Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Gendzsi herceg nyomában – Japán képen és írásban című kiállítása a hagyományos japán művészet esztétikai ideálját és annak európai felfogását állítja reflektorfénybe egy ezeréves férfieszmény, Gendzsi herceg alakjának segítségével. Az ázsiai művészetet több évszázadra visszanyúlóan – s emellett kortárs (magyar és japán) alkotásokat bemutató kiállítás mintegy 200 műalkotást: festményt, fametszetet, lakktárgyat, kerámiát, fotográfiát vonultat fel.

A Gendzsi monogatari (magyarul Gendzsi regénye, illetveGendzsi szerelmei) Muraszakinak, a Heian-kori japán császári udvar egyik udvarhölgyének a 11. század elején írott műve a világirodalom első nagy terjedelmű és egyik legjelentősebb regénye, amely 54 fejezetben jeleníti meg a herceg életének eseményeit és szerelmi kalandjait. Gendzsi „virágoskertje” igen kiterjedt, melyet többek között „sáfrányvirág”, „mályvarózsa”, „hajnalka” nevű hölgyek hosszú sora tarkít.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteménye számos tárgyat őriz, mely a Gendzsi történetét dolgozza fel narratív, szimbolikus vagy paródiába hajló módon, a 17. század végétől napjainkig. A kiállítás célja, hogy bemutassa a regény folyamatos jelenlétét Japán kultúrájában, egyaránt hangsúlyozva a kép és a szöveg fontosságát. Ezenkívül hazai kortárs példákon keresztül is igyekszünk érzékeltetni a regénynek az egyetemes irodalomra és képzőművészetre gyakorolt inspiratív hatását.

A kiállításhoz kapcsolódva sétáló tárlatvezetésekkel, interaktív programokkal, workshopokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk látogatóinkat.

SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉSEK MEGHÍVOTT ELŐADÓKKAL

2016. január 9. szombat 15.00 óra
Vihar Judit | Gendzsi herceg szerelmi kalandjai

A tárlatvezetés során a kiállított műtárgyak segítségével megismerkedhetünk a Gendzsi regénye történetével, a herceg szerelmi kalandjaival, és megtudhatjuk, mi is az a „másnap reggeli levél”, amelyet bárki maga is elkészíthet.

2016. január 23. szombat 15.00 óra
Dénes Mirjam | Régi japán játékok Gendzsi bűvöletében

Megismerkedhetünk „Illatos Őfenségével” és a japán kultúra tradicionális játékaival.

2016. február 6. szombat 15.00 óra
Hidasi Judit | A japán nők helyzete a Heian-korban és ma
Megtudhatjuk, hogyan éltek és élnek a japán nők, mi a szerepük a régi és a mai Japán társadalmában.

2016. február 27. szombat 15.00 óra
Schmitt Csilla| Japán viselettörténet
Az előadás a Heian-kori (794–1185) viseletet járja körül: a korszak viselettörténetéről, a színek és formák szimbolikájáról, a kimonók mintakincséről szól.

2016. április 2. szombat 15.00 óra
Gaál Zoltán, Kincses Károly |
Gendzsi herceg régen és ma
Gaál Zoltán fotográfus Kiotóban készült fekete-fehér képein keresztül bepillanthatunk régi korok és napjaink vallásos ábrázolásaiba.

A sétáló tárlatvezetéseken való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.címen. A programokon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.

 

INTERAKTÍV PROGRAMOK FELNŐTTEKNEK

2016. január 30. szombat 10.00 óra
Camera obscura készítés és fényképezés Pettendi Szabó PéterrelSzeretnéd fejjel lefelé látni a világot? Gyere el a múzeumba és alkosd meg saját lyukkamerádat, majd készíts felvételeket egy teásdoboz segítségével.

2016. március 19. szombat 15.00 óra
Illatceremónia Zólyomi Zsolttal
Japánban az illatkultúrának évszázadokra visszanyúló hagyománya van. Zólyomi Zsolt parfümőr egy interaktív bemutató keretében bevezeti a látogatókat a japán illatok világába.

A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.címen. A programra a belépőjegy mindenkinek egységesen 800 Ft/fő.

 

WORKSHOPOK GYEREKEKNEK ÉS FELNŐTTEKNEK

2016. február 13. szombat 10.00–17.00 óra
Egy kagyló két fele | Kagylójáték-készítés Valentin-nap alkalmából felnőtteknekA foglalkozás során megismerkedünk a Heian-korban (794–1185) is kedvelt japán párkereső játék alapjaival, majd kézműves foglalkozás keretében el is készítjük a kagylójátékot. 

