Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Kormánypárti és ellenzéki politikusok, civilek tiltakoztak a rasszizmus ellen a Kossuth téren. Rogán Antal, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is kemény szavakkal utasította el Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő kijelentéseit.

Rogán Antal. MTI fotó: Beliczay LászlóRogán: Elérkezett a kiállás ideje

Ezzel kezdte beszédét Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Nem elég az erkölcsi felháborodás. Nem felejthetünk el, hogy a korábbi népirtások is listákkal kezdődtek, ezért nem engedhetjük, hogy a történelemkönyvek legszörnyűbb lapjai megismétlődhessenek. Nem fogadhatjuk el azt, ami Gyöngyösi Márton szájából elhangzott a Parlamentben. Az élet mindenkié, aki megszületik e világra – emelte ki a Fidesz frakcióvezetője. A rettenetes múlt, a második világháború szörnyűségei után a haza ma nem marad néma; a Kossuth téren ma mi akasztunk táblát a gonoszság nyakába, rajta a felirat: Nem engedünk. A gyűlöletet nem engedjük meg se Gyöngyösinek, se másnak.

Nem akarunk együtt élni alantas, rasszista megnyilvánulásokkal, nem fogadhatjuk el, hogy vétlen milliók halálát, szenvedését semmibe vegyék - mondta a Fidesz frakcióvezetője. "Nem fogadhatjuk el, hogy Magyarország bármely polgárát csak azért, mert más felekezethez tartozik vagy más nemzetiségből származik, más értékeket részesít előnyben, méltóságában megsértsék (...), listával fenyegetőzve megbélyegezzék" - jelentette ki.

Magyarország megvédi polgárait – zárta beszédét Rogán Antal.

Bajnai Gordon, a bejegyzés alatt álló Haza és Haladás Egyesület elnöke, volt miniszterelnök az Együtt 2014 Választói Mozgalom nevében felszólal a jobbikos Gyöngyösi Márton november 26-án tett kijelentése elleni fellépésül szervezett, Tömegtüntetés a nácizmus ellen elnevezésű demonstráción a fővárosi Kossuth Lajos téren 2012. december 2-án. MTI Fotó: Beliczay LászlóBajnai: Hiba volt, hogy korábban nem jöttünk össze

A volt miniszterelnök azzal kezdte, hogy nincs szükség hosszú beszédekre ahhoz, hogy tudjuk, miért vagyunk itt „miért vagyunk itt.” Bajnai Gordon azt mondta: mi magyarok békében akarunk élni; olyan világban, amelyben a problémákat nem erőszakkal, hanem közös erőfeszítéssel próbálják megoldani. Úgy fogalmazott: az én nem nemzedékem háború nélkül nőtt fel, és „azt akarom, ez a gyermekeimnek is megadasson”. Hangsúlyozta: ez ugyanis az igazi tétje annak, hogyan reagálunk a zsidó- és cigánygyűlöletre.

Félelem nélkül akarunk élni – folytatta - egy normális országban, békében, nem háborúban. Úgy vélte ugyanakkor: Magyarország ma nem működik normális országként, mert szenzációként kezelik, hogy ma együtt áll ki sokféle politikus, civilek, mindenki… „Erről mi tehetünk, én is.” Azt mondta: bűntudatot ébreszthet bennünk, hogy nem voltunk közösen itt az utóbbi években; példaként a 6 halálos áldozatot követelő romagyilkosságokat említette. Hangsúlyozta: akkor nem jöttünk ide, nem kértünk tőlük bocsánatot, hiba volt, és Magyarország többé nem véthet ilyen hibát, erről is szól ez a mai nap.

Úgy fogalmazott: a demokrata nemcsak az aki nem fél, hanem az, aki nem is kelt félelmet senkiben. A Haza és Haladás Egyesület elnöke azt mondta: nincs ártalmatlan zsidózás vagy cigányozás, a nácizmus összeegyeztethetlen az élettel. A jobbikos Gyöngyösi Mártonnak a zsidó származású képviselők és kormánytagok felmérését szorgalmazó beszédéről kijelentette: a politikus nemcsak önmagát, hanem pártját és a magyarországi szélsőjobboldalt is leleplezte. "A nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal" - hangsúlyozta.

Mesterházy Attila. MTI fotó: Beliczay IstvánMesterházy: A parlament fekete napja lesz

Magyarországon vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy a magyar parlamentben fasiszta sodródások vannak – kezdte Mesterházy Attila. Arról, amiről Gyöngyösi Márton beszélt, az színtiszta fasiszta beszéd volt. A második világháború alatt nem volt olyan, aki meg tudta volna állítani a szörnyűségeket, de most itt vagyunk, és sokan vagyunk, akik megüzenjük, hogy elég volt – tette hozzá.  A mostani hétfő a parlament egyik fekete napja lesz, ez biztos, de ez nem most kezdődött, és felhívom mindenki figyelmét, hogy ez magától nem oldódik meg. A fasizmus egy vírus, a Jobbik pedig a vírusgazda, ám vírusgazda az is, aki zsidózik, vagy cigányozik, továbbá aki a rendezvényeken árpád sávos zászlót lenget, és az is, aki olyan íróknak emel piedesztált, aki fasiszta volt. Nem kell azonban csüggednünk, mert van ellenszer, méghozzá mi vagyunk azok, akik küzdünk az ellen, hogy ez el ne terjedjen a magyar társadalomban – hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Hozzátette: azt senki se felejtse el, hogy ez nem csak a zsidókról szól, erre a listára bárki más felkerülhet, ezért gátat kell szabni a történteknek. A mai nap az újfasiszták elleni közös harc megújításának kezdete kell hogy legyen. Nem folytatódhat semmi úgy, ahogy az a múltban zajlott. Ma nem elegek a szavak, tettek kellenek – emelte ki. Rogán Antal feladata nem ért véget a beszédével, ugyanis a kétharmad az ő háta mögött van – folytatta Mesterházy Attila. Támogatom azt a Demokratikus Koalíció által tett javaslatot, hogy a magyar parlamentben zárjuk karanténba a Jobbikot, ezért arra kérem a Fideszt, hogy használja hatalmát a fasiszták ellen. Kijelentettem továbbá, hogy amíg Gyöngyösi Márton a külügyi bizottság alelnöke, addig az MSZP nem vesz rész a bizottsági üléseken.

Majd kiemelte: követelem a kormánytól, hogy a Kossuth tér ne legyen Horthy tere. Ha kell, hozzunk ide humanista és demokrata szobrokat, hogy a politikusok mindig emlékezzenek arra, hogyan kell viselkedni. Bejelentette, amíg a jobbikos Gyöngyösi Márton a parlament külügyi bizottságának alelnöke, az MSZP nem vesz részt a testület ülésein. "Nem szívunk egy levegőt egy fasisztával" - fogalmazott. Az MSZP elnöke azt várja el Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy hétfőn a parlamentben ítélje el a Jobbikot.

A NEM (NeonáciEllenes Mozgalom) videóösszefoglalója:
{youtube}

}

Több ezren a téren

A demonstrációt a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői kijelentése elleni fellépésül a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány facebookos kezdeményezésére - a közösségi oldalon olvasható információk szerint - a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete Alapítvány szervezett. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói szerint a rendezvény kezdete előtt fél órával a nyirkos hidegben több ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren, akik megtöltötték a tér háromnegyedét. Az ország különböző részeiről érkezett demonstrálók településük nevét feltüntető táblákat emeltek a magasba. A rendezvényen megjelent Ilan Mor izraeli és Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet is, akiket külön köszöntöttek.

Az Országház főbejárata előtti területen összegyűltek transzparenssekkel is tiltakoznak a nácizmus és a fasizmus ellen, de voltak, akik Jobbik-ellenes táblákkal érkeztek. Többen viselnek sárga, hatágú csillagot, az emberek túlnyomó többségének nemzetiszínű zászló van a kezében. Az Alkotmány utcában egy óriáskivetítőt is felállítottak, de a tömeg a demonstráció kezdete előtt addig nem ért el - jelentik az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói.

A jobbikos Gyöngyösi Márton hétfőn elhangzott - az államfő, a kormány, pártok és civil szervezetek elítélő reakcióit kiváltó - azonnali kérdésében annak felmérését szorgalmazta, hogy "az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára". (hirado.hu / Kerületi Újság)

A Budapest rovat további hírei

Újra lesz gyerekemelés szombaton országszerte - közölte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pénteken az MTI-vel.
Több mint ezer program várja péntektől vasárnapig az érdeklődőket a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton országszerte és a határon túl.
Bő egy hónap maradt az idei nyári időszámításból, október végén, ezúttal éppen 31-én hajnalban szokás szerint egy órával vissza kell majd forgatnunk az óramutatókat - írja a G7, amely szerint ennek...
Áradás, szárazság, hőség: világszerte súlyosan érintették a klímaváltozás miatti időjárási szélsőségek a durumbúza-ültetvényeket, ami miatt a tészták ára is jócskán megemelkedhet.
Elindul az őszi nosztalgiaszezon a Duna-parti villamosvonalon: az érdeklődők október 25. és október 31. között minden hétvégén igénybe vehetik a 2-es villamos vonalán közlekedő...
A Volánbusznál folyamatosan emelkedő bérekkel, javuló munkakörülményekkel számolhatnak a dolgozók, az elmúlt öt évben több mint 50 százalékos keresetnövekedés valósult meg, 2022-ben pedig átlagosan...
Új magánkórházat nyitott a fővárosban a Doktor24 Medicina Zrt., a csaknem 3 milliárd forintos beruházással elkészült Multiklinika háromezer négyzetméteren nyújt járó- és fekvőbeteg-ellátást -...
Két éremmel zártak a magyar fitnesz-versenyzők a Sevillában rendezett Arnold Classicon.
Természetfotó-kiállítás az Erzsébet téren
Egy brit fogyasztói szervezet letesztelte, hogy mennyire igazodik az egyes autók fogyasztása a hivatalos számaikhoz. Mint kiderült, vannak olyan modellek, amelyek ötödével több üzemanyagot...

A címlapról

Futóverseny miatt forgalmi korlátozások lesznek vasárnap Budapesten,...
Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a...
A szervezők összesítése szerint a kapcsolódó rendezvényekkel együtt...
Két éremmel zártak a magyar fitnesz-versenyzők a Sevillában...
A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása...
Sokat olvashatjuk, hogy a dohányzás káros az egészségre, tüdőrákot,...

Könyvajánló

Egy könyv, amellyel a valóság elől a varázsvilágba menekülhetünk. Szilágyi Heléna még egyetemista volt, amikor elkezdte írni most megjelent regényét. A pszichológusként dolgozó nő egy olyan fantasy-t akart írni, ami már az emberek utáni életet mutatja be. Így született meg a Diabolika, ami szeptembertől kapható a könyvesboltokban. Az égiek megelégelték a halandók önpusztítását, ezért egyességet kötöttek Luciferrel. A Menny kapuja bezárul, így az uralkodás a Fényhozó gyermekeire marad, a bolygót pedig démonok meg varázslények tömege lepi el kipusztítva az emberiséget. Diabolika halhatatlan lakói veszélyesek, törvényei kegyetlenek. Aki egyetlen egy szabályt is megszeg, annak a napjai meg vannak számlálva... Nincs jó oldal, csak a rossz „Szerettem volna valami univerzálisabbat létrehozni, így született meg, hosszú évek munkájaként ez a könyv. Már gyerekként is imádtam írni, szerettem a manga, anime világot, megfogott ez a keleti vonal. Egy olyan fantasy volt a fejemben, ami már túl mutat az emberek világán” - meséli az izgalmas regényről Szilágyi Heléna. Diabolikát, mert ez lett a Föld jövőbeli neve, a démonok uralják. Az emberi gyarlóság, a rosszindulat már kiirtotta önmagát, nem tudta tovább fenntartani magát, így a démonoké lett a világ. „Ám nincs jó választás, mert a démonok mellett más természetfeletti meselények is élnek itt, akik szintén próbálnak fellázadni, de ők sem jobbak. Nincs jó oldal, csak a rossz” – teszi hozzá a szerző. „Szükségem van egy másik világra, ahova elvonulhatok” „Nekem a fantasy és a varázsbirodalom azt jelenti, hogy el tudok szakadni a valóságtól. Sokszor kell is, mivel pszichológusként dolgozom, és nagyon sok olyan történéssel találkozom, amit nehéz feldolgozni. Ilyenkor jól esik kicsit kiszakadni ebből a világból. Az írás számomra a kikapcsolódást jelenti, szükségem van rá, hogy funkcionálni tudjak a mindennapokban.” Heléna a regényt úgy építette fel, hogy minden fejezet nyitva hagy egy-egy kérdést, a történetet pedig több karakter szemszögéből is láthatjuk. A Diabolikában van fájdalom, titok, de még szerelem is. „2016-ban fejeztem be a regényt, aztán részt vettem egy írókurzuson, ahol átírtam, megszerkesztettük, és úgy alakítottam, hogy egy lezárt történet legyen. Törekedtem a hitelességre, így több mindennek utána néztem. A démonok, vámpírok neveinek, jelentésüknek, de még a Bibliai utalásoknak is” – mesélte a szerző, aki maga tervezte a könyv borítóját és a benne található illusztrációkat is.
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa, Sándor P Váci: An English Dimension - The diaries of the Hungarian Count István Széchenyi 1832-1834 című könyve. „Anglia egy másik bolygón van, mint Ausztria-Magyarország: Isten kevesebb fényt adott neki, de nagyobb akaraterőt” – írta naplóbejegyzésében gróf Széchenyi István. Öt alkalommal járt a csodált Angliában, és németül készített feljegyzéseket minden látogatásáról. A magyar származású brit építész, Váci P. Sándor angol nyelvű könyve a gróf 1832. és 1834. évi utazásai során szerzett benyomásait összegzi. Széchenyi követendő példaként állította a hazai nemesség elé az Angliában tapasztaltakat. A könyv a mai angol olvasók számára valódi kuriózum lehet, hiszen megmutatja, miként látta hazájukat egy közép-európai művelt arisztokrata, aki az Angliában látottakat meghonosítva , többek között a Lánchíd megépíttetése révénvált a legnagyobb magyarrá.
Amikor egy zenész könyvet ír, akkor mindenre fel kell készülni, akár még arra is, hogy egy szép nap becsenget a Terrorelhárítási Központ (TEK) és számonkéri, hogy mit csinál. Megjelent Vik Flames A Mocsár Trilógia című könyve, ami bár nem a zenéről szól, de egy olyan világot mutat be, aminek nagyon is sok köze van a muzsikához. És még veszélyes is. Füle Viktor, művésznevén Vik Flames alapvetően zenésznek tartja magát és nem írónak. Imádja az 50-es évek rock and roll-ját, a rockabilly-t, de egy ideje country zenét játszik. „Zeneszerző, dalszövegíró, zenekarvezető vagyok, a zene az, ami meghatározza az életemet, az érdeklődési körömet. Annyira elmerültem már ebben a világban, hogy úgy gondoltam, miért ne írhatnék erről egy könyvet. A Mocsár Trilóga az USA déli államaiban játszódik, ott, ahol ezek a számomra kedves zenék is születnek. A könyvvel azoknak az életét akartam kicsit megmutatni, akik ebben a zenei közegben léteznek, viszont mindezt egy kalandregény formájába öntöttem” – mesélte Füle Viktor. Troy azon kapja magát, hogy a túlélésért küzd A történet szerint Troy, a huszonhét éves seattle-i fiú eddigi életét a kanapén ülve töltötte, videojátékok és pizzásdobozok társaságában. Egy napon furcsa küldeményt kap, majd Las Vegas-ba utazik magyar származású barátnőjével, ahol a show részeként a fiút felhívják a színpadra, hogy lépjen be a kellékdobozba. Mikor magához tér, azonban egy teljesen idegen helyen találja magát, egyedül, ezer mérföldekre onnan, ahol addig volt. De mi történt? Troy azon kapja magát, hogy a túlélésért küzd, miközben egy egész világot érintő katasztrófa kialakulásának középpontjába kerül... „A barátaim szerint a főhős egy kicsit én vagyok, és valóban van hasonlóság. Ez a kissé életképtelen srác, akit addig csak a semmittevés érdekelt, belecsöppen egy olyan szituációba, ahol nagyon gyorsan fel kell nőnie. Túlélő szakemberré kell válnia, ez adja a történet alapját” – árulta el a szerző. Olvasás közben egy filmben érezzük magunkat A Mocsár Trilógia három regényt tartalmaz, de a három rész együtt tesz ki egy könyvet. Vik Flames elárulta, hogy bár a regényt három hónap alatt megírta, a kutatómunka sokkal több időt vett igénybe. „Olyan alapos háttérmunkát akartam végezni, hogy ha megemlítek egy kávézót a könyvben, és arra valaki rákeres az interneten, akkor az valóban abban a városban, abban az utcában legyen. De attól is féltem egy kicsit, hogy a kutatásom során egyszer csak becsenget a TEK, mert annyit olvastam az atombombáról, annak felépítéséről, hatósugaráról, hogy már féltem, gyanús leszek” – mesélte nevetve Viktor, akinek a fejében már most ott van a folytatás. „Bár lezártam a történetet, de rengeteg ötlet van még a fejemben. Ezt a regényt nagyon pörgősre terveztem. Kicsit olyan, miközben olvassa az ember, mintha egy sorozatot nézne a tévében. Hosszú tájleírások helyett inkább nagy csavarok vannak benne, ráadásul nem is egy. Ez egy klasszikus kalandregény lett, mindenkinek kellemes szórakozást nyújthat. Nem a jövőről szól, hanem egy teljesen elképzelhető világképet ad.” Igazi rejtvény a könyvben A szerző azt is elárulta, hogy egy játékot is elrejtett a műben. „Az egyik szereplő elrejtett valamit, valahova, és én tényleg eldugtam ezt a tárgyat itt, Magyarországon. Ezzel egy kis kincskeresésre invitálom az olvasót, főleg azokat, akik szeretik a kódfejtős játékokat. A Facebook-oldalamon ( https://www. facebook.com/vikflamesofficial ) hirdetem majd meg, és aki megtalálja az elrejtett kincset annak nyeremény lesz a jutalma.”

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.
Közismert, hogy Karácsony Gergely korábban bejelentette: nem akar miniszterelnök-jelölt lenni.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára, hiszen a kedvezményes flottaméretkvóta erejéig még a tavalyi árszinten szerezhetik be a villamos energiát. A nonprofit szférában tevékenykedő intézményeknek érdemes megragadni a Servitor energiaflottához történő csatlakozás lehetőségét, mivel a nem lakossági villamos energia ára az elmúlt években folyamatosan nőtt, így várhatóan a jövőben is folytatódni fog ez a tendencia. A Servitor Nonprofit flottában – a mostani lehetőség keretein belül – a csatlakozni kívánó nonprofit intézmények még a tavalyi árszinten szerezhetik be a jövő évre szükséges energiát sőt, emellett további szolgáltatásokat is felajánlanak a jelentkezőknek: díjmentesen felülvizsgálják a jelenlegi áramszolgáltatási szerződéseket, megtakarítási lehetőség esetén lebonyolítják a kereskedőváltás folyamatát, a jövőbeni együttműködés során hatékony érdekérvényesítést és kiemelt minőségű ügyfélszolgálatot biztosítanak. A Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. több mint 10 éve tevékenykedik a nonprofit szférában azzal a céllal, hogy ügyfelei számára megtakarításokat érjen el, és mentesítse őket az ügyintézés terhe alól. Partnereik jelentős része a szociális szférához tartozik; nagyrészt idősotthonok és fogyatékkal élők ellátását biztosító intézmények. Tevékenységüket nonprofit módon, az energiaszolgáltatóktól teljesen független szakértőként végzik. Az energia@servitor.hu címen várják azok megkeresését, akik élni kívánnak a lehetőséggel. További részletek: www.servitor.hu
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech