Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Tanácsok, hogy mindenkinek komfortos legyen az ünnep

Gluténérzékenyként a hétköznapi élet nem sétagalopp: minden nap meg kell tervezni előre a napi menüt, végig kell gondolni hol van lehetőség étkezni. A legnagyobb kihívást talán a különböző rendezvények és családi összejövetelek jelentik. Ugyan az idei év vége nem a hatalmas bulikról fog szólni, de kisebb baráti, családi vacsorák megvalósulhatnak, s ezeket egy kis odafigyeléssel mindenki számára még élvezetesebbé tehetjük.


Itt az év vége, a céges rendezvények, a családi összejövetelek, a szilveszteri partik időszaka. Az ételektől, desszertektől roskadozó asztalok, vidám, felszabadult beszélgetések melletti falatozások, iszogatások, jókedvű koktélozás jellemzik az összejövetelt majdnem mindenki számára. Szinte minden ilyen rendezvényen van legalább egy valaki, aki úgy érzi, ő nem illik oda, kilóg a társaságból, iszogatja a mentes vizét, vagy esetleg egy pohár bor felett messziről nézegeti a bőséges tálakat. Távolról méricskéli, melyik fogás mentes vajon a gluténtól. Ha találna is megfelelő falatokat, rögtön felmerül a következő gondolat: ki nyúlt bele morzsás kézzel?!

Felhőtlen családi vacsi

A család a nagyihoz hivatalos ünnepi ebédre, sok unokája közül, az egyikük gluténérzékeny. Két opció lehetséges:

  • a diétán lévő gyermek anyukája gondoskodik az ünnepi falatokról, és ételhordóba csomagolva elviszik magukkal a speciális menüt,
  • a rátermett nagyi, tisztában van a gluténmentes főzés szabályaival. Olyan ételeket készít, amit az egész család jóízűen, biztonsággal fogyaszthat. Így garantált a felszabadultabb hangulat, és senki nem lóg ki a sorból.

Kohári Éva a Gluténmentes Íz-Lik gasztroblog szerzője tanácsaira számíthatunk a témában.

Gluténérzékenyként nincs könnyű helyzetünk, ha nem otthon eszünk. Amikor rendezvényre, buliba vagyunk hivatalosak, a táskánk mélyén mindig rejtegetünk hamuba sült pogácsát, természetesen gluténmenteset. Rettenetesen ciki elővenni a saját főztünket a táska mélyéről és persze ilyenkor jönnek a kéretlen kérdések, és a „szakértői” tanácsok:

  • te tuti már megint fogyózol, ennyire hatástalan?
  • szedjél nyugodtan a levesből, majd a tésztát otthagyod!
  • isteni ez a torta, legalább a krémjéből egyél, abban nincsen liszt!
  • szívesen meghámozom neked a rántott húst!
  • azért az gáz, hogy soha nem eszed meg a főztömet!

„Mi, érintettek naponta sok órát töltünk a konyhában, csomagoljuk a tízórait, ebédet, az uzsonnát magunknak, a gyerekeinknek. Gondoskodunk arról, ha útközben megéhezünk, legyen nálunk vésztartalék. Nem ugorhatunk be egy sarki pékségbe harapnivalót venni. A munka és a család mellet iszonyatosan sok időt vesz el az életünkből, hogy megsüssük a mindennapi kenyerünket, elkészítsük a szülinapi tortákat, az óvodai/iskolai/ munkahelyi rendezvényekre a pogácsát, édes nasikat. Ezt elfogadjuk, hiszen nincs választási lehetőségünk, együtt kell élni az állapotunkkal. Amit viszont nem lehet elfogadni és megszokni, az a kirekesztettség, a kiközösítettség érzése. Amikor egy-egy ovis fotón látom, hogy minden gyerek fülig majszos a csokitortától, az én gyerekem pedig jobb híján eszi a becsomagolt száraz kekszet, mert elfelejtettek szólni, hogy buli lesz. Ezt egy anya nagyon nehezen tudja feldolgozni” – mondta Kohári Éva.

Lehet ezen változtatni?

Itt merül fel a kérdés, ez rendben van így? Mit lehetne tenni ez ellen, lehet e tenni valamit?
Céges rendezvények előtt elég lenne egy gyors felmérést végezni, összegyűjteni ki, milyen diétára szorul. Családon belül a helyzet talán még egyszerűbb, de a legfontosabb szabályokat mindenkinek meg kell tanulni, mielőtt gluténmentes főzésre adja a fejét.
Mire lenne még szükség, hogy ne akarjanak megkínálni egy piskóta tetejéről leszedett krémmel?

„Nyilvánosságra. Sajnos egyre több a beteg, aki gluténmentes diétára kényszerül. Ennek számtalan oka lehet, nem is igazán a miért a fontos, hanem a diéta betartása. Sok olyan emberrel találkoztam már, aki azt sem tudta, hogy mi fán terem a glutén. Nagyon jó példa erre: gluténmentes fagyitok van? Persze, edd csak meg nyugodtan, nincs benne se tej, se cukor… Minden nagyi, akinek fontos az unokája egészsége, boldogsága, képes megtanulni a gluténmentes sütés, főzés alapjait, szabályait. Ha több szerepet kapna a gluténérzékenység, a gluténmentes diéta az újságokban, TV műsorokban, rádiókban, akkor jóval több emberhez eljutna mire is kell figyelni. Biztos vagyok benne, hogy így sokkal toleránsabb viselkedésre számíthatnánk az átlag emberektől. Ez különösen fontos lenne a gyerekek számára. Ők azok, akik lelkén mély nyomokat hagyhat egy-egy óvodai / iskolai közösségben elszenvedett diéta miatti atrocitás” – tette hozzá a Gluténmentes Íz-Lik gasztroblog szerzője.

Szilveszter „bukta” nélkül

Rögtön itt a szilveszter, ugyan az idei év vége nem a hatalmas bulikról fog szólni, de kisebb baráti, családi vacsorák megvalósulhatnak.
„Az én szilveszteri menüm nem tartalmaz egyáltalán lisztet, bárki számára könnyedén elkészíthető, és az összes vendégnél garantált a siker” – zárja Kohári Éva.
A Budapest rovat további hírei

Fél év szünet után új, ráncfelvarrt biciklikkel, friss rendszerrel újraindult a Mol Bubi közbringarendszer Budapesten. Az új rendszernek természetesen vannak problémái, de annyira olcsó a...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Ördög Nóra és Nánási Pál is beszél az új kihívásról A leendő és már meglévő webáruház kereskedőknek segít inspirálódni az a 10 részes ingyenes online videósorozat, melyben a témában jártas szakértők...
Az egészség kollektív felelősségünk Habár a járványból egyelőre még nem sikerült kilábalnunk, egyre élesebben látszanak az elmúlt bő egy év legfontosabb tanulságai. Talán nincs is alkalmasabb...
Az év leghosszabb éjszakáján interaktív programban vehetsz részt a Momentán Társulattal, meghallgathatod Beck Zoli zenész tárlatvezetését, megismerkedhetsz a MilleniArt fiatal zenészekből álló...
Ötven budapesti helyszínen több mint száz program - kiállítások, szakmai előadások, műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, workshopok, beszélgetések és filmvetítések - várják az 5....
Hét kórházban megszűnne az aktív, közülük egyben a krónikus betegellátás is, további 13 kórházban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben. A kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni,...
Az elmúlt másfél évben megnőtt a kertes házat keresők száma, akik pedig már családi házban élnek, sokkal nagyobb figyelmet fordítottak arra, hogy a kert többet nyújtson számukra egyszerű zöld...
Szijjártó Péter az Afrikából induló migráció megfékezését a magyar gazdasági jelenlét növelésével orvosolná. A külügyminiszter járt abban az egyiptomi infúziógyárban is, amely az egyik legnagyobb...
1000 év magyar külpolitikája1000 ÉV MAGYAR KÜLPOLITIKÁJA1000 ÉV MAGYAR

A címlapról

A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...
A műanyag evőeszközök és szívószálak mellett még sok más, gyakran...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MVM...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.