Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

A versenyképesség-növelő támogatási programban 806 vállalat nyújtotta be pályázatát, így 377 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását vállalták, az állam a munkahelyek megvédése érdekében végrehajtott beruházások értékének a felét, minden jogilag megfelelő pályázatnál biztosítja, ennek megfelelően a kormány a rendelkezésre álló állami támogatás keretét 169 milliárd forintra emelte - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hozzátette, erre a döntésre azért volt szükség, mert a magyar vállalatok által ebben a nehéz időszakban végrehajtott beruházások alapozzák meg a magyar gazdaság jövőbeni sikerét.
    Kiemelte, a kormány számára fontos a munkahelyek védelme és újak teremtése, ezért döntött úgy, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkát finanszírozza, és nem segélyen, hanem munkahely teremtésen keresztül segíti az embereket.
    A miniszter elmondta, az elmúlt tíz évben sokat dolgoztak a magyar gazdaság megerősödéséért, hogy az ország még az ilyen nehéz időszakot követően is minél előbb vissza tudjon állni arra a növekedési pályára, amelyen még a világjárvány kitörése előtt volt. Felidézte, hogy 2019-ben Magyarország mutatta fel a leggyorsabb gazdasági növekedési ütemet Európában, köszönhetően annak, hogy a legvonzóbb beruházási célponttá vált Közép-Európában.
    A beruházások támogatásának széles köre, valamint a július 1-jén életbe lépő 2 százalékpontos szociális hozzájárulásiadó-csökkentés is azt szolgálja, hogy az ország a jövőben is meg tudja tartani ezt a pozíciót.


    Szijjártó Péter a versenyképességi program eredményeit értékelve elmondta, míg Európában és a világgazdaságban arról szólnak a hírek, hogy csődbe mennek vállalatok, addig Magyarországon 806 vállalat több mint egymilliárd euró értékű beruházás megvalósítását vállalja.
    "Nem gondolom, hogy túl sok térség vagy európai ország adhatna számot arról, hogy kis-, közepes- és nagyvállalatai ilyen mértékű elköteleződést tesznek ebben a nehéz időszakban" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.  


    Szerdán újabb három cég vehetett át támogató okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A Bridgestone Tatabánya Kft. 524,27 millió forintos beruházása 262,13 millió forint állami támogatást kap. Az EMIKA Elektromechanikai Ipari és Kereskedelmi Zrt. 564,78 millió forintos beruházása 282,39 millió forintos költségvetési támogatással számolhat. Az Orha Művek Kft. 629,89 millió forint értékű beruházásához a magyar állam 287,27 millió forinttal járul hozzá.
    Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a gumiabroncsok gyártásával foglalkozó vállalat 2008-ban kezdte meg működését, termékeinek 98 százalékát a külpiacokra szállítja. A mostani támogatásnak köszönhetően nagy teljesítményű gumiabroncsok gyártására alkalmas gyártósort épít ki, ezáltal bővíteni tudja termelési kapacitásait és javítja versenyképességét is.


    Droblyen Csaba, az EMIKA Kft. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a teljes egészében magyar tulajdonú vállalatot 1967-ben alapították. A társaság az egyik legnagyobb tradicionális magyarországi bel- és kültérilámpatest-gyártó, a másik fontos üzletáguk 1992 óta a fémmegmunkálás. A mostani beruházás segítségével az elérhető legmodernebb felületkezelési technológiát telepítik, továbbá egy teljesen automata festőrendszert is kiépítenek.
    Orha József, az Orha Művek Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az acélszerkezetek tervezésével és gyártásával foglalkozó magyar vállalat már Finnországba, Norvégiába, Németországba és Nagy-Britanniába is exportálta termékeit. A mostani beruházásnak köszönhetően 2000 négyzetméteres üzemcsarnokot tud építeni, ami 35 százalékos kapacitásbővítést eredményez majd.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A Budapest rovat további hírei

A Towerful Events egyedülálló kezdeményezés Magyarországon, hiszen neves világzenészek az egyik legkülönösebb templomunk előtt, pontosabban a templom tornyának tövében adnak koncerteket.
Különleges zenei eseménynek ad otthont december 21-én, este 8 órától Budapest egyik ikonikus épülete, a Szent István Bazilika.
Idén is megrendezik a hagyományos Mikulás-ünnepséget vasárnap a Vasúttörténeti Parkban, amely a szezon utolsó eseményét követően bezár, és csak 2023 tavaszán lesz ismét látogatható.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 15-i adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka.
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjeszti a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak – közölte Németh Szilárd rezsicsökkentés...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal drágábban, de újra használható a Lánchíd decembertől.
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a Városligeti Műjégpálya.
Jó hírről számolt be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter: a szakértői várakozások felett, 4,1 %-kal erősödött a magyar gazdaság a harmadik negyedévben.
A közönség voksai alapján kétszer lett a kontinens legjobb karácsonyi vására a budapesti adventi ünnep a Bazilikánál az elmúlt három évben.
Nyitva tart a Fellegvár és a Bobpálya, egész télen megrendezik a lovagi tornákat, horgászhatunk a pisztrángos tavakban, sőt wellnessezhetünk is.

A címlapról

Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel...
Rendeletmódosítás a fővárosi tulajdonú ingatlanban működő...
Idén is megrendezik a hagyományos Mikulás-ünnepséget vasárnap a...
A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech