Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Február 13-án, vasárnap 14 órakor szimpátiatüntetést tartottak a volt finn belügyminiszter, Päivi Räsänen támogatására a budapesti Finn Nagykövetség előtt.

Räsänen bírósági tárgyalása február 14-én folytatódik, amely után pár héten belül eldől, börtönbe zárják-e a kereszténydemokrata politikust, amiért a Bibliából idézett.

A volt finn belügyminiszter ellen azért folyik eljárás, mert egy 2019-es Twitter-bejegyzésben a rómaiakhoz írt levél 1,24-27. versével „megkérdőjelezte” saját egyháza, a Finn Evangélikus-Lutheránus Egyház támogatását a 2019-es Pride-felvonulással kapcsolatban.

A vártnál jóval több, mintegy háromezer ember jelent meg vasárnap délután a Gellért-hegyen található Finn Nagykövetség épülete előtti szimpátiatüntetésen. A békés demonstrációt az Ararat Worship és Pálhegyi Dávid Ajtó előtt című dala nyitott meg.

Ezt követően Dr. Mészáros István László, az országgyűlés emberi jogi bizottságának korábbi alelnöke köszöntötte a szimpátiatüntetés résztvevőit. Mészáros koncepciós büntetőpernek nevezte a finn politikusnő perét. Emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a Biblia az európai könyvnyomtatás legelső terméke, éppen ezért elválaszthatatlan az európai civilizációtól. Szerinte a Biblia tartalmáról szóló közbeszéd korlátozása Európa-ellenes merénylet.

Hozzátette, a finn főügyésznek – aki vádat emelt Räsänen ellen – semmi köze nincs ahhoz, hogyan értelmezi a katolikus egyház a Bibliát, és hogyan szabja meg a saját törvényeit.

Végül kifejezte abbéli reményét, hogy a finn bíróság kiállja ezt a történelmi jelentőségű próbatételt, és a józan ész és a független törvényhozás győzedelmeskedik.

Räsänen üzenete után a szervezők megkérték a résztvevőket, emeljék magasba az otthonról magukkal hozott Szentírásukat, vagy kedvenc igerészletüket, ezzel is kifejezve: mennyire fontos számukra a Biblia tanítása.

A jelképes szertartás után Márkus Tamás református lelkész a kedvenc igerészletével kezdte beszédét: „Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek” (ApCSel. 5, 29), majd magyarázatképp hozzáfűzte:

„Räsänen nem mondott semmi olyat, amit a magyarországi református egyház ne mondana. Ilyen alapon én is, vagy a magyarországi protestáns egyházak bármely tagja a vádlottak padján ülhetne”.

Majd figyelmeztetett: ne gondoljuk, hogy a finn politikusnő esete nálunk nem történhet meg.

„Azt akarják, hogy a történelmi egyház megtagadja magát, de a Szentírásra nem lehet szájkosarat tenni. Ne hagyjuk, hogy más ideológiák határozzák meg számunkra, mi a szeretet, és hogyan kell szeretnünk. Jézus Krisztus az út, az igazság és az élet. Nála jobban senki sem szeretett. Számunkra ő legyen az iránymutató”.

Utolsó felszólalóként Kulifai Sára, az esemény szervezője felolvasta a finn nagykövetségnek szóló levelet, amelyben arra kérik a követséget, továbbítsa a magyarok üzenetét Finnországba. A levélben a tüntetés résztvevői határozottan kiállnak Räsänen mellett, és kérik a finn kormányt: ne avatkozzon az egyház ügyeibe.

Az esemény végén a résztvevők közösen elimádkozták a Miatyánkot.

A Budapest rovat további hírei

Napjainkban a házépítés rengeteg stresszel és bizonytalansággal jár, így egyre népszerűbb választás a generálkivitelezés Pest megye és az egész ország területén. Minek is köszönhető, hogy a...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Esős, rossz időjárási körülmények közt, a lakótelepi lakása ablakából vezette ki a hosszabbítót, amellyel a parkolóban álló autóját töltötte egy III. kerületi lakos.
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Ritkaság, hogy egy jazzt és progresszív rockot ötvöző anyag manapság ilyen szintű érdeklődést generáljon a fiatal generáció körében is.
Egy átlagos áruházi dolgozó havi bére akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja már Magyarországon belépés után, ami néhány év után akár a félmillió forintos határt is elérheti.
Legendás musical zeneszerzőkkel, színészekkel és egy dal ősbemutatójával várnak!
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy...

A címlapról

Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech