Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Február 13-án, vasárnap 14 órakor szimpátiatüntetést tartottak a volt finn belügyminiszter, Päivi Räsänen támogatására a budapesti Finn Nagykövetség előtt.

Räsänen bírósági tárgyalása február 14-én folytatódik, amely után pár héten belül eldől, börtönbe zárják-e a kereszténydemokrata politikust, amiért a Bibliából idézett.

A volt finn belügyminiszter ellen azért folyik eljárás, mert egy 2019-es Twitter-bejegyzésben a rómaiakhoz írt levél 1,24-27. versével „megkérdőjelezte” saját egyháza, a Finn Evangélikus-Lutheránus Egyház támogatását a 2019-es Pride-felvonulással kapcsolatban.

A vártnál jóval több, mintegy háromezer ember jelent meg vasárnap délután a Gellért-hegyen található Finn Nagykövetség épülete előtti szimpátiatüntetésen. A békés demonstrációt az Ararat Worship és Pálhegyi Dávid Ajtó előtt című dala nyitott meg.

Ezt követően Dr. Mészáros István László, az országgyűlés emberi jogi bizottságának korábbi alelnöke köszöntötte a szimpátiatüntetés résztvevőit. Mészáros koncepciós büntetőpernek nevezte a finn politikusnő perét. Emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a Biblia az európai könyvnyomtatás legelső terméke, éppen ezért elválaszthatatlan az európai civilizációtól. Szerinte a Biblia tartalmáról szóló közbeszéd korlátozása Európa-ellenes merénylet.

Hozzátette, a finn főügyésznek – aki vádat emelt Räsänen ellen – semmi köze nincs ahhoz, hogyan értelmezi a katolikus egyház a Bibliát, és hogyan szabja meg a saját törvényeit.

Végül kifejezte abbéli reményét, hogy a finn bíróság kiállja ezt a történelmi jelentőségű próbatételt, és a józan ész és a független törvényhozás győzedelmeskedik.

Räsänen üzenete után a szervezők megkérték a résztvevőket, emeljék magasba az otthonról magukkal hozott Szentírásukat, vagy kedvenc igerészletüket, ezzel is kifejezve: mennyire fontos számukra a Biblia tanítása.

A jelképes szertartás után Márkus Tamás református lelkész a kedvenc igerészletével kezdte beszédét: „Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek” (ApCSel. 5, 29), majd magyarázatképp hozzáfűzte:

„Räsänen nem mondott semmi olyat, amit a magyarországi református egyház ne mondana. Ilyen alapon én is, vagy a magyarországi protestáns egyházak bármely tagja a vádlottak padján ülhetne”.

Majd figyelmeztetett: ne gondoljuk, hogy a finn politikusnő esete nálunk nem történhet meg.

„Azt akarják, hogy a történelmi egyház megtagadja magát, de a Szentírásra nem lehet szájkosarat tenni. Ne hagyjuk, hogy más ideológiák határozzák meg számunkra, mi a szeretet, és hogyan kell szeretnünk. Jézus Krisztus az út, az igazság és az élet. Nála jobban senki sem szeretett. Számunkra ő legyen az iránymutató”.

Utolsó felszólalóként Kulifai Sára, az esemény szervezője felolvasta a finn nagykövetségnek szóló levelet, amelyben arra kérik a követséget, továbbítsa a magyarok üzenetét Finnországba. A levélben a tüntetés résztvevői határozottan kiállnak Räsänen mellett, és kérik a finn kormányt: ne avatkozzon az egyház ügyeibe.

Az esemény végén a résztvevők közösen elimádkozták a Miatyánkot.

A Budapest rovat további hírei

A home office lehetősége a legmeghatározóbb szempont munkahelyváltás esetén az informatikai szektorban.
A drágább, nagyobb kényelmet vagy energetikai korszerűsítést szolgáló berendezések re külön gondolnunk érdemes, fontosabb belefoglalni őket a lakásbiztosításba.
Újabb eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás palettája a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatsebészeti centrumában.
Világszinten rohamosan nő a perifériás érbetegségben, vagyis érszűkületben szenvedők száma.
Zeneszalon sorozatban ezúttal Volkmann Róbert zeneszerző életével és munkásságával ismerkedhetnek meg.
Az est középpontjában az író prózai munkássága áll.
Legendásan nagy, összetartó család a Nádasberczy, ahol hagyomány, hogy minden 10 éves családtag kap egy másolatot a családi fényképalbumból, hogy megismerje a család történetét.
Ezt mind fenntartjuk! címmel indul a 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja, melynek idei célja bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti...
A korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A részvétel kötelező.
Raffaello halálának 500. évfordulója alkalmából az eddigi legteljesebb kiállítást rendezték meg.

A címlapról

A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek...
A nyertes pályázók sem dőlhetnek még hátra.
A korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A...
Lezárult a második fővárosi közösségi költségvetés szavazása, közel...
A Magyar Honvédség tűzszerészei hétfő délelőtt kiemelték a száz...
Nálunk nem lesz energiahiány és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés...

Könyvajánló

Sablonos tucattörténetekkel tele a padlás, de olyan, ami fájón igaz, kevés van
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech