Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint a magyar kormány világviszonylatban az elsők között hozott olyan intézkedéseket és rendeleteket, amelyek a járvány idején is biztosították az embereknek a sportolás lehetőségét - hangzott el a Testnevelési Egyetemen szerdán megtartott, A koronavírus hatásai az élsportra elnevezésű műhelykonferencián.

Az államtitkár szerint ez azért volt különösen fontos, mert a pandémiahelyzet megerősítette, hogy a sport a legfontosabb eszköz az egészség megőrzésére, ezért van szükség a mozgásgazdag életmód népszerűsítésére.
    Kiemelte, hogy "Magyarországon világviszonylatban talán a legkésőbb állt le és talán a leghamarabb indult újra a sportélet". Hozzátette, hogy a magyar élsportolók a szigorú intézkedések betartásával példát mutattak és hozzájárultak a járvány elleni sikeres védekezéshez.
    Az államtitkár beszélt arról is, hogy a digitalizációnak is egyre fontosabb szerep jut a sportban és üdvözölte azt az együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet a műhelykonferencia keretében írt alá Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, valamint Gál András Levente, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gondozta Digitális Jólét Program szakmai vezetője. Utóbbi bejelentette, hogy ősszel az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az ITM közös kidolgozásában a kormány elé kívánják terjeszteni a digitális sportstratégiát.


    Mocsai Lajos, a TE rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a szakemberek szerint a koronavírus járvány vissza fog térni, "így állandó veszélyezettségben vagyunk az újrafertőzöttséget illetően". "Ezért nagyon fontos, miként tudjuk fenntartani a magunk és a sportolók biztonságát, illetve melyik az a szűrési rendszer, amely egy 10-12 hetes felkészülés során validitást ad a fertőzöttség ellen" - fogalmazott Mocsai.
    Racza Zsolt, a TE tudományos rektorhelyettese előadásában ismertette, hogy kutatásuk keretében a veszélyzónáknak számító országokban edzőtáborozni járt, onnan március közepén hazatért 97 magyar élsportolót vizsgáltak meg PCR-teszttel. Mint kiderült, közülük 11-en estek át a koronavírus betegségen, de csak egyharmaduknak voltak tüneteik.
    "Később közülük 29-en jelentkeztek vérplazmát adni, de csak egy olyan volt köztük, akinek a szervezetében ki tudtuk mutatni az ellenanyagot" - fűzte hozzá a rektorhelyettes, aki kiemelte, hogy az élsportolók életmódjuk miatt veszélyeztetettebbek, hiszen nemzetközi edzőtáborokban vesznek részt, sok külföldivel találkoznak, ugyanakkor a higiéniai előírásokat nem mindig tartják be.
    Radák Zsolt, a TE Doktori Iskolájának vezetője a vírusfertőzésnek a sportteljesítményre gyakorolt hatásairól beszélt.  
    "A magasabb immunrendszeri kapacitásuk miatt a sportolók könnyebben hordják ki a vírust, mint az átlagemberek, ha azonban az élsportoló nem áll le a terheléssel, annak lehetnek szövődményei" - állapította meg, majd elismerte, hogy a hosszú távú hatásokat egyelőre nem lehet megmondani.
    Juhász Attila klinikai mikrobiológus hangsúlyozta, hogy a vírus csak 60-80 százalékos hatékonysággal mutatható ki. Említést tett arról is, hogy a vírus által háromféle, IgA, IgM és IgG típusú ellenanyag termelődik a szervezetben, ezek közül az első kettő a 3-10. naptól jelenik meg és hetekig, míg az IgG  5-10-14 naptól és hónapokig lehet kimutatni.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A Budapest rovat további hírei

Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023 tavaszától már a teljes vonalon szerelvények közlekednek majd.
A fájdalom vagy a fáradtság nem lehet kifogás a mozgás ellen
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arra kérte a nagycsaládosokat, hogy a kormányhivatalokban igényeljék a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt,...
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Milánó a biohulladék megfelelő begyűjtésének területén utat mutat számos ország számára.
A Müpa gondoskodik arról, hogy a közönségnek a nyári programszünet alatt se kelljen nélkülöznie az igazán üdítő kulturális élményeket.
Amióta a kormány bejelentette, hogy alapjában változtatja meg a rezsicsökkentés után fizetendő energiaárakat, szinte minden magyar család azon gondolkodik, miként tud majd az áram- és...

A címlapról

Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....
A jövőben is igénybe vehetik a rezsicsökkentést a hazai...
A tavalyi közel kétmillió látogatónál is több résztvevőre számítanak...
Minden nehézség és árnövekedés ellenére továbbra is ingyenesen és...

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech