Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Ünnepeink sok mindenről szólhatnak, de azért valljuk be, az evés mindig központi szerepet játszik bennük. Ebből kifolyólag minden ünnepnek meg is vannak a sajátos ételei, és bár a karácsonyi fogások sokkal színesebbek, az biztos, hogy szilveszterkor sem maradunk éhen!

Annak, hogy szilveszterkor búcsút intünk az óévtől és átlépünk az új esztendőbe, mindenképp van valami különleges hangulata. Nem is csoda, hogy mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottunk annak, hogy mit eszünk ilyenkor. A hagyományok egy része a régi paraszti kultúrából származik, igen beszédes például, hogy a babonák közül a legtöbb a háziállatokhoz vagy a konyhakerthez kötődik.

A két legnépszerűbb újévi alapanyag a sertéshús és a lencse - a malac a földet túrva előre halad a jövőbe, miközben kiforgatja nekünk a szerencsénket, míg a sok apró szemű hüvelyes a pénzt szimbolizálja és gazdagságot hoz. Azt már kevesebben tudják, hogy a zöld levélzöldségek (spenót, saláta félék) is jólétet hoznak, mivel a “zöldhasú” bankjegyekre hasonlítanak.

Ezzel szemben elviszi a szerencsénket a vad és a hal, a baromfi pedig elkaparja azt, így ezeket az alapanyagokat hagyjuk meg inkább karácsonyra.

Szilveszteri menü klasszikusok

Igaz, hogy a szilveszteri vacsora menü nem olyan változatos, mint a karácsonyi, mégis nagyon szeretjük ezeket a jól bevált klasszikusokat. A lencséből vagy babból készült leves füstölt csülökkel, a lencsefőzelék sült virslivel és a főtt virsli soha nem mennek ki a divatból, de ha valami extrábbra vágyunk, akkor sem kell csalódnunk.

Falun ilyenkorra általában megtöltik az első sütnivaló kolbászokat és már lejön a füstről a sok finom hús, amik közül némelyik megszikkad már annyira, hogy ne csak jól mutasson, de isteni finom is legyen egy hidegtál főszereplőjeként. Akinek ideje engedi, az kipróbálhat valami olyan, időigényesebb receptet is, mint a csülök pékné módra, vagy a malacsült.

Turisták ezrei lepik el szilveszter éjjel is a fővárosi utcákat, így ne lepődjünk meg, ha az újévi pezsgő koccintáskor Happy New Year Budapest felkiáltást hallunk.

Nem akarok főzni! Hova menjek?

Aki idén nem szeretne otthon enni, az is számos izgalmas program közül válogathat. Sok étterem élőzenés vacsora esttel kedveskedik vendégeinek, ami kiváló program lehet, ha egy romantikus szilveszter estére vágyunk. Akinek nem elég egy szimpla szilveszteri vacsora budapesten, az a menü mellé szuper szórakozást is kap, ha egy szilveszteri gálavacsora rendezvényre látogat el. (x)

A Budapest rovat további hírei

2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével eddigi legnagyszabásúbb, négy estén át...
A BKV eddig már jól bevált hagyományait követve – egy élőzenei koncertnek helyet adva – ismét zenével kedveskedik az M4 utasainak.
Emlékeink 65 címmel készül jubileumi gálaműsorra a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Táncszínházban május 18-án, ahol meglepetés vendégekkel idézik meg az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb pillanatait.
A levegőminőség mérése egyre fontosabb környezetvédelmi kérdés a világ nagyvárosaiban, és nincs ez másként Budapesten sem.
Közel 100 előadóval és több mint 1000 résztvevővel, idén immár hetedik alkalommal rendezik meg május 11-12-én Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítást.
Az intimlézerről mára sokan tudják, hogy megoldás az inkontinencia és a kellemetlen hüvelyszárazság kezelésére, de arról kevesebbet hallani, hogy esztétikai okokból is választják a nők ezt a...
Az ünnepélyes eredményhirdetést pénteken délelőtt tartották a Főpolgármesteri Hivatal udvarán.
Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: egész Európában nőnek az árak, amelynek elsődleges oka a háború, és amíg a háború nem ér véget, addig az árak emelkednek.
Az alábbi cikk az eseménymenedzser oldalán jelent meg.
Magyarország európai uniós csatlakozásának 18. évfordulója alkalmából ismét különleges, ingyenes, 18 kilométeres futás lesz Budapesten május 8-án.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech