Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

​Decemberben, az ünnepek előtt összesen 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a Fővárosi Önkormányzat a fővárosi lakcímkártyával rendelkező 18 éven felülieknek. Ezzel párhuzamosan a fővárosi cégeknek és a kerületeknek is biztosított antigén gyorsteszteket.

Nemrég Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azzal kereste meg Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a lakossági gyorstesztelés biztosításához a tesztek mellett szükségük lenne egy időpont-regisztrációt segítő szoftverre is. Ezt követően más kerületektől is megkereséseket kapott a Fővárosi Önkormányzat, ezért a főpolgármester úgy döntött, hogy nyílt forráskódúvá teszi a gyorstesztelés lebonyolításához készült szoftvert. 

Ez azt jelenti, hogy bárki számára látható és letölthető a szoftverkód, ami végrehajtja a foglalást, a biztonsági garanciák sérelme nélkül. A tesztelést biztosító önkormányzatoknak a mai nehéz helyzetben erre sem kell külön költenie, hiszen már használhatják is a főváros által fejlesztett megoldást.

A nyílt forráskódú szoftverek használata az együttműködő városok kiemelkedő példája. Budapest például 2020 őszén elindult első fővárosi részvételi költségvetés szoftverét Párizs önkormányzatától vette át. Ezt a szoftvert az ottani önkormányzat 2001 óta nyilvánosan fejleszti és az új funkciókat folyamatosan közreadja, ebből pedig 2020-ban Budapest is profitált, így készült el az otlet.budapest.hu.  

Ezzel a Fővárosi Önkormányzat csatlakozik ahhoz a nemzetközi gyakorlathoz, amely az átláthatóságot, az ellenőrizhetőséget, és végül, de nem utolsósorban a közösséget vallja értéknek. A Fővárosi Önkormányzat példát mutat abban, milyen az okos városokra jellemző innovatív és együttműködő vezetés: közreadja azt, ami közpénzből készült és a köz számára hasznos.  Budapest akkor erősödik, ha Fővárosi Önkormányzat már megszerzett tudását megosztja más, nehéz helyzetben lévő önkormányzatokkal és természetesen a saját lakóival.

Elsőként a Ferencvárosi Önkormányzat szervezett olyan ingyenes utcai tesztelést, amelyhez a regisztrációs felületet is használják. 2021. január 18-22. között, reggel 8-tól este 18 óráig a Bakáts téren és az Ecseri úti megálló két metrólejáró közötti területen várják a kerületi lakcímkártyával vagy állandó tartózkodási hellyel rendelkező lakosokat.

A mintavételt minden esetben egészségügyi szakemberek végzik. A vizsgálat kb. 10 percet vesz igénybe, és nagyjából 15 perc múlva már át is lehet venni az eredményt, és a hozzá kapcsolódó tájékoztatót. A gyorsteszt a SARS CoV-2 vírus fehérje antigénjét keresi a mintában. A mintavétel kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas és nem okoz sérülést. Szükséges lakcímkártyát és TB-kártyát hozni.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere arra kéri a kerületieket, hogy segítsenek azzal, hogy teszteltetik magukat a Ferencvárosi Önkormányzat ingyenes programján. A tesztelésre nem szükséges előre regisztrálni, de a tervezhetőség miatt ajánlott ezen a linken jelentkezni: https://covidteszt.ferencvaros.hu/

 

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport

 

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

A Budapest rovat további hírei

Kluge a sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Közép- és Kelet-Európában, valamint Nyugat-Európa több országában újra terjedőben a járvány. A múlt héten a Covid-19-es megbetegedések száma 9...
Szijjártó Péter a videóban kiemelte: a koronavírus elleni vakcinákat szállító kamionok már átlépték a határt, és amikor a Nemzeti Népegészségügyi Központ úgy dönt, az oltóanyagok azonnal...
Egy nappal korábban 114 751 575 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 549 260, a gyógyultaké 64 903 591 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van...
Kifejtette: a vakcinák segítenek, de védettség csak 2-3 hét után alakul ki. Még sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a hatásukat jelentősen éreztessék, most pedig "helyzet van" -...
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az előző évhez hasonlóan 150 millió forinttal segíti a 2024-es, párizsi olimpiai kvalifikáció megszerzése érdekében a magyar lovassportot.
Magyarországon a személygépkocsik száma 2010 és 2019 között 28 százalékkal, 828 ezerrel, 3,8 millióra emelkedett, miközben az autók átlagos életkora három évvel meghosszabbodott - közölte a GKI...
A budapesti Cervantes Intézet a Typotex kiadóval együttműködésben bemutatja Martín Olmos művének magyarra fordítását, a Fekete panoptikum ot.
Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget...
Megfigyelhetjük, hogy az ingatlan árak az elmúlt években megnövekedtek. Ezeket a piackutatásokat, amik például ezt is kimutatja, az amerikaiak csinálták, mivel itt nem tizedelte meg az...
Újabb nemzetközi kupamérkőzés lesz a Puskás Arénában: a norvég Molde és a spanyol Granada nyolcaddöntőjének március 18-i visszavágóját rendezik Budapesten a labdarúgó Európa-ligában.

A címlapról

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó...
Fuss, túrázz, evezz és bringázz a GeoGO több mint 600 virtuális...
Óvatosságra inti a túrázókat az Agrárminisztérium (AM) a vaddisznók...
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet...
A Covid–19-fertőzés a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket sújtja...
Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén...

Könyvajánló

Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal.
Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal.
Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán
Mindenki bűnös és ártatlan egyszerre Törteli Eszter új könyvében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Online konferencia a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából
Mi az Írópalánta Műhely? Az Írópalánta Műhely célja az örömszerző, kreatív írás népszerűsítése és a tehetséges írni szerető gyerekek felfedezése.
Újszülöttek segítése finn mintára. Mert minden gyermek egyenlő!
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására, a válogatás a 2021-es programba online zajlott.