Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Hőség miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hétfőn a főváros környékén 32-33 fok várható. A nagy meleg az egészséges szervezetet is megterheli, a kicsiknek, időseknek, a túlsúlyosaknak és a szívbetegeknek vagy magas vérnyomással élőknek még komolyabb megpróbáltatásokat okozhat a kánikula. Az Országos Katasztrófavédelem hasznos tanácsait betartva azonban elviselhetőbbé tehetjük a nagy meleget.

Amikor a hőmérő higanyszála tartósan 25-27 fok fölé kúszik, magunkon is észrevehetjük a meleg okozta kellemetlen tüneteket. Ilyenkor fáradtabbnak érezhetjük magunkat és a reflexidőnk is csökken. Ha a szervezet hűtésére nem figyelünk, hamar rosszullét, ájulás fenyegethet. Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, és akár még hőgutát is kaphatunk. Legyünk előrelátóak és tegyünk ellene!

Tegyük az otthonunkat hűvös menedékké

Éjszaka szellőztessünk, nappal pedig engedjük le a redőnyöket, húzzuk be a sötétítő függönyöket.

A langyos, hűvös zuhany vagy fürdő nem csak jól esik, de a szervezetet is segít lehűteni. A hideg vizes borogatás a homlokra és a nyakra is jó szolgálatot tehet.

Kerüljük a napot

A bevásárlást, a megterhelő házimunkát, vagy éppen a befőzést igyekezzünk reggel a korai órákban, vagy este hat óra után végezni. Napközben az utcán könnyű nyári, az egész testünket fedő pamut vagy vászon ruhát viseljünk. Nagykarimájú szalmakalappal, és napszemüveggel további óvintézkedéseket tehetünk. A fényvédő használata a napfény káros sugaraitól és a leégés ellen is véd, ezért naponta többször is kenjük be magunkat magas faktorszámú krémmel.

Kellemesen hűsítőek lehetnek a párakapuk is, amelyekből kerületünkben több is megtalálható.

Vigyázzunk a kicsikre

A csecsemőket, kisgyermekeket mindig árnyékban, szellős helyen levegőztessük. A fokozott folyadékpótlásra a szoptatott babáknál is figyeljünk, babavízzel kínáljuk őket két etetés között.

Sose hagyjunk gyermeket vagy házi kedvencet zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert hőség idején pár perc alatt is 50-60 °C-ra fel tud melegedni az autó belseje.

Fokozzuk a folyadékbevitelt

A meleg hatására többet izzadunk, ezáltal a szervezetünknek is nagyobb a víz- és só vesztesége. Igyekezzünk megfelelő ásványianyag tartalommal rendelkező folyadékot fogyasztani, amivel a nátrium-, kálium-, kalcium- és magnézium veszteséget is tudjuk pótolni.

Ne induljunk el otthonról víz nélkül, és igyekezzünk kerülni a cukros üdítőket, az alkohol- és koffein tartalmú italokat.

Térképes applikáció segít ingyenes ivóvízhez jutni

Egy új országos, térképes applikációnak köszönhetően, könnyedén megtalálhatjuk a közelünkben fellelhető Magyarország köz- és ivókútjait, ivócsapként használható tűzcsapjait, és azon vedéglátóipari egységek listáját, ahol ingyen tölthetünk vizet.

A szerkesztőségben mi is letöltöttük, és örömmel konstatáltuk, hogy kerületünkben is szép számmal van ingyenes vízivási lehetőség. Az okos alkalmazást Közkutak néven találjuk telefonunk áruházában.

Együnk könnyű ételeket

Szervezetünk a meleg elleni harcban rengeteg energiát használ fel, a zsíros, nehéz ételek emésztésével plusz terheket rovunk magunkra. Igyekezzünk sok zöld salátát, főzelékfélét fogyasztani.

A folyadékpótlást reggel turmixszal, ebédnél könnyű levesekkel segíthetjük. Fagylaltozásnál a savanykás, gyümölcsös sorbet fagyikat részesítsük előnyben.

Strandolásnál is legyünk észnél

A kánikula a vízparton elviselhetőbb, jólesik megmártózni a hűvös vízben. Azonban legyünk ilyenkor is körültekintőek.

Felhevült testtel ne menjünk hirtelen a vízbe, és étkezés után is előbb pihenjünk árnyékban, utána jöhet a pancsolás. Alkoholos állapotban is tartózkodjuk a fürdéstől, aki pedig nem tud úszni, vagy bizonytalan úszó, még felfújható eszközzel is kerülje a mély vizet. 

Forrás: jozsefvaros.hu

A Budapest rovat további hírei

Palik László három évad és 303 epizód után búcsúzik az Exatlon Hungarytől és a TV2-től.
Történelmi pillanatokat élünk, mert ezekben a napokban hallottunk először zenét a Magyar Zene Háza már befejezett nagyteremében, az eredmény pedig minden várakozásomat felülmúlta – mondta Batta...
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni orrspray, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat.
Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a válogatott három versenyzőjének van esélye döntőbe jutni a sportág 50. világbajnokságán, amit hétfőtől vasárnapig rendeznek Kitakjúsúban,...
Sok a tévhit a magyarok körében a házastársakra és az élettársakra vonatkozó öröklési szabályokkal kapcsolatban. Az emberek alig egyharmada tudja csak például, hogy nem feltétlenül örököl mindent a...
Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.
Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
A V4-ek és Szlovénia polgárai szerint a digitális fizetési lehetőségek segítették a járvány elleni védekezést: a régió lakosságának 83 százaléka örül a készpénzmentes fizetési lehetőségek...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozásáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-,...
Árprésben a malomipar: a növekvő energiaárak és a bérköltségek emelkedése miatt októberben már szinte biztos a sütőipari áremelés, januárban pedig a liszt is drágulhat.

A címlapról

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a...
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech