Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

 Mintegy 330 millió forint jut idén a Makovecz-programra, amely magyar oktatóknak és hallgatóknak teremt lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a határon túli, magyar nyelvű felsőoktatásban - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségimédia-oldalán.

Az államtitkár az ITM szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azt írta: a minisztérium a kijelölt, határon túli, magyar oktatási nyelvű képzéseket működtető felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató külhoni magyar hallgatóknak és a külhoni képzések után érdeklődő anyaországi hallgatónak nyújt támogatást, amellyel a Makovecz-program időszakában legfeljebb 5 hónapos részképzésekben vehetnek részt az intézményközi együttműködésekbe bekapcsolódott felsőoktatási intézményekben. A kétoldalú mobilitások nemcsak az anyaországi és határon túli, hanem az egyes külhoni régiók között is kialakíthatók - tette hozzá.
    Hangsúlyozta, hogy a kormány célja az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér és közösség kialakítása, ezért ezen a szakterületen is folytatják a határokon átívelő nemzetegyesítést szolgáló, tíz éve megkezdett munkát.


    Ismertette: a hallgatói ösztöndíjprogram 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. közötti teljes támogatási keretösszege 179 millió forint, az oktatói ösztöndíjprogramé pedig 148 millió forint. Utóbbi részeként 2020 júliusától legfeljebb 30 magyarországi oktató kiküldésére van lehetőség a kijelölt külhoni felsőoktatási intézményekbe. A létszám egyes magyarországi oktatók rövidebb időtartamú külhoni foglalkoztatása esetén bővülhet - fűzte hozzá.
    A program célja a magyarországi felsőoktatási oktatók egyéves munkavállalásának támogatása a határon túli, magyar oktatási nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményekben. A program továbbá a magyarországi és külhoni felsőoktatási intézmények közötti hallgatói mobilitás kiszélesítésével az érintett külhoni magyar közösségek támogatását, az értelmiségi utánpótlás biztosításának, az anyaországi és a külhoni magyar felsőoktatás minőségi fejlesztési és nemzetköziesítési folyamatainak elősegítését is szolgálja.
    Mindkét ösztöndíjprogramban kijelölt külhoni intézményként vesz részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Selye János Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola. A hallgatói ösztöndíjprogramhoz a fentieken felül a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet is csatlakozott - olvasható a közleményben.
    A Makovecz Program 2020/2021 - Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogram felhívása a kormányzati honlapon érhető el.

Forrás: MTI

A Budapest rovat további hírei

Egy lakásvásárlással, felújítással kapcsolatos döntésnek fontos része, hogy tájékozódunk arról, milyen forrásokra, segítségre számíthatunk.
Átfogó szemléletformáló kampányt indít 2022-ben a Budapesti Közlekedési Központ az Európai Unió által finanszírozott VEKOP kerékpáros beruházásokhoz kapcsolódóan.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
Készíts egy barátaidnak szóló meggyőző, maximum 3 perces videót arról, hogy miért legyenek ők is az internet ászai!
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
A turné igazi ünnepnek ígérkezik mind Justin, mind a rajongói számára, akik már türelmetlenül várják az új showkat.
Idén harmadik alkalommal írta ki a Ludwig Múzeum a díjpályázatot, amelyre olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok jelentkezését várta, akik a saját területükön...
Napjainkban a stressz, a rendszertelen életmód, az étkezési szokások és számos egyéb tényező hatására sokan szenvednek valamilyen emésztési problémától, amelynek gyökerét orvosi vizsgálatok által...
A koronavírus-járvány 4. hulláma során ismét kulcskérdéssé vált, hogy ki és mikor veszi észre magán a Covid tüneteit, és mikor tudja diagnosztizálni azt.
A magyar családi patikák országos hálózatát működtető Kulcs Patikák az SOS Gyermekfalvak támogatásával indítja el hosszútávú jótékonysági programját.

A címlapról

Egy lakásvásárlással, felújítással kapcsolatos döntésnek fontos...
A nagy sikerre való tekintettel egy héttel meghosszabbította a...
Átfogó szemléletformáló kampányt indít 2022-ben a Budapesti...
A kerület több pontján is adventi és hanukai gyertyákat gyújtottak...
A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb...
Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy a...

Könyvajánló

Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.
Ha miattuk újabb lezárásokra kényszerül az ország, lesz irgum-burgum!

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech