Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel majd, az ellátás biztosítása mellett a szankciós energiafelárak letörése is kiemelt feladata lesz majd – számoltak be róla az M1 Híradóban.

 

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán köszöntötte Lantos Csabát, aki december 1-jétől tölti be az újonnan létrehozott energiaügyi miniszteri posztot. A kormányfő november közepén azzal indokolta a tárca létrehozását, hogy a háború és a szankciós infláció teljesen új helyzetet teremtett az áprilisi kormányalakításhoz képest.

   

„Nem volt ilyen tervem, nem is láttam szükségesnek, remélem hosszabb távon sem lesz ez így – de most néhány évig mindenképpen szüksége van Magyarországnak az energiahelyzet alakulásáért felelősséget viselő önálló Energiaügyi Minisztériumra” – indokolta döntését a miniszterelnök.

Miniszteri meghallgatásán múlt héten Lantos Csaba az Országgyűlés bizottságai előtt arról beszélt, hogy Magyarország energiaellátása jelentős mértékben függ a behozataltól, ezért a következő évek legfontosabb feladata az energiaszuverenitás feltételeinek megteremtése lesz.

Az akkor még csak miniszterjelölt hangsúlyozta: az energiaipar beruházásai költségesek, de muszáj vállalni ilyen fejlesztéseket.

„Az energiaipar az egy nagyon eszközigényes iparág, tehát változtatni ezen a helyzeten lassan és sok befektetéssel, sok pénzzel lehet, de azt gondolom, hogy ez kell legyen a megcélzott és elérendő cél, hogy az energiaszuverenitásban előrébb lépjünk, és ettől a rettentes a külföldi függőségtől csökkenjünk” –hangsúlyozta Lantos.

Szakértők szerint valóban indokolt volt egy önálló energetikaügyi minisztérium felállítása. Ugyanis hamarosan akár már dönthet is az olajársapkáról az Európai Unió. Jövő hétfőn pedig életbelép az olajembargó Oroszországgal szemben. Magyarország ugyan felmentést kapott ez alól, de két hét múlva ismét napirendre kerül a gázársapka, a gázszolidaritás és a közös gázbeszerzés is Brüsszelben.

Oroszország korábban jelezte: azonnal leállítja a kőlaj- és a földgáz-szállításokat azokba az országokba, amelyek alkalmaznák az ársapkák rendszerét.

Hogy az Európai Bizottság gáz- és olajársapka terve mennyire lehet működőképes, az megosztja a szakértőket, azonban az tisztán látszik, hogy Európában már most válságos az energiahelyzet. Hónapok óta egymást érik a sokszor erőszakba torkolló tiltakozások Nyugat-Európában. Októberben volt olyan tüntetés Párizsban, amikor 140 ezer ember vonult az utcákra. De hasonló jelenetek játszódtak le németországi, belga, olasz vagy éppen cseh nagyvárosokban is.

 

hirado.hu)

A Budapest rovat további hírei

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban...
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Napjainkban a házépítés rengeteg stresszel és bizonytalansággal jár, így egyre népszerűbb választás a generálkivitelezés Pest megye és az egész ország területén. Minek is köszönhető, hogy a...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Esős, rossz időjárási körülmények közt, a lakótelepi lakása ablakából vezette ki a hosszabbítót, amellyel a parkolóban álló autóját töltötte egy III. kerületi lakos.
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Ritkaság, hogy egy jazzt és progresszív rockot ötvöző anyag manapság ilyen szintű érdeklődést generáljon a fiatal generáció körében is.
Egy átlagos áruházi dolgozó havi bére akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja már Magyarországon belépés után, ami néhány év után akár a félmillió forintos határt is elérheti.
Legendás musical zeneszerzőkkel, színészekkel és egy dal ősbemutatójával várnak!

A címlapról

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech