Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A beavatkozások gyorsasága, nagyságrendje és arányossága segítette a koronavírus-járvány miatti válság hatásos kezelését - mondta az innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában kedden.

Palkovics László éves bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elmúlt egy éve részben a vírussal kapcsolatos iparpolitikai ügyekkel, illetve a vírus hatásainak ellensúlyozásával telt.

    Kiemelte, hogy az ipari termelés volumene az áprilisi mélypont után visszapattant, szeptemberben már 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
    A kiskereskedelmi forgalom alakulásánál nem lát gondot a tárca, a tavalyi szinttel számol, továbbra is problémás viszont a helyzet a járvány által közvetlenül érintett szállodaiparban és vendéglátásban - fogalmazott.
    A miniszter hangsúlyozta, hogy az eddigi intézkedések eredményeképpen több mint 970 ezren kaptak munkaerőpiaci vagy -képzési támogatást.
A gazdaságvédelmi akcióterv első fázisa az azonnali reakciókat jelentette március-áprilisban, jelenleg zajlik a második fázis, és meghatározták a harmadik fázis elemeit; itt már abból indulnak ki, hogy a gazdaság működik - fejtette ki Palkovics László.
    Az elsődleges munkaerőpiac jól reagált; a közfoglalkoztatottak száma március óta alig emelkedett, november végén 94 ezer körül volt, bár az előirányzat felülről nyitott, akár 200 ezer ember közfoglalkoztatása is finanszírozható - jelezte.
    A munkaerőpiaci támogatásokról a miniszter a többi között elmondta: a támogatási programokkal 590 ezer álláshelyet védtek meg, 47 ezer új munkahely létrehozását támogatják, a regisztrált álláskeresők közül 112 ezren kaptak pénzbeli ellátást, a Diákhitel Plusz konstrukció keretében több mint 29 ezren igényeltek kedvezményes hitelt, az alapozó informatikai képzésre pedig csaknem 62 ezren jelentkeztek.
    A munkahelyvédelmi bértámogatásra kitérve ismertette: 207 ezer munkavállaló bérének kifizetéséhez 35 milliárd forintot kaptak a kérelmet benyújtó vállalatok. A miniszter értékelése szerint a program rendkívül sikeres volt, zárása után az ebben részt vevő munkavállalók kevesebb mint 2 százaléka változtatott munkahelyet.
    Szintén sikeresnek nevezte kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatását, mint mondta, folytatni fogják a programot. Kiemelte, több vállalat is úgy döntött ebben az időszakban, hogy Magyarországra hozza kutatás-fejlesztési tevékenységét.
    A gazdaságba áramló forrásokat összegezve elmondta: a gazdaságvédelmi akcióterv mintegy 9500 milliárd forintnyi különböző pénzügyi eszközt mozgósított a gazdaság finanszírozása érdekében, az erre az évre eső rész 6000 milliárd forint. Ebből csaknem 4000 milliárd forint már megjelent a gazdaságban, 1400 milliárdról támogatói döntés van, és még csaknem 700 milliárd forint kifizethető különböző formában a vállalkozásoknak.
    A beruházástámogatási programok keretében 917 milliárd forintot kaptak vállalatok, a támogatások eredményeképpen 1500 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a magyar gazdaságban.
    A kiemelt szakpolitikai ügyeket bemutatva Palkovics László elmondta: a kis- és közepes vállalkozásokat nagyobb mértékben támogatták a vírus megjelenésének időszakában, mint a nagyvállalatokat, a korábban kialakított és a kormány által tavaly év végén elfogadott

Forrás: koronavirus.gov.hu

A Budapest rovat további hírei

A közlekedési balesetek nagy része azért fordul elő, mert valaki hibázik, de az is nagyon gyakori, hogy a közlekedők egyszerűen nem tartják be a KRESZ-t, és ez okoz bajt.
Újra lesz gyerekemelés szombaton országszerte - közölte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pénteken az MTI-vel.
Több mint ezer program várja péntektől vasárnapig az érdeklődőket a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton országszerte és a határon túl.
Bő egy hónap maradt az idei nyári időszámításból, október végén, ezúttal éppen 31-én hajnalban szokás szerint egy órával vissza kell majd forgatnunk az óramutatókat - írja a G7, amely szerint ennek...
Áradás, szárazság, hőség: világszerte súlyosan érintették a klímaváltozás miatti időjárási szélsőségek a durumbúza-ültetvényeket, ami miatt a tészták ára is jócskán megemelkedhet.
Elindul az őszi nosztalgiaszezon a Duna-parti villamosvonalon: az érdeklődők október 25. és október 31. között minden hétvégén igénybe vehetik a 2-es villamos vonalán közlekedő...
A Volánbusznál folyamatosan emelkedő bérekkel, javuló munkakörülményekkel számolhatnak a dolgozók, az elmúlt öt évben több mint 50 százalékos keresetnövekedés valósult meg, 2022-ben pedig átlagosan...
Új magánkórházat nyitott a fővárosban a Doktor24 Medicina Zrt., a csaknem 3 milliárd forintos beruházással elkészült Multiklinika háromezer négyzetméteren nyújt járó- és fekvőbeteg-ellátást -...
Két éremmel zártak a magyar fitnesz-versenyzők a Sevillában rendezett Arnold Classicon.
Természetfotó-kiállítás az Erzsébet téren

A címlapról

A közlekedési balesetek nagy része azért fordul elő, mert valaki...
Futóverseny miatt forgalmi korlátozások lesznek vasárnap Budapesten,...
Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a...
A szervezők összesítése szerint a kapcsolódó rendezvényekkel együtt...
Két éremmel zártak a magyar fitnesz-versenyzők a Sevillában...
A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása...

Könyvajánló

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa, Sándor P Váci: An English Dimension - The diaries of the Hungarian Count István Széchenyi 1832-1834 című könyve.
Amikor egy zenész könyvet ír, akkor mindenre fel kell készülni, akár még arra is, hogy egy szép nap becsenget a Terrorelhárítási Központ.
Az új kötet a szerző 2018 és 2020 között született verseiből és fotóiból állt össze.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.
Közismert, hogy Karácsony Gergely korábban bejelentette: nem akar miniszterelnök-jelölt lenni.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára, hiszen a kedvezményes flottaméretkvóta erejéig még a tavalyi árszinten szerezhetik be a villamos energiát. A nonprofit szférában tevékenykedő intézményeknek érdemes megragadni a Servitor energiaflottához történő csatlakozás lehetőségét, mivel a nem lakossági villamos energia ára az elmúlt években folyamatosan nőtt, így várhatóan a jövőben is folytatódni fog ez a tendencia. A Servitor Nonprofit flottában – a mostani lehetőség keretein belül – a csatlakozni kívánó nonprofit intézmények még a tavalyi árszinten szerezhetik be a jövő évre szükséges energiát sőt, emellett további szolgáltatásokat is felajánlanak a jelentkezőknek: díjmentesen felülvizsgálják a jelenlegi áramszolgáltatási szerződéseket, megtakarítási lehetőség esetén lebonyolítják a kereskedőváltás folyamatát, a jövőbeni együttműködés során hatékony érdekérvényesítést és kiemelt minőségű ügyfélszolgálatot biztosítanak. A Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. több mint 10 éve tevékenykedik a nonprofit szférában azzal a céllal, hogy ügyfelei számára megtakarításokat érjen el, és mentesítse őket az ügyintézés terhe alól. Partnereik jelentős része a szociális szférához tartozik; nagyrészt idősotthonok és fogyatékkal élők ellátását biztosító intézmények. Tevékenységüket nonprofit módon, az energiaszolgáltatóktól teljesen független szakértőként végzik. Az energia@servitor.hu címen várják azok megkeresését, akik élni kívánnak a lehetőséggel. További részletek: www.servitor.hu
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech