Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Hétfőtől a katonák is segítik a rendőrök munkáját a közterületeken, részt vesznek a közrend, köznyugalom, közbiztonság fenntartásában - erről a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt hétfőn Budapesten, a Jászai Mari téren tartott sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd azt mondta: a katonák részt vesznek veszélyhelyzeti szabályok, valamint a kijárási tilalom szabályainak ellenőrzésében, továbbá az egészségügy működőképességét is segítik.

    A magyar honvédség minden képességével és eszközével rendelkezésére áll a magyar embereknek, hogy az ország működőképességét és biztonságát, békéjét fenn tudjuk tartani - fogalmazott az államtitkár.
    Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány első szakaszában egyértelműen megmutatta az ország, hogyan kell összefogni. Az, hogy az ország "meg tudta nyerni az első félidőt", az emberek fegyelmezettségének, az időben bevezetett kormányzati rendszabályok hatékonyságának, valamint az egészségügyben dolgozók áldozatos és kitartó munkájának volt köszönhető.
    Ez most is példa kell, hogy legyen, mert azt tapasztaljuk, hogy a járvány második hullámának lefolyása sokkal agresszívebb és kiterjedtebb egész Európában - mondta, rámutatva arra, hogy a nyugat-európai egészségügyben már tapasztalható, megteltek a kórházak és nincs elég kapacitása az egészségügynek.
    Az, hogy a magyar honvédség a második hullámban is részt vesz ezekben a feladatokban, annak az ismét kihirdetett veszélyhelyzet az alapja, amit a parlament 90 napra meghosszabbított.
    Az egészségügyben végzett katonai feladatokról szólva azt hangsúlyozta: célja az, hogy az egészségügyi dolgozókra, az egészségügyi rendszerre egyre nehezedő terheket csökkentsék. Amellett, hogy 51 kórházban továbbra is kórházparancsnoki feladatokat látnak el, 93 kórházban kezdik meg a munkát katonák. Szakmai felügyelet mellett dolgoznak és olyan segítséget nyújtanak, amihez nem kell egészségügyi szakképesítés, így elsősorban a betegirányításban, betegkísérésben, testhőmérséklet-méréssel történő beléptetésben, adminisztrációban, számítástechnikai, anyagmozgatási, raktározási feladatokban vesznek részt - sorolta.
    Hozzátette: kétszáz katona egyes kiemelt intézményekben őrzés-védelmi feladatokat lát el.

    Németh Szilárd felhívta a figyelmet a honvédség egyedülálló képességére, a fertőtlenítésre, és emlékeztetett: a járvány első szakaszában több mint ezer szociális intézményt, idősotthont fertőtlenítettek, az őszi szünetben 59 oktatási intézményben tették ugyanezt, a jövőben pedig, ha szükség lesz rá, kórházaknál is megteszik.
    A rendőrökkel közös járőrözésről szólva azt mondta: hétfőn 14 településen kezdik meg a közös szolgálatot, egyelőre 50 katona vesz ebben részt, de 700-ra fog nőni a számuk. Rámutatott: a katonák a déli határszakasznál is segítik a rendőrök munkáját.
    A közös járőrözést azzal indokolta, hogy a magyar állampolgárokkal szemben csak rendőrök jogosultak intézkedni. Emlékeztetett: az első hullám idején is volt ilyen közös járőrözés, ő személyesen is több városban tapasztalta, "az emberek megnyugvással vették tudomásul, hogy a katonák az utcán vannak fegyverrel", mert pontosan tudták, hogy ennek oka a közrend és a köznyugalom fenntartása.
    Külön felhívta a figyelmet az egyéni felelősségre: a kijárási korlátozás, a maszkviselés, a távolságtartás szabályainak betartására,

Forrás: koronavirus.gov.hu

A Budapest rovat további hírei

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni orrspray, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat.
Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a válogatott három versenyzőjének van esélye döntőbe jutni a sportág 50. világbajnokságán, amit hétfőtől vasárnapig rendeznek Kitakjúsúban,...
Sok a tévhit a magyarok körében a házastársakra és az élettársakra vonatkozó öröklési szabályokkal kapcsolatban. Az emberek alig egyharmada tudja csak például, hogy nem feltétlenül örököl mindent a...
Számos nemzetközi és magyar szerző részvételével, magyar és világirodalmi könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, Könyves Sétákkal és egyéb programokkal várja a közönséget az idén tízéves Margó...
Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.
Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
A szüreti időszak hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól Simon-Júdás napjáig.
A V4-ek és Szlovénia polgárai szerint a digitális fizetési lehetőségek segítették a járvány elleni védekezést: a régió lakosságának 83 százaléka örül a készpénzmentes fizetési lehetőségek...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozásáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-,...
Árprésben a malomipar: a növekvő energiaárak és a bérköltségek emelkedése miatt októberben már szinte biztos a sütőipari áremelés, januárban pedig a liszt is drágulhat.

A címlapról

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.
A brit Time Out magazin 27 ezer városlakó és helyi szakértők...

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech