Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a bécsi székhelyű Energiaközösség (Energy Community) a nyugat-balkáni zöldgazdasági átmenetet támogató tudásközpont létrehozásáról, amely a tárca irányításával működő Nyugat-balkáni zöld központ Nonprofit Kft. szervezeti egysége lesz - jelentette be Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

    Hozzátette: a központ feladata a körforgásos gazdaság koncepciójának támogatása, a magyar szakértelem és innováció, a legjobb gyakorlatok integrálása a nyugat-balkáni országok zöldgazdasági, energia-, és klímapolitikai kezdeményezéseibe. Ez hozzá fog járulni ahhoz, hogy a régió uniós integrációját felgyorsítsák.
    Steiner Attila elmondta: a klímaváltozás elleni küzdelemben konkrét lépéseket kell tenni a 2050-es, klímasemleges célok eléréséhez, ezért hirdette meg a kormány a Klíma-, és természetvédelmi akciótervet. Fontosnak nevezte a környező országok ösztönzését, ezért kezdeményezték a zöldgazdasági tudásközpont létrehozását Budapesten, ami a tárca irányítása alatt fog működni. Az együttműködés keretében a jelentős régiós problémák kezelésére nyílik lehetőség, a beruházásokban magyar cégek is részt tudnak majd venni - tette hozzá.
    Steiner Attila felidézte: az ország eddig is jelentős eredményeket ért el a szakpolitikák kidolgozásában, végrehajtásában, példaként említette a megújuló energiák elterjedését elősegítő Megújuló Támogatási Rendszer (METÁR) bevezetését. Mindezek jól hasznosítható tudásanyagot jelentenek, amelyet szeretnének a nyugat-balkáni országoknak átadni, ezzel elősegítve a munkájukat. Az Energiaközösség egyik kiemelt feladata a nyugat-balkáni energiaszektorának fejlesztése, a piacok összekapcsolása egymással, és az uniós piacokkal - sorolta. A budapesti tudásközpont szakképzések, munkacsoportok keretében fogja megosztani a tudást, tapasztalatokat a régió országainak, hogy elindulhasson a zöldgazdasági átállás. "Legyen közös cél, hogy ne csak Magyarország, hanem a Nyugat-Balkán is zöld úton járjon" - mondta.
    Kitért arra: az Európai Bizottság beruházási terve a következő hét évben mintegy 9 milliárd eurós keretet jelent a régió fejlesztésére, többek között a megújuló energiaforrások vagy a hulladékkezelés vagy a szennyvízkezelés területén megvalósuló beruházásokra. A klímavédelem támogatása Magyarország számára is stratégiai jelentőségű, kettős célt szolgál: egyrészt a térségbe irányuló magyar befektetéseket szeretnék népszerűsíteni, hozzájárulva a magyar gazdaság fejlesztéséhez, másrészt a helyi gazdaság zöldítése a fő prioritás - mondta.
    Janez Kopac, az Energiaközösség igazgatója azt mondta: a nyugat-balkáni országok eltérően állnak az uniós klímacélok integrálásában. Konkrét programok kidolgozását is tervezik. Az igazgató szerint a megállapodás aláírása is igazolja Magyarország és az Energiaközösség elkötelezettségét a tiszta energián és a fenntartható gazdaságon alapuló nyugat-balkáni jövő iránt.
    Várhelyi Olivér szomszédság és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos videoüzenetben üdvözölte a központ létrehozását. A tudásközpont szorosan kapcsolódik az Európai Bizottság nyugat-balkáni gazdasági és beruházási terveihez is - jelezte.

Forrás: MTI

 

A Budapest rovat további hírei

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa, Constantinos C. Markides: Szervezzük újra! - Vállalatok az állandósult diszrupció korában című könyve.
Pénteken változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a benzin átlagára 454 forint lesz literenként, ami új történelmi csúcs, míg a gázolaj 449 forintra emelkedik, ami mindössze egy forinttal marad...
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
A mádi erősember július utolsó hétvégéjén Joensuuban, Finnországban méri össze a tudását Európa legjobbjaival
A debreceni DESE Skateparkban rendezett viadalon - az ob szervezőinek hétfői tájékoztatása szerint - junior, amatőr és profi kategóriában indultak a kerékpárosok, illetve rendeztek egy extra...
Lázár János folytatja a tavaly megkezdett munkát a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöki posztján.
Online kiállítás nyílt a Magyarország 365 fotópályázat legjobb alkotásaiból; a magyar kormány által meghirdetett pályázatra legutóbb mintegy 28 ezer felvételt neveztek - közölte az MTI-vel hétfőn a...
Okoscégek a holnap munkavállalóiért
A legjobb az lenne, ha minden gyümölcsöt és zöldséget a termelőktől tudnánk beszerezni, de ez sokak számára csak utópia: a magyarok jelentős százaléka a nagyobb boltok, hipermarketek polcairól...

A címlapról

A 17-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, valamint az 56-os villamosok...
Elkezdődött az őzek násza, az aktívabb állatok gyakrabban...
Forgalmirend-változásokra kell számítani az M3-as autópályán és...
Pénteken változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a benzin...
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a...
Csatlakozott a Díjnet Zrt. rendszeréhez az NHKV Nemzeti...

Könyvajánló

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa, Constantinos C. Markides: Szervezzük újra! - Vállalatok az állandósult diszrupció korában című könyve.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Okoscégek a holnap munkavállalóiért

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

- Civilek és katonák példaértékű összetartása -
Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.