Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Október elsején kezdődik Magyarország történetének 16. népszámlálása, melyen a korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A lakosság online és kérdező biztosok segítségével tableten töltheti ki a kérdőívet. A népszámláláson való részvétel kötelező, az itt begyűjtött adatok segítik a jövőben gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítését – hangzott el az M1 Híradójában.

  A hír videó változatát itt éri el.

A számlálóbiztosok azonosítókat fognak felmutatni, amikor valakit személyesen, otthonában keresnek fel. Ezzel igazolják, hogy engedéllyel, hivatalos ügyben járnak el.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakemberei azonban arra számítanak, hogy az emberek többsége online tölti ki a népszámlálási kérdőívet. Erre október 1-től 16-ig lesz lehetőség. A Népszámlálás2022.hu internetes oldalon azzal a kóddal lehet majd belépni, amelyet szeptember végén levélben postáznak. A kérdőív kitöltése körülbelül fél órát vesz majd igénybe.

2011-ben még az emberek többsége a számlálóbiztosok segítségével töltött. Erre most is lesz lehetőség, október 17 és 20-a között.

Az adatokból kiderülnek majd a családi viszonyok, például hányan élnek családban és hányan egyedülállók.

A kérdőív kitér majd a lakáskörülményekre is. Az energiahatékonyság miatt ezek most különösen fontos adatok, amelyekből látni lehet milyen fűtési lehetőségek vannak. A válaszok a lakáskorszerűsítési programokat fogják segíteni.

A Híradóban látható felvételek 1960-ban készültek az akkori népszámlálásról. Azóta láthatóan megváltoztak az életkörülmények, így a kérdések is. Ma már arra is kell válaszolni, hogy használnak-e napelemet, vagy napkollektort és arra, hogy mennyire jártasak az internethasználatban.

A népszámlálás Magyarország legnagyobb, a teljes magyar társadalom legfontosabb jellemzőit felmérő adatgyűjtése. Pontos és részletes képet ad a népesség nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről.

Az egyházak számára fontos visszacsatolást jelent a népszámlás, megtudhatják, hányan tartoznak hitközösségükbe.

Magyarországon van lehetőségünk megélni a hitünket és most a népszámlálásban erről is kérdést kapunk. Mi azt hangsúlyozzuk, hogy a népszámlálással egyfajta hitvallással adjunk számot, hogy hová tartozunk. Az Istenhez tartozunk” – fogalmazott Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érseke.

A friss adatok alapot adnak a jövőben gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Láthatóvá válnak általa a társadalom kisebb csoportjai is, például a fogyatékossággal élők.

A népszámlálás az egyetlen olyan lakossági adatgyűjtés, amelyen kötelező a részvétel, ezt az uniós szabályozással összhangban lévő törvény írja elő.

Minden adatot, ami a népszámlálási kérdőívekre kerül, csak statisztikai célokra használnak fel. A KSH adattárába az információk név nélkül kerülnek be.

A kérdőívek lezárásakor az adatok közvetlenül a KSH titkosított szerverére kerülnek és külön kezeljük, külön szerverre adatbázisba kerülnek a nevek a kérdőívnek az egyéb adataitól és a feldolgozást követően mindenféle kapcsolatot az adatok és nevek között meg kell szüntetnünk” – mondta Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője.

Az idei lesz Magyarországon a 16. népszámlálás, erről valamennyi, vagyis 4 millió háztartás kap értesítést. A felmérésen országszerte 28 ezer számlálóbiztos fog dolgozni. A Központi Statisztikai Hivatal még a következő napokban is számít a jelentkezésükre.

A népszámlálás kapcsán további információk a KSH honlapján találhatók.

(hirado.hu)

A Budapest rovat további hírei

Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánok talapzatai, ahová a „ráncfelvarráson” átesett szobrok még az ősszel visszatérnek.
A téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években megszokott volt: december 22-től január 8-ig fog tartani.
A home office lehetősége a legmeghatározóbb szempont munkahelyváltás esetén az informatikai szektorban.
A drágább, nagyobb kényelmet vagy energetikai korszerűsítést szolgáló berendezések re külön gondolnunk érdemes, fontosabb belefoglalni őket a lakásbiztosításba.
Újabb eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás palettája a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatsebészeti centrumában.
Világszinten rohamosan nő a perifériás érbetegségben, vagyis érszűkületben szenvedők száma.
Az est középpontjában az író prózai munkássága áll.
Legendásan nagy, összetartó család a Nádasberczy, ahol hagyomány, hogy minden 10 éves családtag kap egy másolatot a családi fényképalbumból, hogy megismerje a család történetét.
Ezt mind fenntartjuk! címmel indul a 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja, melynek idei célja bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti...
A korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A részvétel kötelező.

A címlapról

Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő...
A téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években...
Nemzeti konzultáció indul a szankciókról, de mi ennek a jelentősége?...
Bővítik a szolgáltatásokat a Budapest-Cegléd-Kecskemét-Szeged...
A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket az...
A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek...

Könyvajánló

Sablonos tucattörténetekkel tele a padlás, de olyan, ami fájón igaz, kevés van
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech