Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Lakcímnyilvántartás

A lakcímnyilvántartás körébe a lakóhely- lakcím, illetve a tartózkodási hely-lakcím létesítése, változtatása, megszüntetése, megújítása, újbóli bejelentése tartozik. A törvény értelmében a polgároknak a lakóhely vagy tartózkodási hely változtatást 3 napon belül kell a helyi önkormányzatnál bejelenteniük. A lakcím bejelentési kötelezettség hatálya kiterjed a Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgárokra, valamint a bevándorolt és menekültként elismert személyekre. A lakcímbejelentés ténye, vagy annak hiánya a lakás használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet, illetve nem szüntet meg.

Tartalmi elemek:

  • lakóhely- lakcím: annak a lakásnak a címe, ahol a polgár él;
  • tartózkodási hely- lakcím: annak a lakásnak a címe, ahol a polgár - a lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik;

lakcím létesítése:

a lakóhely bejelentése akkor lakóhely-lakcím létesítése, ha a bejelentést megelőzően a polgárnak a nyilvántartásban érvényes lakóhelye nem volt (pl. bevándorló, letelepedett külföldi és EGT tartózkodási engedélyes nyilvántartásba-vétele kapcsán teljesített lakcímbejelentésnél);

lakcím változtatása:

korábbi érvényes lakóhelyről új lakóhelyre, korábbi érvényes tartózkodási helyről új tartózkodási helyre való költözésnél kell teljesíteni;

lakcím megszüntetése:

a lakcím új lakcím bejelentése nélkül szűnik meg, hajléktalanná válás;

tartózkodási hely megújítása:

a tartózkodási helyet a létesítéstől (vagy a legutóbbi megújítástól számított) öt éven belül meg kell újítani, ellenkező esetben a tartózkodási hely-lakcím a jogszabály erejénél fogva szűnik meg, melyről 1996. szeptember 01. napjától határozat sem születik;

három hónapon túli (ideiglenes) külföldön tartózkodás bejelentése:

csak a kiutazást és a visszaérkezést kell bejelenteni, egyéb adat, információ bejelentése nem szükséges. Az ideiglenes külföldön tartózkodás időtartama alatt a polgár Magyarországon élő, ideiglenesen külföldön tartózkodó személyként szerepel a nyilvántartásban. A vámszervek részére benyújtandó igazolást csak abban az esetben adhat ki a helyi nyilvántartás, ha a polgár a bejelentési kötelezettségének - a külföldre történő kiutazása előtt - eleget tett.

A Budapest rovat további hírei

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban...
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Napjainkban a házépítés rengeteg stresszel és bizonytalansággal jár, így egyre népszerűbb választás a generálkivitelezés Pest megye és az egész ország területén. Minek is köszönhető, hogy a...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Esős, rossz időjárási körülmények közt, a lakótelepi lakása ablakából vezette ki a hosszabbítót, amellyel a parkolóban álló autóját töltötte egy III. kerületi lakos.
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Ritkaság, hogy egy jazzt és progresszív rockot ötvöző anyag manapság ilyen szintű érdeklődést generáljon a fiatal generáció körében is.
Egy átlagos áruházi dolgozó havi bére akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja már Magyarországon belépés után, ami néhány év után akár a félmillió forintos határt is elérheti.
Legendás musical zeneszerzőkkel, színészekkel és egy dal ősbemutatójával várnak!

A címlapról

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech