Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

2021. február 01. - 13:08

A decemberi kedvező foglalkoztatottsági adatok a gazdaságvédelmi akciótervnek is köszönhetők, amely támogatást biztosít a bajba került vállalkozásoknak - mondta a Magyar Nemzetnek adott, hétfőn megjelent interjúban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.


György László az akcióterv intézkedései közül példaként említette, a hiteltörlesztési moratóriumot, a kedvezményes hiteleket és a bértámogatást.
    A foglalkoztatásnak a beruházásösztönzés ad támaszt, a kormány mintegy 920 milliárd forintnyi beruházás támogatásáról döntött 2020 márciusa óta, ami csaknem 2000 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósulásához járul hozzá.
    A válság közepén, amikor szinte mindenhol visszaestek a befektetések, Magyarországon ennek az ellenkezője történt, illetve történik. Ezt támasztja alá az ENSZ illetékes szerve által ismertetett friss statisztikai adat is: a világban 42 százalékkal csökkent, Magyarországon viszont 140 százalékkal nőtt a külföldi működőtőke beáramlása 2020-ban.
    Ez pedig többek között annak a befektetésbarát környezetnek köszön­hető, amely az elmúlt tíz évben létrejött az országban.
    György László közölte, a magyar munkaerőpiac ezért nem válságba került, hanem átrendeződött: 25 ezerrel többen dolgoznak az IT-szektorban, 16 ezerrel az építőiparban és 20 ezerrel többen végeznek tudományos tevékenységeket, mint a válságot megelőzően, míg a turizmus, a vendéglátás vagy a szállítás területén kevesebbeknek van munkája.  
    Arra a felvetésre, hogy panaszkodnak a vendéglátósok, hogy nagyon lassan jutnak hozzá az állami támogatáshoz, az államtitkár elmondta, a kormány is érzékelte a nehéz­séget, és mindent megtesz a kifizetések felgyorsítása érdekében. A kérelmek hetven százalékát már elbírálták, a kormányhivatalok naponta egy-másfél milliárd forintot fizetnek ki, ami a következő napokban tovább gyorsul.
    György László arról is elmondta a véleményét, hogy a vendéglátószektorban vannak, akik a korlátozások ellenére a nyitást fontolgatják. Az államtitkár úgy fogalmazott: "mindenki akkor cselekszik bölcsen, ha figyelembe veszi, hogy egy olyan járvány közepén járunk, amely veszélyezteti az emberek életét. Egy elhamarkodott nyitással az eddig elért eredményeket kockáztatnánk."
    György László az interjúban az ellenzéki javaslatokra - a kormány növelje az álláskeresési járadékot, az állam vállalja át a munkavállalók szinte teljes fizetését a cégektől - is reagált. Elmondta, hogy míg a baloldali kormányok adóemeléseket, megszorításokat hajtottak végre, 2010-re pedig körülbelül egymillió magyar embernek nem volt munkája, a jelenlegi kormány a munka- és tudásalapú társadalomban hisz és azt is építi 2010 óta.
    Ezt szolgálja például, hogy ma Magyarországon ingyenes a szakmaszerzés, a szakképzésben tanuló diákoknak pedig ösztöndíjat adnak. A kutatással, fejlesztéssel foglalkozóknak is azért indítottak külön bértámogatási programot, hogy megkönnyítsék a gazdaság újraindulását. Mindez akkor lesz igazán fontos, amikor a világ ismét kinyit; a magyar kapacitásoknak addigra készen kell állniuk.

MTI 2021. február 1.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A Budapest rovat további hírei

Hogyan védi magát a szervezetünk a kórokozóktól? Mi az az immunmemória? Hogyan segítenek a védőoltások a küzdelemben? A Semmelweis Egyetem animációs filmünje ezekre a kérdésekre is választ ad.
A 2019-es kvangdzsui világbajnokság óta először indulhattak nemzetközi versenyen a magyar szinkronúszók, akik a hétvégén a Duna Arénában rendezett világkupa-viadalon bizonyíthattak.
Otthonról is bárki számára online elérhető, ingyenes mozgásnépszerűsítő programokkal, tudás- és videótárral pezsdíti fel a tavaszt a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT).
Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyakat mutat be a Fátyolüveg - Egy korszak üvegbe formált karaktere, elfeledett szabadalom című kiállítás, amely péntektől látható a Kiskép...
A Semmelweis egyetem animációs filmjéből megérthetjük hogyan hozzák működésbe a védőoltások az immunrendszerünket.
Online rendezik az Egy nap népviseletben - Népviselet napja programot április 24-én.
Áprilisban csaknem egymillió adag Pfizer-BioNTech vakcina várható.
A kerékpáros szervezetek kérésére módosíthatják a KRESZ-t - mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.
Október végéig kötöttek ideiglenes szerződést.
A londoni Serpentine Galleries kreatív igazgatója, Hans Ulrich Obrist a BarabásiLab igazgatójával, a fizikus Barabási Albert-Lászlóval és a CAMP szellemiműhely-stúdió alapítójával, a képzőművész...

A címlapról

A hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok 5-8. évfolyamai a jelenlegi...
Otthonról is bárki számára online elérhető, ingyenes...
A 2021/2022. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozás...
Országos pályázat indul a falfelületek megújítására, az óvodák,...
A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti...
Áprilisban csaknem egymillió adag Pfizer-BioNTech vakcina várható.

Könyvajánló

Egy család története mutatja meg, hogy az autizmus nem csapás, hanem lehetőség
Hat lépés a tisztánlátás felé egy komplex világban
Velence idén március 25-én ünnepli 1600. születésnapját.
Könyvet írt a tömény szenvedéséről Benkovics Péter

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.
36 hónapja tartó egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében. A szerdai egyeztetésen a tervező csapat és az önkormányzat mellett az alábbi szervezetek képviselői vettek részt
A gyerekvállalás bátorítására indított petíciót a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szerdán; a kívánt gyerekek megszületéséért tevékenykedő civil szervezet nyilatkozatát online írhatják alá a támogatók.
A gyermekjogokat is érinti a járványhelyzet – A Hintalovon Alapítvány összefoglalója a törvényi változásokról