Fenyőfára tűzött csalogány | Holdújévi ajándékkészítésfelnőtteknek és gyerekeknek
A hideg időben is zöldellő fenyő a hosszú élet szimbóluma, míg a csalogány az újév hajnalát, az eljövendő tavaszt köszöntő madár. A holdújév alkalmából elkészítjük az újévet szimbolizáló fenyőágra tűzött csalogányfigurát.

A workshopok nem regisztrációhoz kötöttek, vendégeinket folyamatosan várjuk az adott napon. A foglalkozásokon egyszerre 10 fő tud részt venni. Nagyobb létszám esetén várakozásra lehet számítani. A programra a belépőjegy mindenkinek egységesen 800 Ft/fő.

 

FINISSZÁZS

2016. április 16. szombat 10.00–18.00 óra
A Gendzsi herceg nyomábankiállítás finisszázsa:
3. magyar haikunap. Haikuk és tankák
Haikuk és tankák felolvasása egész nap, beküldős és helyben nevezős tanka- és haikuversenyek, karuta-bemutató és -verseny, kézműves foglalkozás, kalligráfia és más, haikuval, tankával kapcsolatos programok várják a látogatókat.

A programokon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú belépőjegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft.

PROGRAMOK GYEREKEKNEK – MÚZEUMPEDAGÓGIA

Az időszaki kiállításhoz kapcsolódóan megrendelhető kreatív foglalkozásokkal, múzeumi órákkal várjuk az iskolai csoportokat 2016 januárjától.
További felvilágosítás és jelentkezés | Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KAGYLÓJÁTÉK| Ajánlott korosztály: 8–18 évesek | Részvételi díj 1300 Ft/fő

A kagyló eredetileg összetartozó, felnyitás után szétválasztott héja egy érdekes és a japánok által már a Heian-korban (794–1185) is kedvelt párkereső játék alapját képezi, mellyel a foglalkozás során megismerkedünk.

ILLATOS ŐFENSÉGE | Ajánlott korosztály: 10–16 évesek | Részvételi díj 800 Ft/fő

A program során az „Illatos Őfensége” és a „Jó szagú tábornok” nyomába eredünk, és illatjátékkal tesszük próbára szaglásunkat.

KÖSSÜNK KÖNYVET JAPÁN MÓDRA! | Ajánlott korosztály: 14–18 évesek | Részvételi díj 1300 Ft/fő
A foglalkozás során a kiállítás fő tárgyát jelentő Gendzsi-albumot mindenki saját maga készítheti el lapozható könyv formában, melyet kedvére tovább is díszíthet.

„Gendzsi herceg nyomában – Japán képen és írásban”
2015. november 26. – 2016. április 17.
A kiállítást rendezte: Dénes Mirjam, Kincses Károly

Helyszín:Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Nyitvatartás:kedd–vasárnap: 10.00–18.00, hétfőn zárva 
Belépőjegy: Teljes árú (felnőtt): 1000 Ft; Ifjúsági jegy (6–26 éves kor között), nyugdíjas jegy (62–70 éves kor között): 500 Ft; Családi jegy (2 felnőtt és gyermekeik részére): 2300 Ft

Facebook: https://www.facebook.com/hoppmuseum/?ref=hl

Honlap: http://hoppmuseum.hu/

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A Testnevelési Egyetem ad otthont a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) online hallgatói világfórumának, amelyre augusztus 12. és 14. között kerül sor.
Idén is megtartják augusztus utolsó hétvégéjén a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált, amelyet azonban a járványügyi rendeleteknek megfelelően a szokásosnál kisebb körben, a kezdeti évek...
Több mint 15 ezer nagycsalád vett már autót kormányzati támogatással, közülük több mint 4 ezren lízingszerződéssel - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI-vel szerdán.
Teljes hajózár lép életbe a Budapest Urban Games (BUG) keretében sorra kerülő Duna-átúszás idejére augusztus 29-én 9-től 14 óráig.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára fontos, hogy minél több intézmény - önkormányzatok, bankok, vállalatok - bocsásson ki klímavédelmi, fenntarthatósági célokat szolgáló zöld kötvényeket, ebben...
Templomok, terek és más különleges helyszínek adnak otthont országszerte az orgonák éjszakája rendezvénynek szombaton a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Egy társadalom jövőképét gyermekek nélkül nem lehet elképzelni - hangoztatta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.
Rekordot jelentő, több mint 2000 nevezés érkezett a nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvényére, a jövő vasárnapi Hervis Balaton-átevezésre.
A júliusban Budapesten járt 75 ezer turista 40 százaléka belföldről, 60 százaléka külföldről érkezett, utóbbiak száma azonban jelentősen csökkent, mert korábban 85-90 százalék között mozgott, így a...
A Kisvárda FC egyik labdarúgójának koronavírusos megbetegedése miatt elmarad a csapat Újpest FC elleni, szerdára tervezett felkészülési mérkőzése.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó