Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze Fiala Jánosnak a Spirit FM-en futó Keljfel Jancsi! műsorban arról beszélt, hogy az egyházak hogyan tudnak felelősségteljesen viselkedni és cselekdeni a koronavírus idején.Németh Sándor: Az egyházak nem rombolhatják a közegészséget

Semjén Zsolt azt írta, hogy az állam nem ír elő semmit az egyházaknak a szentmisék vagy istentiszteletek tartása kapcsán, a száznál több fős rendezvények esetén azt javasolják, hogy több alkalmat tartsanak, de kötelezni nem kötelezik őket.

Ennek kapcsán Németh Sándor elmondta, hogy jóval Gulyás Gergely szerdai bejelentése előtt, körülbelül 2,5 hete tervezik azt, hogy hogyan tudják átalakítani a közösség hitéletét akkor, ha Magyarországra is betör a járvány. Ezért nem érte nem érte váratlanul őket a veszélyhelyzet kihirdetése.

A 100 fős limit gyakorlatilag minden rendezvényüket érinti, mert a Hit Gyülekezetének az istentiszteletein több ezren vesznek részt hétről hétre. A számosság okán is nagyon érintett a gyülekezetet: nagyon sok a fiatal és az idős is, ez összetételében is sebezhetővé teszi a közösséget. Ezenkívül a gyülekezet nemzetközileg is elismert ébredési központ, nagyon sok külföldi vendég is megfordul hétről hétre náluk. Ebből a szempontból is át kellett gondolni az egész működésüket.

A Semjén Zsolt nyilatkozata kapcsán Németh Sándor azt mondta, hogy ez a kijelentés a felelősséget az egyházvezetők kezébe adta. Fiala azon kérdésére, hogy az állam és az egyház szétválasztásból ez evidens döntésnek számít-e, Németh azt mondta, hogy igen, mert a törvények, és a különböző nemzetközi egyezmények is szabályozzák az állam és egyház viszonyát, biztosítva az egyházak autonómiáját. A katolikus egyháznál nemzetközi rendszerről van szó, a végső döntés a Vatikánnál van, ezzel szemben a Hit Gyülekezete nemzeti egyháznak számít, a központja Magyarországon van, a felelősség az övék.

Németh úgy értelmezte, hogy minden felelősség (morális, jogi) az egyházaké, miközben a nyilatkozat az egyházak szabadásgát hangoztatja, de hangsúlyozta, hogy ezzel a szabadsággal az egyházaknak felelőséggel kell bánniuk. A közegészséget az egyházak nem rombolhatják, védeniük, erősíteniük kell- mondta a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

A rendszeres misejárók idős emberek- ezzel magyarázta, hogy Olaszországban olyan szintre jutott a járvány, hogy muszáj volt bezárni a templomokat.

Németh elmondta, hogy fenntartják azt a lehetőséget, hogy 100 fő alatti összejöveteleket tartsanak és rögzítsenek, ezeket online is meg fogják osztani, illetve vannak olyan istentiszteletek, amik a Vidám Vasárnap műsorában nem mentek le, továbbá a Vidám Vasárnap Klubot is sugározni fogják. Az ATV Spiriten elindul egy új műsor, Hit és az élet címmel, ezzel is segíteni akarják a hívőket. 

Arra a felvetésre, amely szerint a közmédiában több istentiszteletet és szentmisét is sugározni fognak a következő hetekben, Németh Sándor elmondta, hogy ez őket nem érinti, a közmédia kapuja be van zárva a Hit Gyülekezete előtt.

A Budapest rovat további hírei

2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével eddigi legnagyszabásúbb, négy estén át...
A BKV eddig már jól bevált hagyományait követve – egy élőzenei koncertnek helyet adva – ismét zenével kedveskedik az M4 utasainak.
Emlékeink 65 címmel készül jubileumi gálaműsorra a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Táncszínházban május 18-án, ahol meglepetés vendégekkel idézik meg az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb pillanatait.
A levegőminőség mérése egyre fontosabb környezetvédelmi kérdés a világ nagyvárosaiban, és nincs ez másként Budapesten sem.
Közel 100 előadóval és több mint 1000 résztvevővel, idén immár hetedik alkalommal rendezik meg május 11-12-én Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítást.
Az intimlézerről mára sokan tudják, hogy megoldás az inkontinencia és a kellemetlen hüvelyszárazság kezelésére, de arról kevesebbet hallani, hogy esztétikai okokból is választják a nők ezt a...
Az ünnepélyes eredményhirdetést pénteken délelőtt tartották a Főpolgármesteri Hivatal udvarán.
Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: egész Európában nőnek az árak, amelynek elsődleges oka a háború, és amíg a háború nem ér véget, addig az árak emelkednek.
Az alábbi cikk az eseménymenedzser oldalán jelent meg.
Magyarország európai uniós csatlakozásának 18. évfordulója alkalmából ismét különleges, ingyenes, 18 kilométeres futás lesz Budapesten május 8-án.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech