Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

A híd címmel ad koncertet a Pannon Filharmonikusok január 22-én, a magyar kultúra napján. A zenekar értelmezésében a kultúra olyan közeg, mely folyton megújuló hidat épít művész és közönsége, valamint a különböző társadalmi csoportok között.

A január 22-i koncert műsorán három magyar szerző zeneműve szerepel. A hangverseny nyitó és zárószámát, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitányát és Weiner Leó Csongor és Tünde című szvitjét. Az elmúlt század zenetörténetének két fontos pontját Wolf Péter Zongoraversenye hídként köti össze nemcsak egymással, de a jelenkorral is.

image

Balog József (forrás: Óbudai Társaskör)

A csütörtöki hangversenyen a Pannon Filharmonikusok kiemelt vendége lesz Wolf Péter, az Erkel-díjjal kitüntetett (2005) zeneszerző is, aki sokoldalú alkotói pályát tudhat maga mögött, zongoristaként, karmesterként és hangszerelőként is elismert művész. A könnyűzenei műfaj kedvelői a szerzőt elsősorban táncdalairól ismerhetik (Most kéne abbahagyni, Elsöpri a szél), de Wolf Péter jegyzi a jól ismert magyar rajzfilm, a Dargay Attila-féle Vuk zenéjét (1981) is. Kevesen tudják róla, hogy rendszeresen komponál komolyzenei darabokat, holott számos verseny- és kórusmű szerzője. A koncerten felcsendülő Zongoraverseny szólistája Balog József zongoraművész.

image

A Pannon Filharmonikusok a Berlini Filharmónián (fotó: Peter Adamik)

Dohnányi Ernő Ünnepi nyitányát Buda, Pest és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulójára komponálta a szerző. A jól ismert nemzeti dallamokat felidéző, remekbeszabott kompozíció ünnepi hangulata ellenére a szerzőjére jellemző játékossággal megkomponált, felemelő muzsika. Weiner Leó Csongor és Tündéjében különböző művészeti ágak találkoznak, a darabban az irodalom, a színház és a zene világa kapcsolódik egybe. A szerző hattételes zenekari szvitje látványos hangszerelési megoldásaival, és mély líraiságával méltó párja Vörösmarty Mihály drámai költeményének.

Forrás

A Budapest rovat további hírei

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban...
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Napjainkban a házépítés rengeteg stresszel és bizonytalansággal jár, így egyre népszerűbb választás a generálkivitelezés Pest megye és az egész ország területén. Minek is köszönhető, hogy a...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Esős, rossz időjárási körülmények közt, a lakótelepi lakása ablakából vezette ki a hosszabbítót, amellyel a parkolóban álló autóját töltötte egy III. kerületi lakos.
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Ritkaság, hogy egy jazzt és progresszív rockot ötvöző anyag manapság ilyen szintű érdeklődést generáljon a fiatal generáció körében is.
Egy átlagos áruházi dolgozó havi bére akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja már Magyarországon belépés után, ami néhány év után akár a félmillió forintos határt is elérheti.
Legendás musical zeneszerzőkkel, színészekkel és egy dal ősbemutatójával várnak!

A címlapról

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech