Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

2021. február 01. - 13:08

A decemberi kedvező foglalkoztatottsági adatok a gazdaságvédelmi akciótervnek is köszönhetők, amely támogatást biztosít a bajba került vállalkozásoknak - mondta a Magyar Nemzetnek adott, hétfőn megjelent interjúban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.


György László az akcióterv intézkedései közül példaként említette, a hiteltörlesztési moratóriumot, a kedvezményes hiteleket és a bértámogatást.
    A foglalkoztatásnak a beruházásösztönzés ad támaszt, a kormány mintegy 920 milliárd forintnyi beruházás támogatásáról döntött 2020 márciusa óta, ami csaknem 2000 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósulásához járul hozzá.
    A válság közepén, amikor szinte mindenhol visszaestek a befektetések, Magyarországon ennek az ellenkezője történt, illetve történik. Ezt támasztja alá az ENSZ illetékes szerve által ismertetett friss statisztikai adat is: a világban 42 százalékkal csökkent, Magyarországon viszont 140 százalékkal nőtt a külföldi működőtőke beáramlása 2020-ban.
    Ez pedig többek között annak a befektetésbarát környezetnek köszön­hető, amely az elmúlt tíz évben létrejött az országban.
    György László közölte, a magyar munkaerőpiac ezért nem válságba került, hanem átrendeződött: 25 ezerrel többen dolgoznak az IT-szektorban, 16 ezerrel az építőiparban és 20 ezerrel többen végeznek tudományos tevékenységeket, mint a válságot megelőzően, míg a turizmus, a vendéglátás vagy a szállítás területén kevesebbeknek van munkája.  
    Arra a felvetésre, hogy panaszkodnak a vendéglátósok, hogy nagyon lassan jutnak hozzá az állami támogatáshoz, az államtitkár elmondta, a kormány is érzékelte a nehéz­séget, és mindent megtesz a kifizetések felgyorsítása érdekében. A kérelmek hetven százalékát már elbírálták, a kormányhivatalok naponta egy-másfél milliárd forintot fizetnek ki, ami a következő napokban tovább gyorsul.
    György László arról is elmondta a véleményét, hogy a vendéglátószektorban vannak, akik a korlátozások ellenére a nyitást fontolgatják. Az államtitkár úgy fogalmazott: "mindenki akkor cselekszik bölcsen, ha figyelembe veszi, hogy egy olyan járvány közepén járunk, amely veszélyezteti az emberek életét. Egy elhamarkodott nyitással az eddig elért eredményeket kockáztatnánk."
    György László az interjúban az ellenzéki javaslatokra - a kormány növelje az álláskeresési járadékot, az állam vállalja át a munkavállalók szinte teljes fizetését a cégektől - is reagált. Elmondta, hogy míg a baloldali kormányok adóemeléseket, megszorításokat hajtottak végre, 2010-re pedig körülbelül egymillió magyar embernek nem volt munkája, a jelenlegi kormány a munka- és tudásalapú társadalomban hisz és azt is építi 2010 óta.
    Ezt szolgálja például, hogy ma Magyarországon ingyenes a szakmaszerzés, a szakképzésben tanuló diákoknak pedig ösztöndíjat adnak. A kutatással, fejlesztéssel foglalkozóknak is azért indítottak külön bértámogatási programot, hogy megkönnyítsék a gazdaság újraindulását. Mindez akkor lesz igazán fontos, amikor a világ ismét kinyit; a magyar kapacitásoknak addigra készen kell állniuk.

MTI 2021. február 1.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A Budapest rovat további hírei

A debreceni DESE Skateparkban rendezett viadalon - az ob szervezőinek hétfői tájékoztatása szerint - junior, amatőr és profi kategóriában indultak a kerékpárosok, illetve rendeztek egy extra...
Lázár János folytatja a tavaly megkezdett munkát a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöki posztján.
Online kiállítás nyílt a Magyarország 365 fotópályázat legjobb alkotásaiból; a magyar kormány által meghirdetett pályázatra legutóbb mintegy 28 ezer felvételt neveztek - közölte az MTI-vel hétfőn a...
Okoscégek a holnap munkavállalóiért
A legjobb az lenne, ha minden gyümölcsöt és zöldséget a termelőktől tudnánk beszerezni, de ez sokak számára csak utópia: a magyarok jelentős százaléka a nagyobb boltok, hipermarketek polcairól...
Megjelent az agrárminiszter 25/2021. (VII. 14.) AM rendelete egyes agrártámogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról, mely többek között magában foglalja a mezőgazdaság, az...
Már háromezernél is több jegyet váltottak a július 2-a óta közlekedő Adria IC-re.
Vitézy Dávid szerint globálisan is példát mutathat Magyarország: rozsdaövezetből is lehet modern kulturális negyed.
A tisztaságra mostanában minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítunk, köszönhetően a másfél éve zajló világjárványnak.
Ingyenes nyári programok a Postamúzeumban!

A címlapról

Csatlakozott a Díjnet Zrt. rendszeréhez az NHKV Nemzeti...
Újabb szakaszához érkezik az M3-as metró felújítása.
Horváth Zoltán egyedi GPS kerékpár nyomkövetőt fejlesztett
A 2020-ról idénre halasztott tokiói olimpián 174 fős magyar csapat...
Már meg is van az eredménye az elmúlt napok időjárásának.
Vitézy Dávid szerint globálisan is példát mutathat Magyarország:...

Könyvajánló

Okoscégek a holnap munkavállalóiért
Nagy Eszter „Naugye” című naplóregénye ad választ a kérdésre
Már régóta publikáló íróknak is nagyon-nagyon nehezen sikerül, vagy egyáltalán nem is, hogy megjelenő könyvük az előrendelési sikerlistákon szerepeljen, pláne, hogy vezető helyet foglaljon el.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez