Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Adatetikai ajánlást fogalmazott meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésre a Digitális Összefogás platform. A dokumentumban foglaltakat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is támogatja. Az ajánlás kiadásának okairól, valamint a részletekről Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese nyilatkozott a koronavirus.gov.hu-nak.

„A koronavírus-járvány és az amiatt kialakult gazdasági-társadalmi helyzet rámutatott, hogy mekkora szükség van a digitális képességeink erősítésére. Elég, ha csak a tantermen kívüli digitális oktatásra, vagy az élelmiszerüzletek és vendéglők, bisztrók online megrendelhető házhozszállítási szolgáltatásaira gondolunk” – fejtette ki Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára azt is elmondta, hogy bár a digitalizációnak sok praktikus és kényelmes előnye van, figyelemmel kell lennünk az esetleges veszélyekre is. „Az elektronikus szolgáltatások igénybevételekor sok adatot megosztunk magunkról, és egyáltalán nem mindegy, hogy ez kikhez jut el, miként gyűjtik, és a későbbiekben mi történik velük. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Digitális Jólét Program koordinálásával, a Digitális Összefogás keretében egy olyan adatetikai ajánlást fogalmazunk meg, amelyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is támogat” – jelentette be Schanda Tamás.

A miniszterhelyettes elmondta: a magyar emberek fegyelmezettségének, szabálykövető magatartásának, az egészségügyben dolgozók megfeszített munkájának, valamit a gyors és határozott, megfelelően szigorú kormányzati döntéseknek köszönhetően Magyarország megnyerte a koronavírussal szembeni első csatát. Azonban, tette hozzá, fel kell készülni arra, hogy második hulláma is lesz a vírusfertőzésnek. „Amíg nincs vakcina, számolnunk kell ezzel a veszéllyel” – szögezte le.

Schanda Tamás szerint a veszélyhelyzetben a hagyományos – akár gazdasági, akár magánéleti szuverenitással kapcsolatos – mérlegelés átmenetileg megváltozhatott, a felhasználók adatvédelmi tudatossági szintje csökkenhetett. „A második hullámra való felkészülés keretében ezért erre is figyelmet kell fordítanunk. Még fontosabbá válik a jogszerű, felelős és átlátható adatkezelés a szolgáltatók részéről is” – jelentette ki.

A Magyarországi 5G Koalíció (5GK), a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció), a Hírközlési Érdekegyeztetési Tanács (HÉT), az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért, az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér), valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) részvételével megvalósuló Digitális Összefogás ajánlása szerint „az tekinthető etikus és társadalmilag felelős adatkezelői és adatgazdasági magatartásnak, ha a távoktatási, távmunkavégzési, illetve egyéb digitális szolgáltatók külön hangsúlyt fektetnek az érintettek tájékoztatására, és a veszélyhelyzet elmúltával megerősítést kérnek a veszélyhelyzet alatt gyűjtött adatok érintettjeitől a további adatkezelés engedélyezésére vonatkozóan, összhangban a jogszerűség, célhoz kötöttség és az adattakarékosság elveivel”. Az ajánlás teljes szövege az alábbiakban olvasható.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A Budapest rovat további hírei

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni orrspray, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat.
Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a válogatott három versenyzőjének van esélye döntőbe jutni a sportág 50. világbajnokságán, amit hétfőtől vasárnapig rendeznek Kitakjúsúban,...
Sok a tévhit a magyarok körében a házastársakra és az élettársakra vonatkozó öröklési szabályokkal kapcsolatban. Az emberek alig egyharmada tudja csak például, hogy nem feltétlenül örököl mindent a...
Számos nemzetközi és magyar szerző részvételével, magyar és világirodalmi könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, Könyves Sétákkal és egyéb programokkal várja a közönséget az idén tízéves Margó...
Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.
Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
A szüreti időszak hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól Simon-Júdás napjáig.
A V4-ek és Szlovénia polgárai szerint a digitális fizetési lehetőségek segítették a járvány elleni védekezést: a régió lakosságának 83 százaléka örül a készpénzmentes fizetési lehetőségek...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozásáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-,...
Árprésben a malomipar: a növekvő energiaárak és a bérköltségek emelkedése miatt októberben már szinte biztos a sütőipari áremelés, januárban pedig a liszt is drágulhat.

A címlapról

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.
A brit Time Out magazin 27 ezer városlakó és helyi szakértők...

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech