Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Magyarország az európai uniós átlagon felül költ oktatásra, és a magyar iskolákban kevesebb diák jut egy tanárra, mint az európai átlag - többi között ezt állapítja meg az Európai Bizottság most nyilvánosságra hozott Oktatási és képzési figyelő kiadványa - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A kiadvány megjelenéséről beszámolva az Emmi ismertette: a jelentés kiemeli a 2018-ban végrehajtott iskolai infrastruktúra-fejlesztési programot. Erősségként jelöli meg, hogy a négyéves magyar gyermekek 95,7 százaléka részt vett az óvodai nevelésben, míg az Európai Unióban átlagosan 94,8 százalékuk. A jelentés hangsúlyozza továbbá, hogy a roma gyermekek a régióban Magyarországon járnak a legmagasabb arányban óvodába (2016-ban ez az arány 91 százalék volt), amit a jövőbe befektetésként értékelnek. Megállapítják, hogy a korai iskolaelhagyás mértéke a legutóbbi mérés szerint 11,8 százalékos volt, ami az egy évvel korábbi eredményhez képest 0,7 százalékos javulást mutat.
    A jelentés a 2018-ban már publikált PISA-eredmények alapján (a PISA-vizsgálat a világ legfejlettebb országait tömörítő gazdasági szervezet, a párizsi székhelyű OECD nemzetközi tanulói teljesítménymérési programja) mutatja be a matematikából, szövegértésből, illetve a természettudományos területen alulteljesítők arányát, amely - mint írták - kis mértékben valóban elmarad - a szintén romló - európai uniós átlagtól.
    A tárca közleménye szerint a kiadvány azt a tényt nem említette meg, hogy a magyar eredmények a 2015-ös méréshez képest minden területen javultak, arra azonban ismét felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon hagyományosan nagy a családi háttér szerepe az oktatás eredményességében.
    A jelentés elismeri ugyanakkor, hogy Magyarország az európai uniós átlagon felül költ oktatásra: a 2018-as költségvetési adatok szerint az EU tagállamok a GDP 4,6 százalékát, míg a magyar költségvetés az 5,1 százalékát fordította oktatásra.
    A kiadvány elismerősen szól továbbá a 2018-ban végrehajtott iskolai infrastruktúra-fejlesztési programról.
    Az Oktatási és képzési figyelő bemutatja az elmúlt években a magyar köznevelési rendszer digitalizálásáért megkezdett folyamatokat, így a digitális oktatási stratégia végrehajtásáért hozott intézkedéseket, a 2015-ben elindított digitális témahetet, valamint elemzi a járványügyi helyzetben az átállást a tantermen kívüli, digitális munkarendre. Az Emmi azt írta, hogy utóbbival kapcsolatban - a kormányzati adatszolgáltatást figyelmen kívül hagyva -, a 2019-es országos kompetenciamérés adataira hivatkozva a jelentés a valóságosnál magasabbra (20 százalékra) becsüli a digitális oktatásból kimaradók arányát.
    Az Európai Bizottság megállapította azt is, hogy a magyar köznevelésben kedvező a tanuló-pedagógus arány: Magyarországon 10,2 tanulóra, míg az Európai Unióban átlagosan 13,6 tanulóra jut egy pedagógus. A jelentés szerint a magyar köznevelésben túl magas az iskolák száma, és a gyermekszám csökkenése miatt az elmúlt években nőtt a kihasználatlan kapacitás. Felhívják a figyelmet a pedagógusok idősödésére, és beszámolnak az iskolai erőszak visszaszorításáért felállított iskolaőrségről is.
    A bizottság a köznevelésben elsősorban a digitális kompetenciák fejlesztéséhez, az oktatáshoz való egyenlő hozzáféréshez, valamint a bölcsődei kapacitások további kiépítéséhez fogalmaz meg javaslatokat a magyar kormánynak - közölte az Emmi.

Forrás: MTI

A Budapest rovat további hírei

Hogyan védi magát a szervezetünk a kórokozóktól? Mi az az immunmemória? Hogyan segítenek a védőoltások a küzdelemben? A Semmelweis Egyetem animációs filmünje ezekre a kérdésekre is választ ad.
A 2019-es kvangdzsui világbajnokság óta először indulhattak nemzetközi versenyen a magyar szinkronúszók, akik a hétvégén a Duna Arénában rendezett világkupa-viadalon bizonyíthattak.
Otthonról is bárki számára online elérhető, ingyenes mozgásnépszerűsítő programokkal, tudás- és videótárral pezsdíti fel a tavaszt a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT).
Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyakat mutat be a Fátyolüveg - Egy korszak üvegbe formált karaktere, elfeledett szabadalom című kiállítás, amely péntektől látható a Kiskép...
A Semmelweis egyetem animációs filmjéből megérthetjük hogyan hozzák működésbe a védőoltások az immunrendszerünket.
Online rendezik az Egy nap népviseletben - Népviselet napja programot április 24-én.
Áprilisban csaknem egymillió adag Pfizer-BioNTech vakcina várható.
A kerékpáros szervezetek kérésére módosíthatják a KRESZ-t - mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.
Október végéig kötöttek ideiglenes szerződést.
A londoni Serpentine Galleries kreatív igazgatója, Hans Ulrich Obrist a BarabásiLab igazgatójával, a fizikus Barabási Albert-Lászlóval és a CAMP szellemiműhely-stúdió alapítójával, a képzőművész...

A címlapról

A hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok 5-8. évfolyamai a jelenlegi...
Otthonról is bárki számára online elérhető, ingyenes...
A 2021/2022. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozás...
Országos pályázat indul a falfelületek megújítására, az óvodák,...
A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti...
Áprilisban csaknem egymillió adag Pfizer-BioNTech vakcina várható.

Könyvajánló

Egy család története mutatja meg, hogy az autizmus nem csapás, hanem lehetőség
Hat lépés a tisztánlátás felé egy komplex világban
Velence idén március 25-én ünnepli 1600. születésnapját.
Könyvet írt a tömény szenvedéséről Benkovics Péter

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.
36 hónapja tartó egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében. A szerdai egyeztetésen a tervező csapat és az önkormányzat mellett az alábbi szervezetek képviselői vettek részt
A gyerekvállalás bátorítására indított petíciót a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szerdán; a kívánt gyerekek megszületéséért tevékenykedő civil szervezet nyilatkozatát online írhatják alá a támogatók.
A gyermekjogokat is érinti a járványhelyzet – A Hintalovon Alapítvány összefoglalója a törvényi változásokról