Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A múlt század kiemelkedő zongoraművész-tanáregyénisége előtt tisztelegnek november 20-án egykori tanítványai Dráfi Kálmán vezetésével.

A 20. század nagy zongoristái közé tartozik a 90 éve született Bächer Mihály (1924-1993). A Dohnányi-növendék Faragó Györgynél tanult a Nemzeti Zenedében, majd mestere korai halálát követően Böszörményi-Nagy Bélánál folytatta tanulmányait a Zeneakadémia művészképzőjében. Huszonnyolc évesen Liszt-díjat kapott Liszt Haláltáncának felvételéért, majd 1956-ban második díjat nyert a Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyen (Lev Vlaszenko lett a fődíjas, Lazar Berman a harmadik). Sokat koncertezett és számos lemezfelvételt készített állandó kamarapartnerével, Kovács Dénessel, és 1962-től haláláig tanított a Zeneakadémián: több generációnyi ragyogó zongoristát indított el a pályán pl. Falvai Sándor, Keveházi Gyöngyi.

image

Születésének kerek évfordulóján, 2014. november 20-án a Billentyűs Tanszéket vezető egykori tanítvány, Dráfi Kálmán vezetésével most ők tisztelegnek mesterük emléke előtt a Solti Teremben. A fellépők között lesz a brazil származású, Egyesült Államokban élő Luíz de Moura Castro is, aki a hatvanas években tanult Bächernél, majd jelentős karriert futott be a tengerentúlon: negyvenöt lemeze jelent meg, tizenöt évig vezette a washingtoni katolikus egyetem zongoratanszékét, jelenleg a Hartford egyetemen és a barcelonai zeneakadémián tanít, valamint az Amerikai Liszt Társaság elnökségi tagja. A koncert műsorán kizárólag olyan darabok szerepelnek, amelyek Bächer oktatói vagy koncertzongorista pályáján fontos szerepet játszottak.

fidelio.hu

Forrás

A Budapest rovat további hírei

Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023 tavaszától már a teljes vonalon szerelvények közlekednek majd.
A fájdalom vagy a fáradtság nem lehet kifogás a mozgás ellen
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arra kérte a nagycsaládosokat, hogy a kormányhivatalokban igényeljék a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt,...
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Milánó a biohulladék megfelelő begyűjtésének területén utat mutat számos ország számára.
A Müpa gondoskodik arról, hogy a közönségnek a nyári programszünet alatt se kelljen nélkülöznie az igazán üdítő kulturális élményeket.
Amióta a kormány bejelentette, hogy alapjában változtatja meg a rezsicsökkentés után fizetendő energiaárakat, szinte minden magyar család azon gondolkodik, miként tud majd az áram- és...

A címlapról

Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....
A jövőben is igénybe vehetik a rezsicsökkentést a hazai...
A tavalyi közel kétmillió látogatónál is több résztvevőre számítanak...
Minden nehézség és árnövekedés ellenére továbbra is ingyenesen és...

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech