Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Új generációs Mercedes-Benz Conecto buszokat adott át a főpolgármester a BKV Zrt. Dél-pesti Autóbuszgarázsában, a Méta utcában

Forgalomba állt az első 16 korszerű busz.

Budapesten évről évre nő a közösségi közlekedésben részt vevők száma, és a felmérések szerint a szolgáltatás színvonalával való elégedettség is határozott javulást mutat. Ennek érdekében a BKV Zrt. folyamatosan keresi az új megoldásokat, lehetőségeket, hogy az utasok XXI. századi körülmények között és biztonságban juthassanak el reggelente a munkahelyükre, az iskolájukba, délután pedig haza.

Még nem elektromos
Folyamatosan érkeznek a vadonatúj Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok a BKV Dél-pesti Autóbuszgarázsába. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere január 20-án ünnepélyes keretek között adta át itt az első 16 forgalomba álló buszt.
A főpolgármester a beszédében elmondta, hogy ma még nem tart ott a technológia, hogy a napi több száz kilométert futó járatokat elektromos járművekkel oldják meg, de örülne, ha néhány év múlva Budapesten csak elektromos buszok közlekednének.

Zöld irányok
– Az ide vezető úton mégis fontos lépés a mai, hiszen a megkezdett fejlesztések és az új zöld irányok megjelenése ígéretes jövőt mutat. Szándékunk egyértelmű. Közösségi közlekedést akarunk fejleszteni, levegőminőséget javítani, zöldebb várost teremteni – hangsúlyozta Karácsony Gergely.
A főpolgármester hozzátette: zöld város csak jó közösségi közlekedés megteremtésével lehetséges, amihez pedig jó buszok kellenek. A Fővárosi Önkormányzat fontos célja, hogy folytassa a járműpark korszerűsítését. A jelenlegi bővítést még az előző városvezetés határozta el, ezért Karácsony Gergely megköszönte Tarlós Istvánnak és a munkatársainak a beszerzés és a lebonyolítás elkezdését. Utalt arra, hogy a közösségi közlekedés fontosabb ügy annál, mint hogy a politika meggátoljon egy jó kezdeményezést.

Ez csak a kezdet

A BKV Zrt. vezérigazgatója, Bolla Tibor elmondta, hogy a társaság mintegy 2200 járművet üzemeltet a fővárosban, s ennek csaknem a fele, ezer az autóbusz. Az átlagéletkoruk 15 év, ezért mindig öröm, ha ezen a téren újdonságról számolhatnak be.
– A most átadott 16 busz csak a kezdete a BKV-járműpark megújításának. Ezeket a buszokat a legkorszerűbb motorokkal és klímaberendezésekkel látták el, és húsz évnél idősebb társaikat váltják fel – tette hozzá Bolla Tibor.

Újratervezés

A közösségi közlekedés fejlesztését, a járműállomány folyamatos megújítását szem előtt tartva a BKV 2018 végén kezdeményezte húsz új szóló és húsz új csuklós autóbusz beszerzését. Az autóbuszokra szóló uniós nyílt közbeszerzési eljárást az Inter Traction Electrics Kft. nyerte meg a Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszokkal. Az első negyven jármű vételárát a BKV Zrt. a saját beruházási terve alapján finanszírozta.
A Conecto Next Generation típus egy korábbi széria teljesen újratervezett változata, amely mindössze másfél éve érhető el a piacon. A leszállított autóbuszok a típushoz elérhető legerősebb motorral vannak felszerelve, amelyek az érvényben lévő legmagasabb, Euro 6d-Temp környezetvédelmi besorolással rendelkeznek.

Emelkedik a színvonal
Az új buszok nemcsak fiatalítják Budapest buszállományát, hanem javítják a flotta szén-dioxid-kibocsátási mutatóit, így a főváros levegőjének minőségét is.
A járművekbe a legnagyobb választható teljesítményű klímaberendezést szereltek, ami várhatóan a legnagyobb kánikula idején is kellemes hőmérsékletet biztosít az utastérben. A nagyméretű eltolható ablakok a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban segítik a szellőzést. A szóló járművek 108, a csuklósok 152 személy szállítására képesek.
Kérdésünkre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, hogy a további 24 jármű folyamatosan érkezik a Méta utcai telephelyre. Az új autóbuszok az 1999-ben és 2001-ben gyártott Ikarus 412-eseket váltják, és Budapest déli térségében, tehát többek között Pestszentlőrinc-Pestszentimrén állhatnak forgalomba. Így a Dél-Pesthez kötődő járatokon és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre közlekedő 200E buszon utazók jelentős színvonal-emelkedésre számíthatnak.

(forrás: bp18.hu)

A Budapest rovat további hírei

Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Esős, rossz időjárási körülmények közt, a lakótelepi lakása ablakából vezette ki a hosszabbítót, amellyel a parkolóban álló autóját töltötte egy III. kerületi lakos.
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Ritkaság, hogy egy jazzt és progresszív rockot ötvöző anyag manapság ilyen szintű érdeklődést generáljon a fiatal generáció körében is.
Egy átlagos áruházi dolgozó havi bére akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja már Magyarországon belépés után, ami néhány év után akár a félmillió forintos határt is elérheti.
Legendás musical zeneszerzőkkel, színészekkel és egy dal ősbemutatójával várnak!
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy...
Megszűntek a Szép-kártya-zsebek. Ez azt jelenti, hogy csak egy számla maradt, amelyen összeadódtak a korábban feltöltött összegek, amelyek immár szabadon felhasználhatók.

A címlapról

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...
A Primark első magyarországi üzlete Budapesten, az Arena Mall...
Az utasforgalom előtt kora délután nyitják meg a két állomást, azt...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech