Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Újabb 58 egyházi szervezet és intézmény nyert el állami támogatást, mintegy 10,5 milliárd forintot épületenergetikai korszerűsítésre - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (IMT) stratégiai és parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Schanda Tamás közölte: a magyarországi energiafelhasználás 40 százaléka az épületekhez kötődik, ezért fontos segíteni a tulajdonosokat és a fenntartókat a hatékony, energiapazarlást megszüntető megoldások alkalmazásában és kiépítésében.
    E cél mentén mintegy két éve hirdették meg az egyházi intézmények energiahatékonysági felújítását segítő pályázatot - idézte fel, hozzátéve: annak első szakaszában 21 projekt kapott összesen több mint 4 milliárd forint támogatást.
    Összegzése szerint az új nyertesekkel együtt eddig 79 projekt részesült mintegy 15 milliárd forintos támogatásban.
    Schanda Tamás elmondta az egyes projektek elszámolható összköltsége legfeljebb 300 millió forint, a támogatás mértéke pedig akár 100 százalék is lehet; a pénzt nyílászárócserére, hőszigetelésre, fűtési rendszerek korszerűsítésére és napelemes rendszerek kiépítésére lehet fordítani.
    Az államtitkár a teremtett világ védelmét kiemelkedően fontos feladatnak nevezte, majd szólt arról, hogy a koronavírus-járvány alatt is folyamatosan hajtották és hajtják végre a klíma- és természetvédelmi akciótervet.
    Megfogalmazása szerint az egyházak nem divatként tekintenek a környezetvédelemre, hanem évtizedek óta figyelmeztetnek a teremtett világ védelmének fontosságára. Schanda Tamás megjegyezte azt is, hogy a környezetvédelem ügyében "szinte mindenkivel" - köztük vállalkozókkal, családokkal - együtt tudnak működni, azonban "vannak, akiket egyáltalán nem érdekel a környezet védelme". A baloldal a gyakorlatban semmit nem tesz a klíma és a környezet megóvása érdekében - mondta, majd tendenciának nevezte, hogy az ilyen tárgyú intézkedéseket a baloldal nem szavazza meg az Országgyűlésben.
    Álláspontja szerint Karácsony Gergely főpolgármester ténykedése "szintén jól mutatja, hogy mit is jelent náluk a zöldpolitika". A főpolgármester klímavészhelyzetet hirdetett, amiről "a mai napig senki nem tudja, hogy micsoda", átgondolatlanul biciklisávokat festett fel, leszereltette a budapesti kukák egynegyedét - mondta az államtitkár.
    Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a magyar emberek több mint 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet, ezért fontos támogatni az egyházak társadalmi szerepvállalását.
    Szólt arról is, hogy míg 2010-11-ben a fiatalok mintegy 6,4 százaléka járt egyházi fenntartású óvodába, iskolába, középiskolába, arányuk 2020-21-ben 15,2 százalékra emelkedett.
    A gyermekvédelemben a szociális alapszolgáltatásokban négyszeresére, a gyermekvédelmi szakellátásoknál több mint nyolcszorosára emelkedett az egyházi jelenlét - ismertette Soltész Miklós, majd azt hangsúlyozta, hogy ezért az egyházi szereplők sem maradhatnak ki az energetikai korszerűsítések támogatásából.
    A támogatások nyertesei nemcsak az egyházak, hanem azok az emberek, akik ezekben az intézményekben tanulnak, dolgoznak, és akiket ott gondoznak, ápolnak - hangoztatta. A nyertes pályázók között említette a szociális és idősotthonokat, óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat és egy gyermekkórházat.
    Államtitkártársa a baloldalt bíráló kijelentéseihez csatlakozva Soltész Miklós úgy fogalmazott: "nemcsak beszélni kell a teremtett világ védelméről, hanem sokkal inkább cselekedni kell".
    Megjegyezte: a baloldalon "hatalmas egyházellenességet" is tapasztalnak. Amikor Gyurcsányék fenyegetik az egyházi iskolákat, óvodákat, szociális és gyermekvédelmi intézményeket, akkor azokat az ápolókat, nevelőket, oktatókat fenyegetik, akik ott dolgoznak és azokat a gyerekeket, akik ott tanulnak - mondta a politikus.

Forrás: MTI

A Budapest rovat további hírei

Négy magyar birkózó zárt érmes helyen Varsóban, a tokiói olimpia előtti utolsó olyan nemzetközi rangsorviadalon, amelyen mindhárom szakág számára rendeztek versenyt.
A magyar háztartások majdnem háromnegyedében használnak vezetékes internetet, viszont másfél millió ember sehogy sem internetezik - tájékoztatta reprezentatív kutatásának eredményeiről a Nemzeti...
- A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan megbirkózni az egyre szélsőségesebb csapadékkal, árvizekkel, aszályokkal Magyarországon, ezért paradigmaváltásra van szükség -...
A Filmre vele! programban filmes szakemberek elismert írók, Benedek Szabolcs, Háy János, Láng Zsolt, Péterfy Gergely, Toroczkay András és Vámos Miklós művét mutatják be és ajánlják megfilmesítésre a...
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nagyszabású belföldi forgalomélénkítő kampányt indít, 12 kampányfilm, ennél is több közterületi plakát, online és újsághirdetés látható majd az ország különböző...
Hétfőtől ismét igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás új elektromos autók vásárlásához - közölte hétfői online sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)...
Fél év szünet után új, ráncfelvarrt biciklikkel, friss rendszerrel újraindult a Mol Bubi közbringarendszer Budapesten. Az új rendszernek természetesen vannak problémái, de annyira olcsó a...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Ördög Nóra és Nánási Pál is beszél az új kihívásról A leendő és már meglévő webáruház kereskedőknek segít inspirálódni az a 10 részes ingyenes online videósorozat, melyben a témában jártas szakértők...
Az egészség kollektív felelősségünk Habár a járványból egyelőre még nem sikerült kilábalnunk, egyre élesebben látszanak az elmúlt bő egy év legfontosabb tanulságai. Talán nincs is alkalmasabb...

A címlapról

Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a...
- A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan...
A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.