Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Országszerte megemlékezéseket tartanak az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából. Az ünnepi programok október 21-én kezdődnek.
 
{youtube}
}
 
Idén az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából szervezett programsorozat október 21-én a Műegyetem rakparti 1956-os emlékműnél kezdődik.
 
Október 22-én, a megemlékezések délelőtt a Rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájánál, délután a Műegyetemen folytatódnak. A nemzeti ünnepen felvonják Magyarország lobogóját, majd táncház és Parlamenti Nyílt Nap várja az érdeklődőket.
 
Egész nap ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum, az ’56-os forradalomhoz kapcsolódó kiállításokat és filmeket tekinthetnek meg, este Hobo Blues Band koncert és fényfestés zárja „A szabadság napjának” programjait.
 
Október 21-én 11 órakor a Műegyetem rakparti 1956-os emlékműnél a Nemzeti Örökség Intézetével és a Szabadságharcosokért Közalapítvánnyal együttműködésben szervezett ünnepséggel veszi kezdetét a három napos rendezvénysorozat. Köszöntőt mond Boross Péter volt miniszterelnök, beszédet mond Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere.
 
Október 22-én 10 órától a Rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájánál tartandó megemlékezésen Áder János, Magyarország köztársasági elnöke fővárosi és határon túli diákokkal virágokat helyez el a mártírok sírjainál. 15 órakor a Budapesti Műszaki Egyetemen hagyományos emlékünnepséget és a történelmi évfolyamok találkozóját tartják.
 
Beszédet mond Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Péceli Gábor, a BME rektora és Hajtó Ödön, a Műegyetem 1956 Alapítvány elnöke. Az ünnepség után – fél ötkor - fáklyás felvonulás indul az egykori hallgatók útvonalán a Műegyetemtől a budai rakpartokon át a Bem József térre, ahol megkoszorúzzák az 1848-49-es szabadságharc lengyel tábornokának szobrát.
 
Október 23-án 9 órakor ünnepélyes keretek között felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth téren, majd táncházon vehetnek részt az érdeklődők a budakalászi Lenvirág Gyermek és Ifjúsági Néptánc Együttessel és a Buda Folk Band-del. A nap folyamán ingyenesen lehet belépni a Parlamentbe és a Terror Háza Múzeumba.
 
A Magyar Rádió épületében és a Széna téren a történelmi eseményekre emlékező kiállítással, a Corvin Moziban és a Tabán Kinotékában, valamint a Műegyetemen ’56-os témájú játékfilmek vetítésével várják a látogatókat. A Műegyetem rakparton 17 órától Hobo Blues Band koncert és fényfestés szórakoztatja a közönséget. A programsorozat 19 órakor zártkörű díszelőadással zárul a Magyar Állami Operaházban, ahol beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Az előadást a M1 este 8 órától közvetíti.
 
Az emléknap programjaihoz kapcsolódóan lezárják a XI. kerületben a Műegyetem rakpartot a Gellért tértől a Bertalan Lajos utcáig október 21-én 08.00 órától 14.00 óráig és október 22-én 14.00 órától október 24-én 06.00 óráig, az Egry József utcától a Bertalan Lajos utcáig október 23-án 12.00 órától 22.00 óráig, valamint a Budai alsó rakpart felhajtóját a Bertalan Lajos utca magasságában. Lezárják továbbá a forgalom elől az V. kerületben az Alkotmány utcát október 23-án 06.00 órától 11.00 óráig.
 
Megállási tilalom lép életbe a XI. kerületben a Műegyetem rkp. mindkét oldalán a Bertalan Lajos utca és Gellért tér között október 20-án 16.00 órától október 24-én 06.00 óráig valamint az Egry József utcától a Bertalan Lajos utcáig október 22-én 06.00 órától október 24-én 06.00 óráig. Nem lehet megállni október 22-én 08.00 órától október 23-án 20.00 óráig az V. kerületben, az Alkotmány utca mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Kossuth térig, a Vajkay utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Szalay utcáig és a Szalay utcában a Honvéd utcától a Kossuth térig.
 
Tilos lesz megállni továbbá október 23-án 06.00 órától 24.00 óráig a VI. kerületben az Andrássy út mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Nagymező utcáig, valamint a Magyar Állami Operaház környékén található utcákban.
 
Az emléknap programjairól és az ahhoz kapcsolódó forgalmi változásokról itt tájékozódhatnak.

A Budapest rovat további hírei

Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023 tavaszától már a teljes vonalon szerelvények közlekednek majd.
A fájdalom vagy a fáradtság nem lehet kifogás a mozgás ellen
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arra kérte a nagycsaládosokat, hogy a kormányhivatalokban igényeljék a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt,...
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Milánó a biohulladék megfelelő begyűjtésének területén utat mutat számos ország számára.
A Müpa gondoskodik arról, hogy a közönségnek a nyári programszünet alatt se kelljen nélkülöznie az igazán üdítő kulturális élményeket.
Amióta a kormány bejelentette, hogy alapjában változtatja meg a rezsicsökkentés után fizetendő energiaárakat, szinte minden magyar család azon gondolkodik, miként tud majd az áram- és...

A címlapról

Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....
A jövőben is igénybe vehetik a rezsicsökkentést a hazai...
A tavalyi közel kétmillió látogatónál is több résztvevőre számítanak...
Minden nehézség és árnövekedés ellenére továbbra is ingyenesen és...

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech