Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Ünnepeink sok mindenről szólhatnak, de azért valljuk be, az evés mindig központi szerepet játszik bennük. Ebből kifolyólag minden ünnepnek meg is vannak a sajátos ételei, és bár a karácsonyi fogások sokkal színesebbek, az biztos, hogy szilveszterkor sem maradunk éhen!

Annak, hogy szilveszterkor búcsút intünk az óévtől és átlépünk az új esztendőbe, mindenképp van valami különleges hangulata. Nem is csoda, hogy mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottunk annak, hogy mit eszünk ilyenkor. A hagyományok egy része a régi paraszti kultúrából származik, igen beszédes például, hogy a babonák közül a legtöbb a háziállatokhoz vagy a konyhakerthez kötődik.

A két legnépszerűbb újévi alapanyag a sertéshús és a lencse - a malac a földet túrva előre halad a jövőbe, miközben kiforgatja nekünk a szerencsénket, míg a sok apró szemű hüvelyes a pénzt szimbolizálja és gazdagságot hoz. Azt már kevesebben tudják, hogy a zöld levélzöldségek (spenót, saláta félék) is jólétet hoznak, mivel a “zöldhasú” bankjegyekre hasonlítanak.

Ezzel szemben elviszi a szerencsénket a vad és a hal, a baromfi pedig elkaparja azt, így ezeket az alapanyagokat hagyjuk meg inkább karácsonyra.

Szilveszteri menü klasszikusok

Igaz, hogy a szilveszteri vacsora menü nem olyan változatos, mint a karácsonyi, mégis nagyon szeretjük ezeket a jól bevált klasszikusokat. A lencséből vagy babból készült leves füstölt csülökkel, a lencsefőzelék sült virslivel és a főtt virsli soha nem mennek ki a divatból, de ha valami extrábbra vágyunk, akkor sem kell csalódnunk.

Falun ilyenkorra általában megtöltik az első sütnivaló kolbászokat és már lejön a füstről a sok finom hús, amik közül némelyik megszikkad már annyira, hogy ne csak jól mutasson, de isteni finom is legyen egy hidegtál főszereplőjeként. Akinek ideje engedi, az kipróbálhat valami olyan, időigényesebb receptet is, mint a csülök pékné módra, vagy a malacsült.

Turisták ezrei lepik el szilveszter éjjel is a fővárosi utcákat, így ne lepődjünk meg, ha az újévi pezsgő koccintáskor Happy New Year Budapest felkiáltást hallunk.

Nem akarok főzni! Hova menjek?

Aki idén nem szeretne otthon enni, az is számos izgalmas program közül válogathat. Sok étterem élőzenés vacsora esttel kedveskedik vendégeinek, ami kiváló program lehet, ha egy romantikus szilveszter estére vágyunk. Akinek nem elég egy szimpla szilveszteri vacsora budapesten, az a menü mellé szuper szórakozást is kap, ha egy szilveszteri gálavacsora rendezvényre látogat el. (x)

A Budapest rovat további hírei

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 15-i adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka.
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjeszti a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak – közölte Németh Szilárd rezsicsökkentés...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal drágábban, de újra használható a Lánchíd decembertől.
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a Városligeti Műjégpálya.
Jó hírről számolt be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter: a szakértői várakozások felett, 4,1 %-kal erősödött a magyar gazdaság a harmadik negyedévben.
A közönség voksai alapján kétszer lett a kontinens legjobb karácsonyi vására a budapesti adventi ünnep a Bazilikánál az elmúlt három évben.
Nyitva tart a Fellegvár és a Bobpálya, egész télen megrendezik a lovagi tornákat, horgászhatunk a pisztrángos tavakban, sőt wellnessezhetünk is.
Megújítják az útburkolatot az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán a Szerencs utcánál, ezért több busz is módosított útvonalon közlekedik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)...
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Közel 20 ingyenes koncerttel készül karácsonyig a Together Gospel Singers azokon a Pest megyei településeken, ahol az önkormányzat a közösségi tereket, művelődési házakat vagy könyvárakat hétvégén...

A címlapról

A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal...
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech