Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A beavatkozások gyorsasága, nagyságrendje és arányossága segítette a koronavírus-járvány miatti válság hatásos kezelését - mondta az innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában kedden.

Palkovics László éves bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elmúlt egy éve részben a vírussal kapcsolatos iparpolitikai ügyekkel, illetve a vírus hatásainak ellensúlyozásával telt.

    Kiemelte, hogy az ipari termelés volumene az áprilisi mélypont után visszapattant, szeptemberben már 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
    A kiskereskedelmi forgalom alakulásánál nem lát gondot a tárca, a tavalyi szinttel számol, továbbra is problémás viszont a helyzet a járvány által közvetlenül érintett szállodaiparban és vendéglátásban - fogalmazott.
    A miniszter hangsúlyozta, hogy az eddigi intézkedések eredményeképpen több mint 970 ezren kaptak munkaerőpiaci vagy -képzési támogatást.
A gazdaságvédelmi akcióterv első fázisa az azonnali reakciókat jelentette március-áprilisban, jelenleg zajlik a második fázis, és meghatározták a harmadik fázis elemeit; itt már abból indulnak ki, hogy a gazdaság működik - fejtette ki Palkovics László.
    Az elsődleges munkaerőpiac jól reagált; a közfoglalkoztatottak száma március óta alig emelkedett, november végén 94 ezer körül volt, bár az előirányzat felülről nyitott, akár 200 ezer ember közfoglalkoztatása is finanszírozható - jelezte.
    A munkaerőpiaci támogatásokról a miniszter a többi között elmondta: a támogatási programokkal 590 ezer álláshelyet védtek meg, 47 ezer új munkahely létrehozását támogatják, a regisztrált álláskeresők közül 112 ezren kaptak pénzbeli ellátást, a Diákhitel Plusz konstrukció keretében több mint 29 ezren igényeltek kedvezményes hitelt, az alapozó informatikai képzésre pedig csaknem 62 ezren jelentkeztek.
    A munkahelyvédelmi bértámogatásra kitérve ismertette: 207 ezer munkavállaló bérének kifizetéséhez 35 milliárd forintot kaptak a kérelmet benyújtó vállalatok. A miniszter értékelése szerint a program rendkívül sikeres volt, zárása után az ebben részt vevő munkavállalók kevesebb mint 2 százaléka változtatott munkahelyet.
    Szintén sikeresnek nevezte kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatását, mint mondta, folytatni fogják a programot. Kiemelte, több vállalat is úgy döntött ebben az időszakban, hogy Magyarországra hozza kutatás-fejlesztési tevékenységét.
    A gazdaságba áramló forrásokat összegezve elmondta: a gazdaságvédelmi akcióterv mintegy 9500 milliárd forintnyi különböző pénzügyi eszközt mozgósított a gazdaság finanszírozása érdekében, az erre az évre eső rész 6000 milliárd forint. Ebből csaknem 4000 milliárd forint már megjelent a gazdaságban, 1400 milliárdról támogatói döntés van, és még csaknem 700 milliárd forint kifizethető különböző formában a vállalkozásoknak.
    A beruházástámogatási programok keretében 917 milliárd forintot kaptak vállalatok, a támogatások eredményeképpen 1500 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a magyar gazdaságban.
    A kiemelt szakpolitikai ügyeket bemutatva Palkovics László elmondta: a kis- és közepes vállalkozásokat nagyobb mértékben támogatták a vírus megjelenésének időszakában, mint a nagyvállalatokat, a korábban kialakított és a kormány által tavaly év végén elfogadott

Forrás: koronavirus.gov.hu

A Budapest rovat további hírei

Lassan, de biztosan csökken a különbség a férfi és női sportokból származó bevételek között. Bár még messze elmarad a férfi sportágak bevételétől, egyre nagyobb potenciál mutatkozik a női sportban a...
A lista élmezőnyében tisztán elektromos autók vannak, hátul pedig utcai terepjárók, nagy teljesítmény luxusautók és még egy klasszikus izomautó is felfért.
A koronavírus-járvány alatt legalább heti egy napot otthonról dolgozók 96 százaléka szívesen folytatná ezt a gyakorlatot a járvány után is - közölte a Reacty Digital szerdán, év eleji kutatási...
Harmadával kevesebb hulladékgyűjtő lesz a fővárosban január végére – tudta meg az InfoRádió a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. köztisztasági főigazgatójától.
Prokofjev és Csajkovszkij művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar online estjén csütörtökön Hontvári Gábor vezényletével, Alexander Ramm csellóművész közreműködésével.
A március elsejétől hatályos törvénymódosítás felszámolhatja a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, csökkentheti a munkavállalók kiszolgáltatottságát - hívta fel a figyelmet az Innovációs és...
A használt autó vásárlás még mindig a kalandos dolgok közé tartozik. Szerencsére a kaland elemek jó részét ki lehet szűrni, ha tudjuk a kiszemelt autó VIN számát.
Online beszélgetés- és előadássorozatot indít a MusicalNeked produkció. Az első előadás szerdán a musical történetének első időszakát mutatja be.
A cigi már ciki, de az újfajta dohánytermékek egyre népszerűbbek a fiatalok körében. A British American Tobacco nem bízta a véleltenre a terjeszkedést, elképesztő összeget költ reklámra.
Átfogó vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az alternatív fehérjeforrásokról, például a műhúsokról, étkezési rovarokról és szójakészítményekről, hogy kiderüljön,...

A címlapról

A Covid–19-fertőzés a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket sújtja...
Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén...
Családokat, házaspárokat keresünk Budapesten és maximum 40 km-es...
Az Országgyűlés döntése alapján 2018 óta ünnepeljük február 22-én a...
A COVID-19 járvány második hulláma Magyarországon jelenleg is zajlik...
Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat,...

Könyvajánló

Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal.
Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal.
Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán
Mindenki bűnös és ártatlan egyszerre Törteli Eszter új könyvében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Mi az Írópalánta Műhely? Az Írópalánta Műhely célja az örömszerző, kreatív írás népszerűsítése és a tehetséges írni szerető gyerekek felfedezése.
Újszülöttek segítése finn mintára. Mert minden gyermek egyenlő!
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására, a válogatás a 2021-es programba online zajlott.
72 éve már, hogy december 10-én az emberi jogok világnapját ünnepeljük.