Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Mézes reggelivel népszerűsítik a mézfogyasztást országszerte több mint 1000 iskolában és óvodában.

Több mint 1000 iskola és óvoda csatlakozott az Európai Mézes Reggeli programhoz, amelyet a „Legyen minden nap, mézes nap” szlogent viselő mézfogyasztást ösztönző kampány keretében indított útjára az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Tolna megyei Tamásiban. A Szlovéniában 2007-ben indult kezdeményezéshez hazánk 2014-ben csatlakozott.

A program célja, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a méz egészségre gyakorolt hatásaira és megismertesse a legnépszerűbb mézfajtákat. Tamásiban, a Würtz Ádám Általános Iskolában nyitotta meg az Európai Mézes Reggeli elnevezésű programot Dr. Nagy István agrárminiszter. Az őszi mézkampány keretében megvalósuló eseményen országszerte több mint ezer iskolába és óvodába látogatnak el helyi méhészek, hogy megismertessék a gyermekekkel a mézeket és a mézfogyasztás előnyeit. A programsorozattal több mint 180 ezer diákot és óvodás korú gyermeket érnek el.

A programindító eseményen az agrárminiszter elmondta: „Örülök, hogy a Mézes Reggeli Program évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, idén is folytatjuk a programot, felhívva a fiatalok figyelmet a mezőgazdaság, az egészséges táplálkozás és a természeti értékeink iránt.” Hozzáfűzte: „kampányaink sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2010-ben még 30 dkg volt az egy főre jutó éves hazai mézfogyasztás, amely napjainkban már 1kg-ra emelkedett.”

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese beszédében hangsúlyozta: a mai nap a mézről es a gyerekekről szól. „A magyar méz kiváló beltartalmi értékeit már jól ismerjük, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni fogyasztásának előnyeit, főként a hideg időszak beköszöntésekor, az influenzás időszak kezdetekor. Az idei kampányunkban rendezvényekkel, országos rádió es online kampánnyal buzdítunk a méz fogyasztására. Magyarország a méztermelésben nagyhatalom, kampányunk célja, hogy fogyasztásban is felzárkózzunk az Európai Unióhoz, és belátható időn belül elérjük a 1,5 kg/fő/éves átlagfogyasztást.” Hozzátette: „A mai nap főszereplői mégis a gyermekek, akiknek egészségre es környezettudatosságra való nevelését nem lehet elég korán kezdeni. Fontos, hogy minél korábban bemutassuk számukra a méhek életét, és beporzó tevékenységük egész ökoszisztémára gyakorolt nélkülözhetetlen hatását.”

Bross Péter, az OMME elnöke egyértelműsítette, hogy a hazai méhészeti ágazat jövője leginkább attól függ, hogy a gyermekek mennyire kedvelik meg a magyar mézet. A szakember szerint a jövő méhészei csak a hazai mézfogyasztókra támaszkodhatnak, ők tehetik lehetővé méhészeti vállalkozásuk fennmaradását. „Ehhez az kell, hogy hazánkban már kiskorban kialakítsuk az igényt a napi mézfogyasztásra. Tudatosítani kell a gyermekekben a helyben termelt méz nagyszerűségét.” Bross Péter hozzátette: „a Mézes Reggeli programsorozat örömünnep a méhészek számára, hiszen a közel 200 ezer gyermek, akik mézet kóstoltak, megosztják élményeiket szüleikkel, barátaikkal, így áttételesen mintegy 6-700 ezer emberhez jut el a kampány üzenete.”

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszédében elmondta: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több programot is szentel gyerekek egészséges életmódra nevelésének.  „A mézfogyasztásra ösztönző eseménysorozaton kívül büszkék vagyunk az Európai Friss Kalandok elnevezésű országos roadshow-nkra, amelynek célja, hogy felhívja a családok és a gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára” – tette hozzá.

Az Európai Mézes Reggeli keretében a gyermekek kis tasakos virágmézet kapnak, valamint egy 4 oldalas kifestőt, amelyben kedves méhes képek és hasznos, szórakoztató írások segítségével tájékozódhat az óvodás, iskolás korosztály a méhek életéről és a mézfogyasztás fontosságáról.Az Európai Mézes Reggeli megnyitójának résztvevői voltak még Dr. Robert Kokalj szlovén nagykövet, Porga Ferenc Tamási polgármestere, valamint Szemerits Eszter mézkirálynő.  

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A pénzügyi és a gépkezelő szakmák vezetik a népszerűségi listát a Centrum Oktatóközpont felmérése alapján.
A színházi tao megszűnése úgy látszik nem sokban befolyásolja a Budapesti Showszínház életét: egyre több és egyre jelentősebb előadásokkal jelentkeznek a hazai színházi palettán.
Ismét valódi közösségi térré, hangulatos, színpompás forgataggá és kulturális programok színhelyévé változott a Városháza parkja az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár idejére.
A régi kedvencekkel és több új sztárfellépővel is találkozhatnak az idén a Seniorplus Expo látogatói a megszokott helyszínen, a budapesti BOK (volt SYMA) Konferencia- és Rendezvényközpontban 2019....
A vásárban rengeteg kézműves és egyéb ajándéktárgyat, kézműves élelmiszereket, és sokféle forró téli finomságot kóstolhatnak a kedves érdeklődők.
MINTAMARATON Az építészettől a textilművészeten át a képzőművészetig A Mintázat és dekoráció című kiállításhoz kapcsolódó pályázatra jelentkezett alkotók prezentációja A múzeumban októberben nyílt...
Pál Zoltán 28 évesen már több sikeres vállalkozás felfuttatásán van túl.
A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelmet rejt.
Húszmillió forint ma egyáltalán nem számít jelentős összegnek a fővárosi ingatlanpiacon, de némi kockázatvállalással, akár nagyon jó üzletet is lehet realizálni.
Az Amadinda és a Muzsikás együttes zenei együttműködése öt éve tart.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó