Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Az első magyar nyelvű összefoglaló munkaként a terület átfogó bemutatását tűzte ki célul a Műtárgyhamisítás magyar szemmel - Ocsút a búzától című tanulmánykötet, amelyben művészettörténészek, restaurátorok, újságírók és jogászok segítenek eligazodni a műtárgyhamisítás világában.

Ez a kötet egyfajta "kalauz az árnyékos oldalhoz", amelyben 14 szerzőtől 18 tanulmány tekinti át a műtárgyhamisítás gyakorlatát, jellegzetes példáit, valamint a jelenség elleni fellépés eszközeit - mondta el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZNTH), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) és a Kieselbach Galéria által megjelentetett kötet keddi budapesti sajtóbemutatóján a HENT alapítója.

Bendzsel Miklós hangsúlyozta annak fontosságát, hogy "legyen egy olyan repertórium, amely a kortárs tudást összefoglalja", a közös tudás ugyanis visszaszoríthatja a műtárgyhamisítás jelenségét, tisztább műtárgypiacot hozhat létre. A kötet ezért hasznos információkat ad a művészettörténészek, galeristák, a hatóságok képviselői és a jogalkotók számára egyaránt - jegyezte meg.

Mint kiemelte, a Kieselbach Galéria évtizedek óta dokumentálja a bevitt hamis anyagot, ezt a bőséges archívumot pedig a galéria a kötet rendelkezésére bocsátotta.

Bendzsel Miklós elmondása szerint a tanulmánykötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, de Magyarország összes profilba vágó könyvtárába és oktatási intézményébe eljuttatják, majd a tervek szerint az év második felétől online is elérhető lesz.

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos kiadványról van szó, amelyben "benne van minden, amit a műtárgyhamisításról tudni érdemes".

Kármán Gabriella, az OKRI kutatója elmondta: a kötet bepillantást nyújt nevezetes magyarországi és nemzetközi műtárgyhamisítási esetekbe is, valamint más országok hamisítás elleni eszközrendszerét is bemutatja. Fontos ugyanis ismerni mind a híres egyedi eseteket, mind a trendeket - figyelmeztetett a szakember.

Kieselbach Tamás művészettörténész felidézte, hogy az általa vezetett galériába az elmúlt évtizedekben óriási mennyiségű hamis műtárgyat vittek be eladásra, ezek összesített aukciós értéke mintegy 9 milliárd forint lett volna. Azért van ennyi hamisítvány, mert sikeres a magyar műtárgypiac - szólt a jelenség másik oldaláról a galerista, hozzátéve: a hamisítást elősegíti, hogy igen kevés magyar festőről jelent meg átfogó életmű-katalógus, valamint hogy megszűnt a műtárgybírálat rendszere.

Einspach Gábor igazságügyi műtárgyszakértő egy Rippl-Rónainak tulajdonított képről tartott előadást, bemutatva azokat a módszereket, amelyekkel felismerhető egy hamisítvány. Elmondása szerint sokszor a korábbi eredetiségi bizonyítványok, kiállítási szereplések sem teszik teljesen bizonyossá, hogy eredeti műről van szó, a stílusjegyek, a képfelület, a festésmód vizsgálata, valamint olyan technikai eszközök használata, mint a röntgen azonban a szakember számára már elárulják, hogy hamisítvány-e a kérdéses alkotás.

Molnos Péter művészettörténész eredeti és hamis Aba-Novák-festményeket bemutatva felidézte, hogy Aba-Novák Vilmos munkáit már a festő életében, a harmincas években elkezdték hamisítani, és most is rengeteg hamis kép bukkan fel tőle a műtárgypiacon. A műtárgyhamisítás egyrészt megkárosítja a jóhiszemű vevőket, de ami még rosszabb: a hamisított művészek életművét is lejáratja - hangsúlyozta a szakértő.

A 300 oldalon több száz képet tartalmazó tanulmánykötet szerkesztői Bendzsel Miklós, Kármán Gabriella és Emőd Péter műkereskedelmi szakíró, művészeti vezetője Rieder Gábor voltak.

(forrás: MTI)

A címlapról

Szombattól egy hónapig szünetel a forgalom a Nyugati pályaudvaron -...
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet...
Felújítják a villamosvágányokat a Nagyenyed utcában, ezért szerdától...
Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a...
- A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan...
A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...

Könyvajánló

Kilenc szabály az ember számára az automatizálás korában
A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.