Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

A párizsi zenei élet pezsgése kihagyhatatlannak bizonyult az elmúlt két évszázad során, ha merész, új ötletekre vágyott a műértő publikum. Nem volt ez másképpen, ha Dukas, Ravel, Prokofjev vagy épp Saint-Saëns egy-egy bemutatójára gondolunk. Ebből a világból kaptunk péntek este egy jól eltalált ízekkel teli menüsort a Pannon Filharmonikusok és Andrej Gavrilov tolmácsolásában.

Dukas két alkotása nyitotta az estét, a Fanfár és a La Péricímű táncköltemény. A néhány perces nyitódarab címéhez méltóan a fúvósokon szólalt meg, s időnként meglepően borsos akkordokat szegeztek a fülünkhöz a zenészek. A rezek hangja sokszínűen árnyalt volt, a forték nemcsak hangosak, hanem fényesek tudtak lenni, szép, gömbölyű pianókkal és pontos együttlélegzéssel is megajándékoztak bennünket; gikszerek sehol, Bogányi Tibor egyértelműen és precízen fejezte ki elképzeléseit. A La Péri a Fanfár után azonnal kezdődött, nyitóképe a szerző A bűvészinas c. közkedvelt szimfonikus scherzójának másolata: egy halk pizzicatót követően divisi akkordok szólalnak meg a fátyolos hangú vonósokon.

Tiszta, transzparens hangzások következtek, megcsodálhattuk a hatalmas zenekar könnyed és világos kezelését, azonfelül fontos szólisztikus játékoknak örülhettünk a brácsa-angolkürt keringőtémában, a hárfák és a xilofon párosában; majd egy pillanatra a hat évvel a La Péri előtt bemutatott Salome Hétfátyoltáncának straussi hangzásai is felrémlettek. A tánc sodró mozgása időnként az impresszionizmus jól ismert zenekari képeibe vegyült: a hárfa suhanása, a fafúvók briliáns futamai, a hosszan kitartott lágy kürtakkordok nagyon szépen érvényesültek, szinte szó szerint betöltötték a csodás akusztikájú termet. Mindezeket élvezetes, pontos előadásban hallhattuk.

image

Andrej Gavrilov (fotó: Peter Adamik)

Ezek után hirtelen, mint aki a puha szőnyeg után recsegős deszkákon lépked, szólalt meg Prokofjev - a bemutatón nagy vihart kavart -, 1912-es keltezésű I. zongoraversenye. Andrej Gavrilov egyénisége már színpadra lépésekor betöltötte a teret; leülve a zongorához, némi derültséget keltve leszedte a kottatartót és kihurcolta a teremből. Utólag visszagondolva, talán azért tette, mert még nagyobb hangerőt próbált kicsalni a Steinway-hangszerből. Az első pillanattól az utolsóig ugyanis valamiféle metafizikai méretű elánnal szántotta fel a billentyűzetet, olyan testbeszéddel társítva a zongorajátékot, hogy valóban nem lehetett senki másra figyelni a teremben, csak Gavrilovra. Egészen rendkívüli bemutatót láthattunk abból, milyen az, ha valaki ezer fokon izzik, és ebbe a szenvedélyes áramlatba kíván minket is belevonni. A mágus köpenye ezen az estén azonban imitt-amott kilyukadt, szó szerint is: sok lyukas futamot, hiányzó hangot, elkent belső szólamot vehettünk észre, és a különben igencsak precíz zenekarral sem mindig találta meg a zongorista a tempókat.

image

Pannon Filharmonikusok (forrás: Művészetek Palotája)

Prokofjev összetéveszthetetlen szarkazmusa, áttetsző hangzása pedig rendkívüli módon igényelné a pontos megvalósítást. Még a lassú rész melódiájába is költözött valamilyen remegés, harapósság. Kicsit kevésbé pregnánsan szólalt meg Ravel közkedvelt, balkézre írott zongoraversenye a szünet után: a mű kezdetének két pianissimo nagybőgője eleinte beleveszett a szűnni nem akaró köhögések zajába, csak a kontrafagott vartyogása ébresztett rá némelyeket a muzsika jelenlétére. A jól ismert jazzes epizód erőteljes, itt szinte villámként lecsapó akkordsora azonban valóban felébresztett mindenkit, emellett azonban révületbe ejtő gyönyörűséggel, szabadon szárnyalva szólalt meg az egyetlen tételbe ágyazott lassú szakasz melódiája, finom billentéssel, ezernyi színárnyalattal. Gavrilov legszebb percei voltak ezek. Megérdemelt volt most a nagy taps, de ezúttal a ráadás(ok) elmaradt(ak). A műsor végén Saint-Saëns Haláltánca pedig egy kicsit visszarepített bennünket a romantikus szimfonikus költemények világába. Az 1874-ben komponált darab a legelsők között kísérletezik a xilofon hangjával, és az elhangolt elsőhegedű boszorkánytánca is kitűnő invencióra vall, jelen esetben pedig a megvalósítás is igen szépen sikerült.

image

Bogányi Tibor (fotó: Peter Adamik)

Bogányi Tibor pontosan és koncepciózusan vázolta fel zenekarával ennek a nagyszerű alkotásnak a színeit és tematikus viszonyait. A teljesen megérdemelt tapsvihart a Pannon Filharmonikusok Saint-Saëns Bacchanáliájával köszönték meg, ráadásként. Igényes, jól összeállított programot hallhattunk, remek előadásban; a dirigens alapos munkát végzett, s igen hálás együttes ez a csapat, rugalmas, nem fásult, nem modoros, akik a tapsrend alatt is mosolyognak és egymásnak gratulálnak. Jó volt látni és hallani.

fidelio.hu

Forrás

A Budapest rovat további hírei

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban...
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Napjainkban a házépítés rengeteg stresszel és bizonytalansággal jár, így egyre népszerűbb választás a generálkivitelezés Pest megye és az egész ország területén. Minek is köszönhető, hogy a...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Esős, rossz időjárási körülmények közt, a lakótelepi lakása ablakából vezette ki a hosszabbítót, amellyel a parkolóban álló autóját töltötte egy III. kerületi lakos.
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Ritkaság, hogy egy jazzt és progresszív rockot ötvöző anyag manapság ilyen szintű érdeklődést generáljon a fiatal generáció körében is.
Egy átlagos áruházi dolgozó havi bére akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja már Magyarországon belépés után, ami néhány év után akár a félmillió forintos határt is elérheti.
Legendás musical zeneszerzőkkel, színészekkel és egy dal ősbemutatójával várnak!

A címlapról

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech