Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Az állandó személyazonosító igazolvány kiadására irányuló eljárás kérelemre indul. A cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezett nagykorú polgár és a kiskorú részére a személyazonosító igazolványt a törvényes képviselő kérelmére kell kiadni.

Az állandó személyazonosító igazolvány kiadását a korábbi igazolvány érvényességi idejének lejártát megelőző, legfeljebb 60 napon belül lehet kérni.

Az állandó személyazonosító igazolvány kiadására irányuló eljárásban a kérelmező személyesen köteles megjelenni. A személyes megjelenési kötelezettség alól kivétel, aki a személyes megjelenésében egészségügyi okból akadályozott (a kérelmező helyett meghatalmazottja is eljárhat ha a kezelőorvos által kiállított igazolás szerint a kérelmező egészségi állapota miatt nem képes a hatóság előtt személyesen megjelenni) és a 12 éven aluli kérelmező, ezen esetekben a kérelemhez csatolni kell egy darab igazolványképet.

Az újszülött Magyarországon élő magyar állampolgár részére törvényes képviselője a személyazonosító igazolvány iránti kérelmet a szülészeti intézményben, kórházban terjesztheti elő, melyet a születés helye szerint illetékes anyakönyvvezető továbbít az okmányiroda részére.

Ha a kérelmező – a magyar állampolgár újszülött kivételével - érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal vagy a személyazonosságát igazoló más érvényes okmánnyal (útlevél, kártya formátumú jogosítvány) nem rendelkezik, a személyazonosító igazolvány iránti kérelméhez be kell mutatnia:

  • születési anyakönyvi kivonatát és a névviselés megállapítására alkalmas házassági anyakönyvi kivonatát,
  • a doktori cím viselésére jogosító okiratot,
  • külföldről hazatérő polgár esetében a magyar állampolgárságát igazoló érvényes állampolgársági bizonyítványát valamint a személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolványát,vagy érvényes magyar útlevelét, születési, házassági anyakönyvi kivonatát,
  • a bevándorolt jogállású személy esetében a bevándorlási engedélyt és a hiteles fordítású születési anyakönyvi kivonatot,
  • menekült jogállású személy esetében a menekültügyi hatóság határozatát valamint ezen hatóság aláírásával és bélyegzőjével a hátoldalon hitelesített 2 darab fényképet,
  • cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló kérelmező esetében a kérelemhez be kell mutatni a gondnokság alá helyezést tanúsító jogerős bírósági határozatot, a törvényes képviseletet igazoló jogerős gyámhatósági határozatot, valamint a törvényes képviselő személyazonosságát igazoló okmányt is.

Az okiratokat eredetiben vagy az eredetiről készített hiteles másolatban, külföldön kiállított okiratot hiteles magyar fordításban kell bemutatni. Magyar állampolgár külföldön történt születéséről, házasságkötéséről a hazai anyakönyvezés során kiállított anyakönyvi kivonatot, illetve annak hiteles másolatát kell bemutatni.

Ha a kérelmező érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik és az igazolvány adataiban változás következett be, az adatváltozást 8 napon belül be kell jelenteni és okiratokkal kell igazolni (pl. születési, házassági anyakönyvi kivonat, névváltoztatási okirat, mely anyakönyvezve van; doktori cím viselésére jogosító okirat.)

A személyazonosító igazolvány illetéke (avagy mennyibe kerül a személyi igazolvány?) 

Az állandó személyazonosító igazolvány illetéke 1500.- forint. Ha az eljárásban az állandó személyazonosító igazolvány - adategyeztetés vagy adatpontosítás szükségessége miatt - átmenetileg nem adható ki és ezért ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadása is szükséges, az eljárás illetéke 3000 forint.

Illetékmentes

  • a 14. életévét be nem töltött polgár személyazonosító igazolvány iránti kérelme, kivéve az elveszett, megsemmisült, megrongálódott okmány cseréje esetén,
  • a 70.életévét betöltött polgár személyazonosító igazolvány iránti kérelme, ha útlevéllel vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel nem rendelkezik.
  • Illetékmentes az okmány cseréje, ha a csere a hatóság téves bejegyzésén alapul vagy az okmány gyártáshibás.

A Budapest rovat további hírei

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban...
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Napjainkban a házépítés rengeteg stresszel és bizonytalansággal jár, így egyre népszerűbb választás a generálkivitelezés Pest megye és az egész ország területén. Minek is köszönhető, hogy a...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Esős, rossz időjárási körülmények közt, a lakótelepi lakása ablakából vezette ki a hosszabbítót, amellyel a parkolóban álló autóját töltötte egy III. kerületi lakos.
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Ritkaság, hogy egy jazzt és progresszív rockot ötvöző anyag manapság ilyen szintű érdeklődést generáljon a fiatal generáció körében is.
Egy átlagos áruházi dolgozó havi bére akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja már Magyarországon belépés után, ami néhány év után akár a félmillió forintos határt is elérheti.
Legendás musical zeneszerzőkkel, színészekkel és egy dal ősbemutatójával várnak!

A címlapról

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech