatóság jelzéssel nem rendelkező járművet nem, vagy csak limitált ideig lehet az utcán tárolni: főúton egyáltalán nem, míg mellékúton maximum 10 napig állhat az autó.
Tehát a ház előtti közterületen parkoló autót nem lehet csak úgy otthagyni, amíg eldől a sorsa.
Az előreláthatóan hónapokig nem használt autót érdemesebb ideiglenesen kivonni a forgalomból, hiszen ez idő alatt nem kell megfizetni a kötelező járulékokat.

Milyen büntetésre számíthat, aki lejárt műszakival közlekedik?

A rendőri igazoltatás során pénzbírságra és a jármű forgalomból való kivonására számíthat a szabálysértő autós. A bírság mértéke függ attól, hogy mikor járt le a műszaki érvényessége: 3 hónapot nem meghaladó lejáratnál az intézkedést végző rendőr dönt a helyszíni bírság mértékéről (minimum 5000 Ft), 3-6 hónap között viszont 20.000 Ft helyszíni bírságra és további 40.000 Ft pénzbírságra is lehet számítani*.

A pénzbüntetés mellett a rendőr kezdeményezheti a jármű forgalomból való kivonását, így az újbóli használathoz nem lehet megúszni a vizsgáztatást és a kötelező biztosítást is újra meg kell kötni. A jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának az okmányirodában kérelmet kell benyújtania a forgalomba helyezéshez, valamint magával kell vinnie az érvénytelenített forgalmiját, a műszaki adatlapot, igazolást az eredetvizsgálatról, a kötelező biztosítást meglétét igazoló kötvényt, valamint a rendszámtábla érvényesítő matricát. Amint látható az ügyintézés nem csak hosszadalmas, de költséges is, hiszen az illetékeket is ki kell majd fizetni.

A műszaki vizsgáztatásról nem érdemes lekésni, hiszen az esetleges büntetések jóval nagyobb összegre rúghatnak, mint maga a vizsgáztatás díja, ami egyébként hatósági áras.

*: KRESZ 5. § (1) bekezdés

A kötelező biztosítás ajánlatokat megnézheti online kalkulátorunkban:

Kötelező biztosítás >>   (www.clb.hu)

A Budapest rovat további hírei

A Magyar Királyi Székesfehérvári 17-s honvéd gyalogezred 1918. november 17.-én hazatér a frontról.
Milyen az ideális konyha, miként tudjuk a legtöbbet kihozni akár a legkisebb étkezőből, és vajon mely dizájntrendek a legnépszerűbbek most a konyhai kis- és nagygépek világában?
Újraindul a fogaskerekű április 1-jén, szombaton; a téli üzemszünet idején felújított pályán csendesebben és üzembiztosan járnak majd a vonatok – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)...
Végre megszületett a kormánydöntés: a főváros 54 milliárdnyi európai uniós forrásból 51 új villamost vásárolhat.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.
A folyamatosan változó piaci környezet, a megemelkedett működési költségek a cégek vezetőit állandó kihívások elé állítják, mely gyors reagálást és permanens újratervezést igényel.
A MI SÁNDORUNK - Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben. Időszaki kiállítás az Evangélikus Országos Múzeumban május 31-ig.
A brit gitáros, John McLaughlin zeneszerző, a fúziós jazz úttörője számos különböző módon nagy hatással volt a jazz és a rock történetére.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban...
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?

A címlapról

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest...
Napról-napra erősödik a nappali felmelegedés, 20 fokot hoz a...
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti ünnep...
Budapest Főváros Önkormányzata a 2023/2024-es tanévre „TRAMBULIN"...
Március 20-a, hétfő délutántól a 3-as metró hétköznap újra a teljes...
Több száz új kerékpárt használhatnak ezentúl a fővárosiak a MOL Bubi...

Könyvajánló

A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech