Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

„Az emberek nem azért gondolnak az öngyilkosságra, mert meg akarnak halni, hanem azért, mert nem látják, hogyan lehetne másképp élni” – mondta a Heteknek a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke, aki nemzeti összefogást sürget a megelőzés érdekében. Kimutatható, hogy a segítségnyújtásnak még a látványa is jót tesz az immunrendszerünknek, nemhogy a megcselekvése, ráadásul az életmentéshez olykor elég egy hétköznapi csevegés is.

„A hazai öngyilkossági ráta ismét változik, ezért szükségesnek tartjuk egy nemzeti öngyilkosság-megelőzési program mielőbbi kidolgozását, amiben kiemelt szerep jut a médiának is. Az öngyilkosság okai nagyon összetettek, így sokrétű összefogásra van szükség a megelőzéshez” – mondta el a Heteknek Szabóné dr. Kállai Klára, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke. Tavaly vezették be Magyarországon az új egységes európai 116-123-as ingyenes hívószámot, s az adatok azt mutatják, hogy míg 2011-ben a befutó hívásokból 430 körüli volt a krízishívások száma, addig a vészhívásoké idén szeptember 1-jéig már 13 ezer fölé emelkedett. A szám megugrása részben a helyzet tényleges romlásával, részben a segélyvonal ismertebbé válásával áll összefüggésben.

Az elnök asszony kiemeli: 2008 óta észrevehetően fölerősödött az egzisztenciális félelem, ami erősen kihat az emberek életének egyéb területeire is, de ennél is rombolóbb tényező a perspektívátlanság és reménytelenségérzés, ami Magyarországon különösen jellemző. „Az elmúlt években Európa-szerte enyhe emelkedésnek indult az öngyilkosságok száma. A válság vége beláthatatlan, ezért mindenhol nagyobb hangsúly került a fokozott megelőzésre, a védőfaktorok erősítésére, a megfelelő küzdési stratégiák kialakítására, a pozitív gondolkodásra” – teszi hozzá a szakember.

A szövetség által szervezett konferencián elhangzott: a nyolcvanas évekbeli tetőzés óta felére esett vissza a hazai befejezett öngyilkosságok száma, de ha sürgősen nem teszünk ellene, akkor az ismét emelkedő tendenciával hamar visszakerülhetünk a 30 évvel ezelőtti helyzetbe. Tavaly mintegy 2400-an vetettek véget életüknek, a kísérletek számát pedig ennek tízszeresére teszik. A férfiak kiemelten veszélyeztetettek, már csak azért is, mert a nők könnyebben kérnek segítséget problémás helyzetekben.

„Az emberek nem azért gondolnak az öngyilkosságra, mert meg akarnak halni, hanem azért, mert nem látják, hogyan lehetne másképp élni. Ez krízishelyzet, amikor az egyén megszokott megoldó eszközei nem működnek. A telefonszolgálatok révén van kivel átbeszélni a helyzetüket, kiutat keresni belőle, ráadásul mindezt név nélkül, ami különösen a férfiaknak jelent segítséget” – mondja az elnök asszony, hozzátéve, hogy a segélyszolgálatosok feladata lehet eldönteni, adott esetben kell-e szakorvosi kezelés, bár erre nehezen vállalkoznak az emberek az előítéletek miatt: a lélek betegségeit még ma is sokan a bolondsággal azonosítják. Holott a civilizációs ártalmak, különösen a túlzott stressz egyre tömegesebb depressziót idéz elő, amint arra Rihmer Zoltán pszichiáter is állandóan figyelmeztet.

Az öngyilkosság egy rendkívül mintakövető magatartás, ezért a megelőzésben óriási szerepe van a médiának – hangsúlyozza Szabóné. Ez nemcsak a segélyhívószámok népszerűsítésére vonatkozik, hanem az öngyilkossági esetek bemutatására is, ami nagyon könnyen példaadóvá válik mások számára. A „szomorú vasárnapok” helyett sokkal inkább a megelőzésre, a pozitív példákra kellene fókuszálni. A média hangsúlyváltása bizonyítottan hatékony: Ausztriában a híradások diszkrétebbé válása nyomán tartósan 70 százalékkal szorult vissza a bécsi metróban elkövetett, „népszerű” öngyilkosságok száma. Egy családon belül az öngyilkosság 25-szörösére emeli a rokonok, sőt a leszármazottak esetében is az öngyilkosság kockázatát, és ugyanez a helyzet a tágabb közösségekkel is. Ha a nemzet hősei, fontos alakjai (Zrínyi, Széchenyi, Teleki, József Attila, Latinovits stb.) öngyilkosok lettek, ez erős mintaként marad meg a köztudatban.

{xtypo_quote}Az öngyilkosok 70 százaléka ad le valamilyen vészjelzést a halála előtt a környezete számára: az érintettek rendszerint 2-3 héttel az öngyilkosság előtt megjelennek a háziorvosnál, többnyire valamilyen fizikai panasszal. {/xtypo_quote}

Goethe Az ifjú Werther szenvedései című könyve volt az első olyan ábrázolása az öngyilkosságnak, amelyet több országban ártalmasnak minősítettek és be is tiltottak, mert a főhőshöz hasonlóan szerelmi csalódást és reménytelenséget megélő fiatal férfiak egész sora vetett véget önkezével életének, miután elolvasták Goethe művét – írja a média felelősségével kapcsolatban Buda Béla pszichiáter.

Az öngyilkosok 70 százaléka ad le valamilyen vészjelzést a halála előtt a környezete számára: az érintettek rendszerint 2-3 héttel az öngyilkosság előtt megjelennek a háziorvosnál, többnyire valamilyen fizikai panasszal. Általában az orvosoknak is nehéz a panaszok hátterét feltérképezni, ezért most készül számukra egy depressziószűrést célzó program, ami lényegében egy pár perces kérdőíves teszt. Ezáltal gyorsan kiszűrhető, hogy kikre kell fokozottabban odafigyelni. „Az öngyilkosság előszobája a depresszió. Nem feltétlenül kell pszichiátria, az illető állapotától függ, merre kell őt továbbirányítani. Néha az is elég, ha a háziorvosa vagy a szomszédja meghallgatja, a hangsúly a társas kapcsolatokon van. Volt olyan segélyhívó, aki elmondta, hogy egy kutyasétáltató hölggyel való diskurálás mentette meg az életét, pedig általános dolgokról volt szó, nem is a problémájáról. Gyakran nem is gondolnánk, amikor az utcán szóba elegyedünk valakivel, hogy ezzel életet menthetünk” – figyelmeztet Szabóné.

{xtypo_quote}A felismerés, megelőzés különösen nehéz egy olyan társadalomban, ahol általánosan jellemző a nyomott kedélyállapot.{/xtypo_quote}

A felismerés, megelőzés különösen nehéz egy olyan társadalomban, ahol általánosan jellemző a nyomott kedélyállapot, az orvosok pedig kiemelten veszélyeztetettek depresszió és öngyilkosság szempontjából. Mindazonáltal az árulkodó jelek még magyar viszonylatban is feltűnőek: ilyen a gondolkodás és magatartás beszűkülése, az elszigetelődés, amikor csak a maga problémája körül forog az illető, és nem is konzultál róla másokkal, amikor az agressziót önmaga ellen irányítja azáltal, hogy mindenért önmagát okolja. Az elnök kérdésünkre elismerte: ahhoz képest, hogy mennyire jellemző nálunk a depresszió, egészen jó öngyilkossági mutatóink vannak nemzetközi viszonylatban. A megelőzés terén a legerősebb védőfaktornak a társas támogatottságot és a gyakorló vallásosságot tartják.

A szakember szerint az, ha egy vallásos ember jut el az öngyilkosság gondolatáig, az egyik legnehezebb feladatot jelenti a segítők számára. A társas támogatottság nem kizárólag családot jelent, viszont a harmonikusan működő család elsődleges védőfaktor lehet. Az emberi kapcsolatok születésünktől halálunkig fontosak az életben maradáshoz: kimutatható, hogy a segítségnyújtásnak még a látványa is jót tesz az immunrendszerünknek, nemhogy annak megcselekvése.

Az ingyenes számot tavaly több mint 22 400-an hívták. Korábban a negyvenes férfiak és ötvenes nők halmozott megjelenése volt jellemző, de a segélyhívószám széles körű kiterjesztése révén nagyon sok fiatal és idősebb ember is telefonál, ami az egymásra való odafigyelés növekvő hiányát mutatja. Földrajzilag olyan a megoszlás, mintha egy vonalzót illesztenénk Magyarország térképére: Baranya és Szabolcs-Szatmár megye mentén az országhatár után is folytatódik egy olyan sáv, amelytől jobbra markánsan nagyobb a depresszió, a mentális betegségek és az öngyilkosságok előfordulása, mint balra, és ez nagyon régóta így van. A hazai öngyilkossági statisztika élén mindig Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megye áll. Naponta hat-hét személy hal meg öngyilkosságban Magyarországon, míg közúti balesetben két-három.

{xtypo_quote}A befejezett öngyilkosságok hátterében 90 százalékban kezeletlen pszichiátriai betegség áll: 70 százalékban a depresszió a felelős, továbbá az alkoholizmus, olykor a skizofrénia.{/xtypo_quote}

A befejezett öngyilkosságok hátterében 90 százalékban valamilyen kezeletlen pszichiátriai betegség áll: 70 százalékban a depresszió a felelős, továbbá az alkoholizmus, olykor a skizofrénia. Veszélyeztető faktor, ha az illető férfi, egyedül él, több kísérlete volt már, valamint különösen érintettek az időskorúak. Rihmer Zoltán szerint az öngyilkosság az esetek túlnyomó részében előre jelezhető lenne, a magas öngyilkossági ráta mindig utal a kezeletlen pszichiátriai betegek magas számára is. Ennek oka egyrészt, hogy még mindig kevesen tudják, hogy a depresszió jól szűrhető, és eredményesen gyógyítható. Másrészt az is tény, hogy a pszichiátriai ellátás feltételei sokat romlottak az elmúlt évtizedben: Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója a minapi konferencián is utalt arra, hogy az öngyilkosságok számának újbóli emelkedése 2007-ben indult meg, amikor „a pszichiátria padlóra került”, bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, és a járóbeteg-ellátás finanszírozását is csökkentették. Jelenleg a pszichiátriai gondozóintézetek látják el a rászorulókat, főként a krónikus skizofrén és pszichiátriai betegeket. (Forrás: Hetek, Makki Marie-Rose)

A Budapest rovat további hírei

Újra lesz gyerekemelés szombaton országszerte - közölte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pénteken az MTI-vel.
Több mint ezer program várja péntektől vasárnapig az érdeklődőket a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton országszerte és a határon túl.
Bő egy hónap maradt az idei nyári időszámításból, október végén, ezúttal éppen 31-én hajnalban szokás szerint egy órával vissza kell majd forgatnunk az óramutatókat - írja a G7, amely szerint ennek...
Áradás, szárazság, hőség: világszerte súlyosan érintették a klímaváltozás miatti időjárási szélsőségek a durumbúza-ültetvényeket, ami miatt a tészták ára is jócskán megemelkedhet.
Elindul az őszi nosztalgiaszezon a Duna-parti villamosvonalon: az érdeklődők október 25. és október 31. között minden hétvégén igénybe vehetik a 2-es villamos vonalán közlekedő...
A Volánbusznál folyamatosan emelkedő bérekkel, javuló munkakörülményekkel számolhatnak a dolgozók, az elmúlt öt évben több mint 50 százalékos keresetnövekedés valósult meg, 2022-ben pedig átlagosan...
Új magánkórházat nyitott a fővárosban a Doktor24 Medicina Zrt., a csaknem 3 milliárd forintos beruházással elkészült Multiklinika háromezer négyzetméteren nyújt járó- és fekvőbeteg-ellátást -...
Két éremmel zártak a magyar fitnesz-versenyzők a Sevillában rendezett Arnold Classicon.
Természetfotó-kiállítás az Erzsébet téren
Egy brit fogyasztói szervezet letesztelte, hogy mennyire igazodik az egyes autók fogyasztása a hivatalos számaikhoz. Mint kiderült, vannak olyan modellek, amelyek ötödével több üzemanyagot...

A címlapról

Futóverseny miatt forgalmi korlátozások lesznek vasárnap Budapesten,...
Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a...
A szervezők összesítése szerint a kapcsolódó rendezvényekkel együtt...
Két éremmel zártak a magyar fitnesz-versenyzők a Sevillában...
A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása...
Sokat olvashatjuk, hogy a dohányzás káros az egészségre, tüdőrákot,...

Könyvajánló

Egy könyv, amellyel a valóság elől a varázsvilágba menekülhetünk. Szilágyi Heléna még egyetemista volt, amikor elkezdte írni most megjelent regényét. A pszichológusként dolgozó nő egy olyan fantasy-t akart írni, ami már az emberek utáni életet mutatja be. Így született meg a Diabolika, ami szeptembertől kapható a könyvesboltokban. Az égiek megelégelték a halandók önpusztítását, ezért egyességet kötöttek Luciferrel. A Menny kapuja bezárul, így az uralkodás a Fényhozó gyermekeire marad, a bolygót pedig démonok meg varázslények tömege lepi el kipusztítva az emberiséget. Diabolika halhatatlan lakói veszélyesek, törvényei kegyetlenek. Aki egyetlen egy szabályt is megszeg, annak a napjai meg vannak számlálva... Nincs jó oldal, csak a rossz „Szerettem volna valami univerzálisabbat létrehozni, így született meg, hosszú évek munkájaként ez a könyv. Már gyerekként is imádtam írni, szerettem a manga, anime világot, megfogott ez a keleti vonal. Egy olyan fantasy volt a fejemben, ami már túl mutat az emberek világán” - meséli az izgalmas regényről Szilágyi Heléna. Diabolikát, mert ez lett a Föld jövőbeli neve, a démonok uralják. Az emberi gyarlóság, a rosszindulat már kiirtotta önmagát, nem tudta tovább fenntartani magát, így a démonoké lett a világ. „Ám nincs jó választás, mert a démonok mellett más természetfeletti meselények is élnek itt, akik szintén próbálnak fellázadni, de ők sem jobbak. Nincs jó oldal, csak a rossz” – teszi hozzá a szerző. „Szükségem van egy másik világra, ahova elvonulhatok” „Nekem a fantasy és a varázsbirodalom azt jelenti, hogy el tudok szakadni a valóságtól. Sokszor kell is, mivel pszichológusként dolgozom, és nagyon sok olyan történéssel találkozom, amit nehéz feldolgozni. Ilyenkor jól esik kicsit kiszakadni ebből a világból. Az írás számomra a kikapcsolódást jelenti, szükségem van rá, hogy funkcionálni tudjak a mindennapokban.” Heléna a regényt úgy építette fel, hogy minden fejezet nyitva hagy egy-egy kérdést, a történetet pedig több karakter szemszögéből is láthatjuk. A Diabolikában van fájdalom, titok, de még szerelem is. „2016-ban fejeztem be a regényt, aztán részt vettem egy írókurzuson, ahol átírtam, megszerkesztettük, és úgy alakítottam, hogy egy lezárt történet legyen. Törekedtem a hitelességre, így több mindennek utána néztem. A démonok, vámpírok neveinek, jelentésüknek, de még a Bibliai utalásoknak is” – mesélte a szerző, aki maga tervezte a könyv borítóját és a benne található illusztrációkat is.
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa, Sándor P Váci: An English Dimension - The diaries of the Hungarian Count István Széchenyi 1832-1834 című könyve. „Anglia egy másik bolygón van, mint Ausztria-Magyarország: Isten kevesebb fényt adott neki, de nagyobb akaraterőt” – írta naplóbejegyzésében gróf Széchenyi István. Öt alkalommal járt a csodált Angliában, és németül készített feljegyzéseket minden látogatásáról. A magyar származású brit építész, Váci P. Sándor angol nyelvű könyve a gróf 1832. és 1834. évi utazásai során szerzett benyomásait összegzi. Széchenyi követendő példaként állította a hazai nemesség elé az Angliában tapasztaltakat. A könyv a mai angol olvasók számára valódi kuriózum lehet, hiszen megmutatja, miként látta hazájukat egy közép-európai művelt arisztokrata, aki az Angliában látottakat meghonosítva , többek között a Lánchíd megépíttetése révénvált a legnagyobb magyarrá.
Amikor egy zenész könyvet ír, akkor mindenre fel kell készülni, akár még arra is, hogy egy szép nap becsenget a Terrorelhárítási Központ (TEK) és számonkéri, hogy mit csinál. Megjelent Vik Flames A Mocsár Trilógia című könyve, ami bár nem a zenéről szól, de egy olyan világot mutat be, aminek nagyon is sok köze van a muzsikához. És még veszélyes is. Füle Viktor, művésznevén Vik Flames alapvetően zenésznek tartja magát és nem írónak. Imádja az 50-es évek rock and roll-ját, a rockabilly-t, de egy ideje country zenét játszik. „Zeneszerző, dalszövegíró, zenekarvezető vagyok, a zene az, ami meghatározza az életemet, az érdeklődési körömet. Annyira elmerültem már ebben a világban, hogy úgy gondoltam, miért ne írhatnék erről egy könyvet. A Mocsár Trilóga az USA déli államaiban játszódik, ott, ahol ezek a számomra kedves zenék is születnek. A könyvvel azoknak az életét akartam kicsit megmutatni, akik ebben a zenei közegben léteznek, viszont mindezt egy kalandregény formájába öntöttem” – mesélte Füle Viktor. Troy azon kapja magát, hogy a túlélésért küzd A történet szerint Troy, a huszonhét éves seattle-i fiú eddigi életét a kanapén ülve töltötte, videojátékok és pizzásdobozok társaságában. Egy napon furcsa küldeményt kap, majd Las Vegas-ba utazik magyar származású barátnőjével, ahol a show részeként a fiút felhívják a színpadra, hogy lépjen be a kellékdobozba. Mikor magához tér, azonban egy teljesen idegen helyen találja magát, egyedül, ezer mérföldekre onnan, ahol addig volt. De mi történt? Troy azon kapja magát, hogy a túlélésért küzd, miközben egy egész világot érintő katasztrófa kialakulásának középpontjába kerül... „A barátaim szerint a főhős egy kicsit én vagyok, és valóban van hasonlóság. Ez a kissé életképtelen srác, akit addig csak a semmittevés érdekelt, belecsöppen egy olyan szituációba, ahol nagyon gyorsan fel kell nőnie. Túlélő szakemberré kell válnia, ez adja a történet alapját” – árulta el a szerző. Olvasás közben egy filmben érezzük magunkat A Mocsár Trilógia három regényt tartalmaz, de a három rész együtt tesz ki egy könyvet. Vik Flames elárulta, hogy bár a regényt három hónap alatt megírta, a kutatómunka sokkal több időt vett igénybe. „Olyan alapos háttérmunkát akartam végezni, hogy ha megemlítek egy kávézót a könyvben, és arra valaki rákeres az interneten, akkor az valóban abban a városban, abban az utcában legyen. De attól is féltem egy kicsit, hogy a kutatásom során egyszer csak becsenget a TEK, mert annyit olvastam az atombombáról, annak felépítéséről, hatósugaráról, hogy már féltem, gyanús leszek” – mesélte nevetve Viktor, akinek a fejében már most ott van a folytatás. „Bár lezártam a történetet, de rengeteg ötlet van még a fejemben. Ezt a regényt nagyon pörgősre terveztem. Kicsit olyan, miközben olvassa az ember, mintha egy sorozatot nézne a tévében. Hosszú tájleírások helyett inkább nagy csavarok vannak benne, ráadásul nem is egy. Ez egy klasszikus kalandregény lett, mindenkinek kellemes szórakozást nyújthat. Nem a jövőről szól, hanem egy teljesen elképzelhető világképet ad.” Igazi rejtvény a könyvben A szerző azt is elárulta, hogy egy játékot is elrejtett a műben. „Az egyik szereplő elrejtett valamit, valahova, és én tényleg eldugtam ezt a tárgyat itt, Magyarországon. Ezzel egy kis kincskeresésre invitálom az olvasót, főleg azokat, akik szeretik a kódfejtős játékokat. A Facebook-oldalamon ( https://www. facebook.com/vikflamesofficial ) hirdetem majd meg, és aki megtalálja az elrejtett kincset annak nyeremény lesz a jutalma.”

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.
Közismert, hogy Karácsony Gergely korábban bejelentette: nem akar miniszterelnök-jelölt lenni.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára, hiszen a kedvezményes flottaméretkvóta erejéig még a tavalyi árszinten szerezhetik be a villamos energiát. A nonprofit szférában tevékenykedő intézményeknek érdemes megragadni a Servitor energiaflottához történő csatlakozás lehetőségét, mivel a nem lakossági villamos energia ára az elmúlt években folyamatosan nőtt, így várhatóan a jövőben is folytatódni fog ez a tendencia. A Servitor Nonprofit flottában – a mostani lehetőség keretein belül – a csatlakozni kívánó nonprofit intézmények még a tavalyi árszinten szerezhetik be a jövő évre szükséges energiát sőt, emellett további szolgáltatásokat is felajánlanak a jelentkezőknek: díjmentesen felülvizsgálják a jelenlegi áramszolgáltatási szerződéseket, megtakarítási lehetőség esetén lebonyolítják a kereskedőváltás folyamatát, a jövőbeni együttműködés során hatékony érdekérvényesítést és kiemelt minőségű ügyfélszolgálatot biztosítanak. A Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. több mint 10 éve tevékenykedik a nonprofit szférában azzal a céllal, hogy ügyfelei számára megtakarításokat érjen el, és mentesítse őket az ügyintézés terhe alól. Partnereik jelentős része a szociális szférához tartozik; nagyrészt idősotthonok és fogyatékkal élők ellátását biztosító intézmények. Tevékenységüket nonprofit módon, az energiaszolgáltatóktól teljesen független szakértőként végzik. Az energia@servitor.hu címen várják azok megkeresését, akik élni kívánnak a lehetőséggel. További részletek: www.servitor.hu
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech